Minden, amit az SMR hengerről tudni kell

Forrás: Shutterstock -
SMR henger masszázs bemelegítés edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az SMR, azaz Self Myofascial Release henger egy önmasszírozó eszköz neve. Az SMR kiválóan használható a bemelegítés és a levezetés fázisaiban, illetve kifejezetten ajánlatos ülőmunkát végzőknek. Garantáljuk, hogy ha egyszer kipróbáltad, az egyik kedvenc eszközöd lesz. Használata nemcsak kellemes, de rengeteg pozitív hatással is bír.
  • Ha ülőmunkát végzel

A rendszertelen mozgás és az ülőmunka következménye a merev és megrövidült izomzat. Ha pedig ezzel nem foglalkozunk, az komoly következményekhez vezethet, olyan degeneratív folyamatok kialakulásához, mint a porckopás, porckorongsérv és a meszesedés. A tartósan feszes, merev izmokat az SMR hengerrel kiválóan át tudjuk mozgatni, el tudjuk lazítani, és meg tudjuk nyújtani. Tényleg olyan, mintha egy masszőr dolgozna rajtunk, és lazítaná fel a letapadt izompólyákat. A krónikus feszesség kialakulását napi 10-15 perces hengerezéssel meg tudjuk előzni. Ideális esetben ez persze csak kiegészítő gyakorlat, hiszen testmozgás nélkül soha nem lesznek erősek a testünket tartó izmok.

A tartósan feszes, merev izmokat az SMR hengerrel kiválóan át tudjuk mozgatni Forrás: Shutterstock
  • Ha rendszeresen sportolsz

Ha rendszeresen sportolsz, sokkal hatékonyabbá teheted az edzésedet, ha bemelegítéskor és levezetéskor használod az SMR hengert. A bemelegítéskor azért fontos a henger, mert javítja a test vérellátását, a koordinációt, csökkenti az izmok feszességét, így csökkenti a sérülésveszélyt, illetve növeli a mozgástartományt, ami hatékonyabb edzést eredményez. A levezetéskor leginkább azt a hatását élvezhetjük ki, hogy az izmokat átmossa friss vérrel, azaz friss oxigénnel, így sokkal gyorsabb a regenerálódás.

  • Így működik

Az SMR hengerre saját testsúlyunkkal terhelünk rá, és az átmozgatni kívánt részen előre-hátra, illetve jobbra-balra végzünk lassú mozgást. Ahol éppen ránehezedünk a hengerre, ott egy pillanatra megszűnik a vérellátás. Ahogy továbbgurulunk, akkor pedig újra beáramlik a vér, és mintegy átmossa azt a területet, megtisztítja a salakanyagoktól, így fellazulnak az izomrostok.

Íme, egy teljes testes átmozgatás SMR-rel:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.