A Valentin-napot a romantikával és leánykéréssel szokás azonosítani, azonban milliók, főleg fiatal lányok számára a házasság nem saját döntés kérdése. Évente 12 millió, vagyis napi 35 ezer gyereket kényszerítenek házasságra a világon – figyelmeztet a szerelmesek napja közeledtével az UNICEF.

Bár a gyerekházasságok száma globálisan csökken, a világ egyes részein még mindig eredménytelen a küzdelem a 18 éven aluli lányok férjhez adása ellen. Ha a tendencia nem változik, 2030-ig még további 150 millió gyerekből válik feleség és anya, pedig nekik még a játékkal és a tanulással kellene foglalkozniuk.

„Egy kislány életét olyan mértékben meghatározza, ha gyerekként kiházasítják, hogy bármilyen csökkenést mutató adatnak örülünk a házasságok számát illetően, de hosszú út áll még előttünk" – mondta Anju Malhotra, az UNICEF szakértője. „Amikor egy lányt arra kényszerítenek, hogy házasságot kössön, szembe kell néznie annak egy életen át tartó következményeivel. Kevés lehetősége lesz, hogy befejezze a tanulmányait, ellenben férje nagy eséllyel bántalmazza majd, és a terhessége alatt is gyakrabban léphetnek fel komplikációk. Mindezeken felül számolnia kell a társadalmi következményekkel, az esetleges kiközösítéssel, a kortárs csoporttól való elszakadással, valamint az akár generációkon át fennmaradó elszegényedéssel is” – magyarázta Malhotra.

Nincs gyermekkorukForrás: UNICEF/UN0263192//Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized/Unicef/Un0263192/

Az UNICEF elkötelezetten küzd a gyerekházasságok visszaszorításáért, többek között edukációs programok tartásával, valamint lányok oktatásával. Ennek köszönhetően az elmúlt évtizedben mintegy 25 millió gyerekházasságot sikerült megelőzni. „A megoldás egyszerű: tiltsuk be a gyerekházasságot, fektessünk be továbbra is az oktatásba, valamint bátorítsuk a fiatalokat, családokat és közösségeket, hogy közösen pozitív változást tudjunk elindítani. Csak így védhetjük meg azt a 150 millió lányt, akiket a kényszerházasság veszélye fenyeget” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Az UNICEF Magyarország hazánk egyik legnépszerűbb esküvőiruha-tervezőjével, Benes Anitával fogott össze, hogy az április 12-i Daalarna Fashion Show-n felhívják a figyelmet a boldog, felhőtlen gyerekkor jelentőségére. A bemutató résztvevői jegyvásárlásukkal is a gyermekjogi szervezet gyerekházasságokat felszámoló munkáját támogatják.

10 tény a gyerekházasságról

1. Napjainkban 650 millió olyan lány és nő él, akit még a 18. születésnapja előtt adtak férjhez.

2. Globálisan évente 12 millióra tehető a gyerekházasságok száma.

3. Az elmúlt évtizedben 15 százalékkal csökkent azoknak a nőknek a száma, akiket még gyerekként adtak férjhez. Ez összesen 25 millió embert jelent. Korábban minden negyedik, most már „csak” minden ötödik gyereket kényszerítenek házasságra.

4. India nagy lépéseket tett és komoly sikereket ért el a gyerekházasságok visszaszorításában, ezzel követendő példát mutatva.

5. A gyerekházasságok több mint negyven százalékát Dél-Ázsiában kötik.

6. Míg Dél-Ázsiában csökken, Afrika szubszaharai térségében egyre nagyobb léptékben növekszik a gyerekházasságok száma. Míg 25 éve minden hetedik, addig napjainkban minden harmadik ember gyerekként köt házasságot.

7. Latin-Amerikában és a karibi térségben nem tesznek lépéseket a gyerekházasság megszüntetésére, így számuk 25 éve nem változott.

8. Gyerekházasságok a magas jövedelmű országokban is előfordulnak. Az USA-ban az államok többségében a törvények lehetővé teszik, hogy kivételes esetben egy gyerek a 18. születésnapja előtt házasodjon. Az Európai Unió tagállamai közül mindössze négy ország van, ahol kivétel nélkül mindenkire érvényes, hogy a házasságkötés alsó korhatára a 18. betöltött életév.

9. Egy lány életére nagymértékben hatással van az, ha gyerekként adják férjhez. Etiópiában például a gyerekként házasodott fiatal nők többsége általában még húszéves kora előtt életet ad első gyermekének, sokan közülük pedig nem kapnak szakszerű ellátást terhességük utolsó szakaszában. Ezek a lányok emellett még az iskolából is jó eséllyel kimaradnak, így nem részesülhetnek megfelelő és minőségi oktatásban.

10. Amennyiben 2030-ig meg akarjuk szüntetni a gyermkházasság intézményét, hogy elérjük a Fenntartható Fejlődési Célokban meghatározott kitételt, a globális fejlődésnek 12-szer gyorsabbnak kell lennie, mint az elmúlt tíz évben.