Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindenféle tájékozódás nélkül belevágnak egy tarthatatlan fogyókúrába, aztán néhány hét után jönnek is a nehézségek. Érdemes alaposan körbejárni a témát, és a legfőbb pontokat mindenképpen betartani. Íme, néhány szempont, amin könnyen elcsúszhat a fogyókúra!

  • Mindent túl gyorsan akarsz

Gondolj bele, hogy a súlyfelesleg sem egyik napról a másikra jött fel rád, és fordított helyzetben sem várhatsz csodát. Nem napok és hetek, inkább hónapok, évek kérdése a fogyókúra sikeressége. A túlságosan gyors tempó ráadásul nagyon sok rossz döntésbe kényszeríthet bele, mert ha mondjuk koplalni kezdesz, hogy hamarabb fogyjál, vagy a semmiből iszonyatos tempóban kezdesz el edzeni, azzal nagyon hamar kiégeted a szervezetedet. Több rosszat okozol vele, mint hinnéd.

Nem napok és hetek, inkább hónapok, évek kérdése a fogyókúra sikerességeForrás: Shutterstock
  • Egyoldalú étrendet folytatsz

Megosztó információkat lehet találni az interneten arról, hogy milyen étrend megfelelő a fogyáshoz vagy már éppen az erősödéshez, izomépítéshez. Azonban csak egyetlen jó út van, mégpedig a kiegyensúlyozott táplálkozás, a változatos étrend. Ha minden nap csirkehúst eszel rizzsel és brokkolival, egy hét után a fenébe fogod kívánni az egész diétát. De ha változatosan étkezel, sokféle húst és még annál is többféle zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest és gabonát fogyasztasz, azzal egy hosszú távon is tartható étrendet tudsz kialakítani. A szervezeted ráadásul mindenféle vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot megkaphat, így nemcsak egészséges leszel, de lesz erőd, energiád, amit akár a sportban is kamatoztatni tudsz. 

  • Túl hamar feladod

Ha a kitartás és a türelem nem éppen a legfontosabb erényeid, akkor már az elején érdemes felvértezned magad, és tudatosan figyelni arra, hogy ne add fel az első nehézségnél. Ha az első alkalmakkor kényelmetlenül érzed magad az edzőteremben, és legszívesebben hazamennél a biztonságot nyújtó otthonodba, vagy ha a sütés-főzés kezdetben sikertelenségekkel jár, akkor se add fel. Hidd el, hogy csak az első lépések nehezek.

Az elején érdemes felvértezned magad, és tudatosan figyelni arra, hogy ne add fel az első nehézségnélForrás: Shutterstock
  • Csak fogyókúraként gondolsz rá

Talán az egyik legfontosabb pont, ami lényegében minden mást is tartalmaz, az az, hogy a fogyókúrára inkább életmódváltásként kell tekinteni. Az életmódváltás valóban egy minőségi változást jelent az életedben, nemcsak arról szól, hogy le akarsz fogyni valahány kilót, hanem azt is, hogy egészséges, energikus, de főleg elégedett és boldog ember akarsz lenni. Ebben az esetben mindig a józan ész, az arany középút diktál, mind az étkezés, mint az edzés kapcsán. A kulcsszó a kiegyensúlyozottság.