láthatatlan munka háztartás női munka család házimunka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te is úgy érzed időnként, hogy az otthonod nem feltétlenül a pihenés helyszíne, mert a mosogatóban tornyosuló szennyes edények vagy a porcicák látványa folyamatos teendőket jelentenek számodra? Ha a válaszod igen, ne keseredj el, mert nem vagy egyedül! A láthatatlan munka elválaszthatatlan része a mindennapjainknak.

Mit értünk láthatatlan munka alatt?

Minden olyan tevékenységet, amelyért nem kapunk pénzt, és amelyek nélkül nem tudna működni egy közösség. Ha konkrétan a háztartásban előforduló teendőkre összpontosítunk, láthatatlan munkaként aposztrofálhatjuk a mosást, a mosogatást, a porszívózást vagy a felmosást. De nemcsak takarítási feladatok tartoznak ide, hanem különböző szervezési teendők is, mint amilyen a bevásárlás, a főzés, a tankolás, a kutyasétáltatás, a csekkek befizetése, a születésnapok észben tartása, az ajándékok beszerzése, a szülői értekezleten való részvétel vagy a szállásfoglalás a nyaralásra.

Valószínűleg a nők többsége hosszasan tudná ecsetelni, milyen rendetlen a partnere, hogyan hagyja szét a koszos zoknikat, vagy hogyan morzsálja össze a felporszívózott padlót.

A házimunka elvégzése folyamatos teendőket jelentenek számodra Forrás: Shutterstock

Ne higgyük azonban, hogy a nők minden esetben tökéletes háziasszonyként vagy konyhatündérként brillíroznak!

Egyeseknek valódi kihívást jelent egy-egy ebéd vagy vacsora elkészítése, mások próbálják minél távolabbi időpontba kitolni az olyan nemszeretem feladatokat, mint a mellékhelyiség takarítása vagy a függönymosás. A családon belül mégis leginkább a nők azok, akik láthatatlan munkát végeznek. Valószínűleg a lányokat korábban vonják be a különböző, ház körüli teendőkbe, mint a fiúkat. Egy lányt hamarabb odaállítanak a tűzhely vagy a mosogató mellé, mint egy fiút. Kérdés persze, hogy milyen üzenetet hordoz, ha bármelyik nem képviselője azt látja gyerekként, hogy az egyik szülő – elsősorban az anya – hangsúlyosabban veszi ki a részét a házimunkából.

Egy nőnek számtalan szerepben kell megfelelnie: nemcsak munkaerőként kell a maximumon teljesítenie, hanem társként, anyaként, barátként, gyerekként is meg kell felelnie a létező vagy nem létező elvárásoknak.

A családon belül leginkább a nők azok, akik láthatatlan munkát végeznek Forrás: Shutterstock

A nők egy részét elégedettséggel tölti el, ha csak anyai és házastársi feladataira kell fókuszálnia, mások ezeknél változatosabb ingerekre vágynak. És többnyire itt jön a bökkenő. Ha egy nő a munkahelyén (is) ki szeretne teljesedni, a rá nehezedő láthatatlan munka sok esetben megfosztja őt a ranglétrán való előrejutás esélyétől. A munka, a család és a háztartás együtt ugyanis túl nagy falatnak bizonyul akkor, ha egy nő eredményt szeretne elérni a hivatásában. Ha az ember mellett nem áll olyan társ, aki biztosítja a megfelelő „hátországot", vagyis aki időt és energiát nem sajnálva elvégzi a mindennapos rutinok működéséhez szükséges teendőket, halva született ötlet a karrierépítés. Hogy egy hétköznapi példát említsek, a gyerekek sokszor egyik betegségből esnek a másikba és többnyire az édesanyák maradnak velük otthon. A munkaadók pedig a legritkább esetben állnak hozzá pozitívan ahhoz a munkaerőhöz, akire nem lehet komolyabb feladatot bízni, mert kiszámíthatatlan, mikor fog újra táppénzre menni.

Az otthoni második műszak tehát jelentősen rányomja a bélyegét az ember karrierjére.

Az otthoni második műszak mellett nem könnyű karriert építeni Forrás: Shutterstock

Bár a különféle háztartási gépek sokat segítenek a láthatatlan teendők ellátásában, a mosogató-, a mosó vagy a szárítógépet azért mégis be- és ki kell pakolni, a gyerekekkel és a partnerrel minőségi időt kell tölteni, az énidőről pedig még nem is beszéltünk. Pedig ez utóbbira is szükség lenne, ha azt szeretnénk, hogy hosszú távon kiegyensúlyozottan élhessük a mindennapokat.

Mi jelenthet megoldást?

A magyar háztartásokban a nők egy jelentős hányada kínlódik és őrlődik egyedül a nyakába szakadó feladatoktól. Bár sokan megengedhetnék maguknak, hogy hetente egyszer megkérjenek valakit a nagytakarítás elvégzésére vagy a halmokban álló ruhák kivasalására, valahogy mégis sajnálják a pénzt ezekre a szolgáltatásokra. Sok nő gondolja úgy, hogy ezek az ő feladatai, és úgy érzi, nemcsak a háztartás irányítását adná ki ezzel a kezéből, de még háztartásvezetési kompetenciáit is megkérdőjeleznék, ha nem birkózna meg egymaga a rázúduló feladatokkal. Ez a fajta leterheltség viszont hosszú távon semmi jóhoz nem vezet. A kiégés, a depresszió könnyen felütheti a fejét egy olyan családban, ahol az egyik fél irreális mértékben le van terhelve, ráadásul esetenként még köszönetet sem kap érte. Ne sajnáljunk hát heti szinten néhány ezer forintot arra, hogy kiszervezünk néhány teendőt a mindennapjainkból, amelyeket valaki más is el tud helyettünk végezni!

