Nyugdíjas éveinkre sajnos nem gondolunk elég gyakran. Fontos számunkra a most, de a jövővel kapcsolatban csupán elképzeléseink vannak, pedig ahhoz, hogy nyugodt és biztos időskort érhessünk el, már most, minél előbb rá kell lépnünk az öngondoskodás útjára.

Engedd szabadjára a fantáziádat, és képzeld el magad abban az életkorban, amikor már nem kell dolgoznod, és végre valóban magad oszthatod be az idődet, te döntheted el, hogy mivel akarsz foglalatoskodni egy nap. A szép nyugdíjas évek azonban nem mindenkinek jelentik ugyanazt. Van, aki csak békére, van, aki aktívabb életre vágyik.

Kis kertes ház és unokák  

Reggel felébredsz, nyugodtan elkortyolod a reggeli kávédat, teádat. Nem kell rohanni, így van időd egy kiadós reggelire, miközben rádiót hallgatsz, vagy újságot olvasol. A kertedben szépen virítanak a veteményes zöldségei, a virágaid pompásabbak, mint bármikor, hiszen van időd gondozni őket. De ma nem érsz rá ebéd után szunyókálni egy órácskát, hiszen hétvégére jönnek az unokák, akiknek természetesen elkészíted a kedvencüket. Már terveid is vannak: elmentek majd sétálni, esetleg állatkertbe, kipróbáljátok az új társasjátékot, és még az is lehet, hogy a játékboltban egy csöppet elkényezteted őket. Hiszen a nagyszülőknél mindent lehet, akár még édesség is reggelire. Ez pedig hatalmas boldogsággal tölt el.

Egy kertes házban nagy családi összejöveteleket lehet tartaniForrás: Shutterstock

Persze a barátaiddal is tartod a kapcsolatot, telefonon vagy épp e-mailen beszélgettek. Hiszen alap, hogy van otthon számítógéped és okostelefonod. Időnként találkoztok is, ha nem laktok egymáshoz közel, sőt, van, hogy közösen mentek el kirándulni, hiszen számodra fontos, hogy minél tovább fitt maradj. Az ifjoncokra próbálsz nem a „mai fiatalok” jelzővel gondolni, de ez egyáltalán nem könnyű, hiszen ők annyira másként élnek, mint te.

Természetesen számos kiadással kell szembenézned, amelyekre évekkel ezelőtt még nem is gondoltál. A gyógyszerek, vitaminok, egy rossz mozdulat miatt eltört szemüveg nagyobb költséget jelent, mint azt hitted. A ház fenntartásáról már nem is beszélve. Milyen szerencse, hogy tudtad, mi a célod, és időben gondoskodtál a megvalósíthatóságáról.

Aktív, élményhalmozó időskor  

Egész felnőttkorodban dolgoztál, és bár szeretted az aktív pihenést, voltak évek, amikor nyaralni sem voltál sehol. Bár a bőröd ráncosabb, és hamarabb el is fáradsz, de a kedved az új dolgok megismerésére nem csökkent. Sőt! Szeretsz múzeumokba járni, más városokba, országokba ellátogatni. Netán még egy lakóautót is beszereznél, hogy a lehető legmobilabb lehess.

Mellette persze fent kell tartanod egy lakást, ahol a béke szigete vár, és gondoskodnod kell a szeretteidről. Nem teszel úgy, mintha még mindig 30–40 éves lennél, de a lelked mélyén szereted fiatalnak érezni magad. Ehhez pedig sok mindenre van szükséged – és itt most nem a szoláriumot és a műszempillát értjük. Milyen szerencse, hogy tudtad, mi a célod, és időben gondoskodtál a megvalósíthatóságáról.

Nyugdíjaskorban végre jut elég idő a nyaralásraForrás: Shutterstock

A fentiek csupán két álomnyugdíjas elképzelést mutatnak be, ezeken túl még számos más időskort lehet szépen és kellemesen megélni. Ám ahhoz, hogy az elképzeléseidet meg tudd valósítani, az öngondoskodás elengedhetetlen. Minél előbb kezdesz el valamilyen megtakarítást, annál több mindent tudsz majd megvalósítani a te álom-időskorodban.

Hosszú éveken át dolgoztál, szerettél, gondoskodtál, időnként – vagy netán gyakran – önmagadat szorítva a háttérbe, így vegyél el egy keveset a „mostból”, hogy nyugdíjasként ne kelljen a vasárnapi családi ebéd elkészítése, az unokák születésnapi ajándékai és a gyógyszereid között választanod.