A tél hideg, ezen nem kell meglepődni, ugyanakkor otthonunkban elvárjuk a finom és jóleső meleget. Nos, most hoztunk pár tippet, hogy egyszerű trükkökkel – nem pedig pluszfűtéstechnikával – nálad is kellemesebb legyen a hőmérséklet, és ne fázz.

1. Menj feljebb!

Ez végtelenül egyszerű, és még csak pluszköltségekkel sem jár. Azt a legtöbben tudjuk, hogy a meleg levegő felfelé száll, tehát az emeleten melegebb lesz, mint a földszinten. Épp ezért a hideg téli estéken érdemes ott bekuckózni. Az egyszintes lakásokban kerüld a padlóról való tévézést, a kisgyerekekre adj melegebb ruhát, hiszen ők alacsonyabban vannak, mint te, valamint a gyerekszobában használd ki az emeletes ágy nyújtotta melegséget.

A hideg téli estéken érdemes az emeleten bekuckózni, hiszen a meleg levegő felfelé szállForrás: Shutterstock

2. Nem mindegy, milyen az anyag

A vastag anyagok nagyobb R-értékkel, azaz jobb hőszigeteléssel rendelkeznek, mint vékonyabb társaik. Ezzel, gondolom, most nem árultam el hétpecsétes titkot. Azonban ezeken belül is vannak úgynevezett levegőcsapdás anyagok, mint a gyapjú és a flanel, amelyekben mikroszkopikus légzsebek képződnek, amelyeknek köszönhetően még magasabb lesz az R-értékük.

Ugyanez a koncepció vonatkozik a falakra és a mennyezetekre, itt az üvegszálas szigeteléssel lehet elérni, hogy minél jobb hőszigetelést érj el.

3. Tartsd meg a testhődet!

Hiába van a lakásban télen 23-25 fok, a falak és a padló ennél hidegebb, a tested pedig jóval melegebb. Akkor, ha vékony zokniban, vagy netán mezítláb mászkálsz a padlón, automatikusan beindul a testhő leadás, amitől fázni kezdhetsz. Válassz kötött szobazoknit vagy egy vastag papucsot, hogy ezt megelőzd.

Válassz kötött szobazoknit, hogy megelőzd a testhőd leadásátForrás: Shutterstock

Ez a jelenség egyébként a 23 fokos szoba levegőjével való kontakt során is észlelhető. Így érdemes hosszú ujjú felsőben lenni, és a kézfejeket külön melegíteni, hiszen ezen keresztül gyorsan lehűlhetsz.

4. Ne áldozz a dizájn oltárán!

Az elején már kifejtettem, hogy a meleg levegő felfelé száll. Ám a fűtőtest nem csak felfelé sugároz, a teljes kapacitás eléréséhez fontos, hogy ne legyenek körülötte bútorok. Egy kanapéval elfedett radiátor például remekül fűti annak oldalát, de hozzád jóval kevesebb hő fog eljutni.