Rövidítsd le a konyhában töltött időt: 5 praktikus tanács

ebéd Vacsora tanács főzés konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A főzés hosszadalmas, macerás folyamat. Épp itt az ideje, hogy leszámoljunk az ehhez hasonló tévhitekkel. Néhány ötletes megoldással könnyedén meggyorsíthatod a konyhai munkát, ezekből hoztunk most ötöt.

1. Használj konzerv zöldségeket

Igen, valóban remek érzés, amikor az ember zöldborsót fejt, tarkababot válogat, sárgarépát aprít. Ó, azok a friss illatok! Ám ha az ember szeretne gyorsan valami finomat tenni a családi asztalra, nem mindig van ideje az előbb említett szeánszokra. Ekkor jönnek jól a konzerv vagy befőtt zöldségek, amelyek egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, legyen szó köretről vagy főzelékről.

2. Vedd elő az előre elkészített hozzávalókat

Amikor van pár szabad órád, érdemes némi időt fordítanod arra, hogy a későbbi konyhai munkákat meggyorsítsd: apríts fel hagymát, zöldségeket, szeletelj fel vagy panírozz be húst, sajtot, készíts levesalapot, majd ezeket tedd a fagyasztóba. Amikor hétköznap délután, kissé fáradtan hazaérsz a munkából, hidd el, hálás leszel ezekért a félkész ételekért.

Fagyaszd le az előkészített hozzávalókat, később jó hasznát veszed Forrás: Shutterstock

3. Használd a mikrohullámú sütőt

Számtalan étel elkészítését lerövidítheted a mikró használatával. A burgonya például fél órát is elrotyog a vízben, mire végre elég puhává válik, hogy a rakott krumpli fő összetevőjeként a tálba kerülhessen. Spórolj az idővel: egyszerűen csak most meg őket, majd héjastól tedd be a mikróba magas hőfokon 10 percre. Így olvaszthatsz vajat, cukrot, süthetsz bacont, párolhatsz zsenge zöldséget gyorsabban, kényelmesebben.

4. Vond be a családot

Már rég nem abban a korban élünk, amikor a nő helye a konyhában van, a családtagok pedig vígan várják az ebédet/vacsorát. Ha tudod, hogy az étel elkészítése hosszadalmas lesz, úgy könnyedén meggyorsíthatod a „több kéz” elvével. Hidd el, akár a legkisebbek is megtalálhatják a számukra megfelelő konyhai munkát, így pedig nemcsak főzni fogtok együtt, de egy szuper családi program részeseivé is válhattok.

Vond be a családodat a sütés-főzés folyamatába Forrás: Shutterstock

5. Sütőben sült ételekkel a cél felé

Egy kiadós étel elkészítésénél gyakran nem is az előkészületek, hanem a tűzhely őrzése okozza a nagyobb időveszteséget. A pár percenkénti kevergetés, a több hozzávaló különböző főzőidejének összeegyeztetése helyett válaszd inkább a tepsis ételek varázslatos egyszerűségét. Ez lehet csőben sült zöldség-hús vagy sütőzacskóban együtt párolódó hús-köret variáció. Onnantól kezdve, hogy betoltad a tepsit a sütőbe, minimum 30–40 percnyi szabadon felhasználható időt nyersz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.