Nem tesz jót a szervezetnek a magas fehérjetartalmú étrend – állapították meg ausztrál kutatók. Azt is kimutatták, hogy bár sokan kárhoztatják a szénhidrátokat, mégis elengedhetetlen az emberi szervezet megfelelő működéséhez. 

A túlzott fehérjefogyasztás megrövidítheti az életünket – derül ki Christopher Proud, a South Australian Health & Medical Research Institute (SAHMRI) kutatóintézet táplálkozástudományi és anyagcsere-kutatójának legfrissebb tanulmányából, melyet a HVG szemlézett. 

Kimutatta, hogy a sejten belüli proteinszintézist felgyorsítja a sok fehérje, és minél gyorsabb a folyamat, annál több a hiba. 

A túl sok fehérje nem tesz jótForrás: Shutterstock

Gilisztákon és ecetmuslicákon végeztek kísérleteket, az eredmények pedig az emberekre is alkalmazhatók. Összefüggést fedeztek fel a hosszú élet és az alacsony fehérje, magas szénhidráttartalmú étrend között, különösen az agy egészségére nézve. 

"A szénhidrátokról elég sok rosszat írnak, különösen ha a fogyásról van szó, de a kulcs az egyensúly, és a jó és rossz szénhidrátok közötti különbség ismerete" – idézi a portál a tanulmány szerzőjét. 

A magas rosttartalmú szénhidrátok, mint például a zöldségek, gyümölcsök, feldolgozatlan gabonafélék, magvak fogyasztása nagyon egészséges.