Apa csak a szemétért felel?

Azok az idők, amikor a munkából hazatért férfit meleg vacsora és ragyogóan tiszta ház fogadta, már lejárt. A nők tömeges munkába állásával és a nemek közti egyenlőség forradalmával már joggal várhatjuk el, hogy a háztartásban élők közösen végezzék el az otthoni feladatokat. De valóban így is van, vagy ez továbbra is csak egy álom? Olvasd tovább!


Végezetül érdemes végiggondolnunk, mi magunk milyen mértékben vesszük ki a részünket családunk láthatatlan munkáiból, mennyire vagyunk elégedettek az arányokkal, és esetleg melyik családtagunkat tehermentesítenénk vagy vonnánk be szívesen a háztartás körüli teendőkbe. Ha elsőre nem is tűnik egyszerűnek, beszéljünk nyíltan partnerünkkel, szüleinkkel, gyerekeinkkel arról, ha az eddigi gyakorlaton, megszokásokon változtatnánk. Először minden bizonnyal nehezen fog menni a váltás, de ha nem fogalmazzuk meg igényeinket, érzéseinket, ne is várjuk, hogy bármi megváltozzon a környezetünkben!

A feminista mozgalmak legnagyobb eredményeihttp://www.life.hu/csalad/20180215-a-feminista-mozgalmak-legnagyobb-eredmenye-a-noi-valasztojog-magyarorszag-anglia.htmlA feministák a 19. század közepétől kezdve harcoltak a nők egyenjogúságért, melynek első állomása a választójog megszerzése volt. Angliában erre 100 éve került sor először. Az akkori brit feminista mozgalmak nagy alakjain túl, bemutatjuk a magyarországi helyzetet is. Család--A Disney mesék ártanak a női egyenjogúságnak?http://www.life.hu/csalad/20181024-keira-knightley-szineszno-allitja-a-disney-mesek-artanak-a-noi-egyenjogusagnak.htmlKi ne imádná a régebbi és természetesen az újabb Disney meséket, amelyeknek dalai a mai napig a fülünkben csengenek. Ezeket a történeteket előszeretettel hozzuk vissza az életünkbe, amikor a gyermekünkkel újranézzük őket. Azonban az ismert feminista színésznőnek fenntartásai vannak velük kapcsolatban. CsaládOrigoOrszágok, ahol a női egyenjogúság nem csupán tervhttp://www.life.hu/csalad/20170821-10-orszag-ahol-a-noi-egyenjogusag-es-nemek-kozti-eselyegyenloseg.htmlA női életminőség és megítélés, az országok java részében rengeteget javult a 20. század eleje óta. Vannak országok, akik jobban haladnak a női egyenjogúság útján, mint mások. Az olyan nemzetek, mint Dánia, Új-Zéland és Svédország tetteivel is felhívja a figyelmet arra, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség nem célszerű, hanem szükségszerű. A nők jogai - és a nemek közötti egyenlőség bizonyítása nem lehetetlen, erre mutatunk is néhány példát. Család--Randevú gyerekkel a zsebben – Egyedülálló anyák és a társkeresés http://www.life.hu/csalad/20190214-randevu-gyerekkel-a-zsebben-egyedulallo-anyak-es-a-tarskereses.htmlA társkeresés és a randizás senkinek sem egyszerű. Az emberek gyorsan vonnak le messzemenő következtetéseket a másikról, így sokszor nem jut lehetőség arra, hogy jobban megismerhessék egymást. Ráadásul sok dolognak kell ahhoz klappolnia, hogy két ember el tudja képzelni a közös jövőjét. Főleg akkor, ha egyedülálló anyaként kell szembenézni a párkeresés nehézségeivel. CsaládOrigoÍgy élnek az emberek Norvégiában – Érdekes tényekhttp://www.life.hu/csalad/20190206-igy-elnek-az-emberek-norvegiaban-erdekes-tenyek-a-norvegokrol.htmlNorvégia Európa hatodik legnagyobb országa, és mindössze 5,2 millióan lakják. Sok minden juthat eszedbe róla, mint például a vikingek, a hosszú, dermesztően hideg és sötét telek, a fjordok és a nyáron is hófödte régiók. Most hoztunk neked a Bored Panda segítségével pár érdekességet erről a csodás országról és lakóiról. Ismerkedj a norvég élettel! Család--Mindennapos erőszak és kiszolgáltatottság – ilyen Afrikában nőnek lenni (18+)http://www.life.hu/csalad/20190208-eroszak-es-kiszolgaltatottsag-ilyen-afrikaban-nonek-lenni.htmlAfrika sok országában a nők nap mint nap szenvedéssel, megaláztatással és bizonytalansággal néznek szembe. A következőkben megdöbbentő és szörnyű dolgokról fogsz olvasni, amelyekben az a legtragikusabb, hogy igazak. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.