A legtöbben imádjuk az egyszerre  édes és sós édességeket. De vajon miért okoz akkora örömöt például a csokiba mártott ropi vagy a sós mogyorós nyalánkság?

A nassolás szerelmesei általában különösen azokért a finomságokért rajonganak, amelyek egyszerre édesek és sósak. De vajon mi a titkuk ezeknek? 

A Ripost cikke szerint egy kutatás bebizonyította, hogy az édes-sós finomságokért való rajongásunk nem új keletű dolog. A cikk szerint már az ókori Közel-Keleten és a középkori Európában is népszerűek voltak. A húsokat is gyakran fűszerezték édeskés fűszerekkel, például fahéjjal vagy szegfűszeggel, de akár gyümölcsökkel, aszalványokkal együtt is sütötték őket. 

A sós karamell is nagy kedvenc lehetForrás: Shutterstock

Az édes ízekhez már kisbabakorban vonzódunk, hiszen az anyatej is édeskés ízű. A sós íz 4 hónapos korunk körül léphet be az étkezésbe. Egyes kutatók szerint azért, mert ezekben találhatjuk meg a megfelelő ásványi anyagokat, például a nátriumot. 

Ezenkívül meg kell említenünk, hogy kis só az édes ízeket is jobban hangsúlyozza, olyan aromákat szabadít fel, amelyeket a nélkül nem éreznénk. Így imádhatjuk például annyira a sós karamellát vagy a tengeri sóval fűszerezett csokoládét.