Segítsd ki magad mozgással a tavaszi depresszióból

Forrás: Shutterstock -
depresszió tavasz torna testmozgás mozgás sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mozgás – legyen az bármilyen típusú – bizonyítottan csökkenti a mindennapos stresszt, és kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá tesz. A depresszió azonban egy igen alattomos betegség, amely lényegében elveszi a kedvünket mindentől, ami jótékony hatással lehetne ránk.

Annak, aki nem sportol rendszeresen, nagyon nehéz magára erőltetni egy depresszívebb időszakban a mozgást, de azok sincsenek jobb helyzetben, akik napjaiba bele volt építve az edzés. A most következőkben nem a klinikai depresszióra keressük a gyógyírt, hiszen az súlyosabb annál, hogy egyszerűen csak mozgással fel lehessen oldani – érdemes szakember segítségét kérni, hogy az életminőség minél előbb helyreállhasson. A tavaszi, általánosabb depresszió, levertség azonban más jellegű. Érdekes, hogy sok ember épp a csodás napsütéses, melegebb időben zuhan maga alá, de nem szabad ezen meglepődnünk. A hideg, bezárt téli hónapok, a vitaminszint csökkenése bizony okozhat enyhe depressziót, amikor arcon csap minket a természet újjáéledése.

Mozgás segítségével gyorsan kimászhatsz a tavaszi levertségből Forrás: Shutterstock

Így segítheted ki magad a depresszióból mozgással

1. Állíts fel egy tervet

Halogatni nagyon könnyű, ám ha le van írva, hogy a hét mely napjain mit fogsz tenni a testedért – és ezáltal a lelkedért –, már sokkal könnyebb rávenned magad egy 20 perces tornára vagy akár egy egyórás edzésre. Akaszd a tervedet olyan helyre, ahol gyakran látod, pipáld ki a teljesített napokat, így még motiváltabbá válhatsz.

2. Ne legyen akadályozó tényező

Ott a naptárba beírt reggeli futás, de sehol sem találod a futócipődet? Ne használd ürügyként, hogy nincs otthon kézi súlyzód, el lehet végezni anélkül is a gyakorlatokat, vagy oldd meg egy-egy üveg ásványvízzel. Ne légy rest, és készítsd össze azokat az eszközöket, amelyek a kijelölt mozgásformához kelleni fognak. Hidd el, ha reggel induláskor az ajtóban találod az edzőcuccodat, máris közelebb kerültél a délutáni edzőterem-látogatáshoz.

Készítsd össze előre a sporteszközöket Forrás: Shutterstock

3. Ne függj másoktól

Természetesen együtt minden könnyebb, de próbálj olyan sportot választani, amelyet egyedül is szívesen végzel. Ezzel kiküszöbölöd, hogy egy másik ember kedvétől és idejétől függj.

4. Ne legyenek irreális céljaid

Egy depresszív időszakban nincs annál rombolóbb, mint eltervezni például 40 felülést, amiből csak tízet tudsz szabályosan elvégezni, a maradék harmincra pedig nem marad erőd. Ezzel csak felesleges kudarcélményed lesz, amire most pont a lehető legkevesebb szükséged van. Inkább tervezz be lazább edzést, és közben változtass, mint a felénél feladd, mert túlszámoltad magad.

Csak annyit vállalj be, amennyit meg tudsz csinálni Forrás: Shutterstock

5. Légy büszke

Nem az számít, hogy mit mozogtál, csak az, hogy megtetted. Azzal, hogy büszke vagy magadra, jó útra lépsz. Ne profikhoz és fitneszkirálynőkhöz mérd a teljesítményedet, de még csak ne is a barátaidhoz. A saját korlátaidat kell ledöntened, fokozatosan, de folyamatosan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.