A társkeresés és a randizás senkinek sem egyszerű. Az emberek gyorsan vonnak le messzemenő következtetéseket a másikról, így sokszor nem jut lehetőség arra, hogy jobban megismerhessék egymást. Ráadásul sok dolognak kell ahhoz klappolnia, hogy két ember el tudja képzelni a közös jövőjét. Főleg akkor, ha egyedülálló anyaként kell szembenézni a párkeresés nehézségeivel.

 

Forrás: Shutterstock
7 főbűn, amit az első randevún elkövethetsz

Nem számít, hogy vakrandira mész, esetleg egy rövidebb internetes ismerkedés következő lépcsőfokát léped meg, vagy netán egy véletlen folytán csöppensz egy randevú közepébe, az első benyomást nem lehet semmissé tenni. Ezt pedig könnyű elrontani, amit magyarázkodással sem enyhíthet az ember. Lássuk hát azokat a főbűnöket, amelyekkel a legjobban csökkentheted egy második találka esélyét. Olvasd tovább!

Amikor egy nő lezárja a kapcsolatot a gyermeke apjával, az önbizalma többnyire romokban hever. Elbizonytalanodik, és felmerül benne a kérdés, vajon képes lesz-e még valaha megbízni valakiben és valóban megérdemel-e egy társat.  

Mivel az ember társas lény, természetesen a gyermeküket egyedül nevelő anyáknak is jár egy olyan partner, aki mellett kiteljesedhetnek és aki mellett teljesnek érezhetik a családi egységet. Az viszont vitathatatlan, hogy hátrányból indulnak a párkeresés versenyében a gyermektelen szinglikkel szemben. Merthogy amikor egy nő anyává válik, az egész élete megváltozik. Saját maga mellett egy másik életről is gondoskodnia kell, felelősséget kell vállalnia. Az anya-gyermek szimbiózisba pedig nehezen fér bele egy új apuka. Ezenkívül még egyéb nehézségek is felmerülnek, amikor a szinglivé vált anyák ismerkedni próbálnak.

A gyermeküket egyedül nevelő anyák hátrányból indulnak a párkeresés versenyében a gyermektelen szinglikkel szembenForrás: Shutterstock

Először is a (kis)gyerekes anyák sok esetben el vannak izolálva a külvilágtólA mindennapjaik az otthon, bölcsőde, óvoda, bolt, játszótér, orvos vonal mentén telnek, így aztán kevés esélyük van arra, hogy új emberekkel ismerkedjenek. Egyrészt a gyerekek szinte minden szabad percét kitöltik az édesanyáknak, másrészt amíg kicsik, mindig szükség van valakire, aki vigyáz rájuk, amíg az anya randikra jár. A spontaneitás így teljes mértékben kimarad az éppen alakuló kapcsolatból, hiszen az anyós nem feltétlenül akar asszisztálni a pasivadászathoz, az anya édesanyja talán messze lakik, beteg, nem él, esetleg aktív korú és még dolgozik. Mindezt el lehet mondani a testvérekről is – már akinek vannak. Maradnak a barátnők vagy a bébiszitterek, akikre jó esetben számítani lehet egy-egy reményteli estén. Idő, bébicsősz és lehetőségek híján meg lehet próbálni egy-egy apás hétvégébe belesűríteni két, három vagy akár négy randit, viszont elég megterhelő két napon keresztül több ízben erőlködni és fényezni magunkat. Így aztán a társkereső anya lehetőségei eléggé korlátozottak.

A legkényelmesebb megoldásként maradnak az internetes randioldalakEzeknek persze megvannak a maguk buktatói, hiszen néhányan valótlan infókkal töltik fel a profiljukat, például tíz évvel fiatalabbnak, harminc kilóval könnyebbnek vagy húsz centivel magasabbnak tüntetik fel magukat, mint a valóság. Apropó, profil. Egy gyermekét egyedül nevelő nőnek valódi dilemmát okozhat, amikor egy-egy adatlap arra kíváncsi, van-e gyermeke. Valószínűleg egy anya sem tagadná le szívesen a gyerekeit, azzal viszont nem árt tisztában lenni, hogy a férfiak sok esetben nem „gyerekes” nőket keresnek, hiszen az evolúció szabályai szerint a férfinak az lenne a dolga, hogy saját utódokat nemzzen, nem pedig az, hogy más gyermekeit felnevelje. Természetesen az sem jó, ha az anyák elhallgatják, hogy gyermekük van és az sem tanácsos, ha a gyerek képeivel van tele a profiljuk. Ha egy férfi olyan nő oldalába botlik, amelyet elborítanak a gyerekeiről készült képek, valószínűleg jogosan merül fel benne a gyanú, hogy az illető nem társat, hanem pótapukát keres. Ez pedig könnyen elriaszthatja az erősebbik nem képviselőit.

Az egyedülálló anyáknak nem ajánlott sem elhallgatni, sem gyerekei képeivel telepakolni az internetes randioldaluk profiljátForrás: Shutterstock

A párkereső férfiakhoz hasonlóan a gyerekek többsége is ódzkodik attól, hogy egy pótapuka befurakodjon a szülő-gyerek szövetségbe

A gyerekek ösztönösen elutasítanak mindenkit, aki valamelyik szülő helyét akarja átvenni, hiszen számukra az apa és az anya elválaszthatatlan egységet alkotnak. Amikor egy partnerjelölt feltűnik a színen, a gyerekek féltékenységet is érezhetnek, hiszen az anyának kevesebb ideje és figyelme jut rájuk. Egy anya valószínűleg mindig figyelembe veszi gyermeke érdekeit, mielőtt belevágna egy új kapcsolatba és próbál olyan döntést hozni a társkeresés során, amely minden félnek megfelelő. A szingli anyáknak viszont időnként nemcsak gyermekük és leendő párjuk igényeit kell figyelembe venniük a társkeresés során, hanem családjuk és barátaik, vagyis szűkebb környezetük negatív megjegyzéseivel is szembe kell nézniük. Sajnos sokan vannak azon a véleményen, hogy egy nőnek csak és kizárólag az anyai szerepben kell és szabad kiteljesednie. Azt már kevesebben tartják elfogadhatónak, ha egy nő nemcsak anya, hanem munkaerő, barát és társ, akinek testi és lelki közelségre egyaránt szüksége van ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan működhessen.

Forrás: Shutterstock
Harmincas szinglik és az internetes társkeresők – interjú

Társat találni a harmadik X-en túl nem egyszerű feladat. A lehetőségek a kor előrehaladtával egyre szűkülnek. A kortársak többsége már családot alapított, gyermeket nevel, kapcsolatban él. A biológiai óra könyörtelenül ketyeg. Egy 35 éves nő, nevezzük Csengének, most őszintén vallott a társkeresés buktatóiról és kellemes meglepetéseiről. Olvass tovább!

Mit tehetnek azok az egyedülálló anyák, akik szívesen megosztanák az életüket egy új társsal?

Először is a szakítás vagy a válás után próbálják izmosítani csekélyke önbizalmukat! Ha kell, válasszanak új hajszínt, szerezzenek be egy-két új ruhadarabot vagy néhány különleges körömlakkot! Kísérletezzenek bátran, hogy újra megtalálhassák és újra definiálhassák önmagukat! Igyekezzenek bátran belevetni magukat a párkeresésbe, legyenek nyitottak! Járjanak el minél több rendezvényre! Ha olyan programokat szerveznek, amelyeken jól érzik magukat, az meg fog látszódni a kisugárzásukon is. Egy magabiztos és nyitott nő pedig hamarabb találhatja meg az igazit, mint az, akiről süt az önbizalomhiány.