Nem új dolog a sós-édes nyalánkságok iránt érzett függőségünk

Forrás: Shutterstock -
finomság nassolás édes-sós édesség édes sós függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbben imádjuk az egyszerre  édes és sós édességeket. De vajon miért okoz akkora örömöt például a csokiba mártott ropi vagy a sós mogyorós nyalánkság?

A nassolás szerelmesei általában különösen azokért a finomságokért rajonganak, amelyek egyszerre édesek és sósak. De vajon mi a titkuk ezeknek?

A Ripost cikke szerint egy kutatás bebizonyította, hogy az édes-sós finomságokért való rajongásunk nem új keletű dolog. A cikk szerint már az ókori Közel-Keleten és a középkori Európában is népszerűek voltak. A húsokat is gyakran fűszerezték édeskés fűszerekkel, például fahéjjal vagy szegfűszeggel, de akár gyümölcsökkel, aszalványokkal együtt is sütötték őket.

A sós karamell is nagy kedvenc lehet Forrás: Shutterstock

Az édes ízekhez már kisbabakorban vonzódunk, hiszen az anyatej is édeskés ízű. A sós íz 4 hónapos korunk körül léphet be az étkezésbe. Egyes kutatók szerint azért, mert ezekben találhatjuk meg a megfelelő ásványi anyagokat, például a nátriumot.

Ezenkívül meg kell említenünk, hogy kis só az édes ízeket is jobban hangsúlyozza, olyan aromákat szabadít fel, amelyeket a nélkül nem éreznénk. Így imádhatjuk például annyira a sós karamellát vagy a tengeri sóval fűszerezett csokoládét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.