A nappali társalgó, közösségi tér és a családi egység jelképe is egyben. A gyerekszoba ezzel szemben egy kis privát kuckó, ahol a gyerek az úr – egy bizonyos határig persze. Miért is kevernéd a kettőt? Több jó okot is mondunk rá!

A gyerekszoba többfajta minőségen megy keresztül. Először egy kisbaba édes alvóhelye, lágy és puha színekkel, formákkal. Utána a játékhadsereg veszi át felette a hatalmat, majd íróasztallal és könyvespolccal kiegészülve a tudás elmélyítésének bázisává alakul. Az évek múlásával egyre felnőttesebb, privátabb helyiséggé válik, ahol barátok, szerelmek, titkok és vágyak rejtőzhetnek a szülői szemek elől. Nos, a gyerekszoba ebben a szakaszában érik meg arra, hogy saját nappalirészt kapjon. 

Engedd tinédzser gyermekednek, hogy elvonulhasson akár egyedül, akár kortársaival a szobájába, mindezt kényelmes és kulturált körülmények közt.  

A tiniknek is szükségük van egy privát élettérre, ahova akár barátokat is hívhatnakForrás: Shutterstock

Természetesen ezt egy nagyobb szobában igen könnyű kivitelezni, de a kisebbekben bizony lesz, amit cserébe fel kell áldozni. A nappalik legfontosabb eleme a kényelmes ülőalkalmatosság, ami lehet esetünkben egy kisebb kanapé vagy pamlag, de két fotel is. A dohányzóasztalt se feledd, de ezt akár helyettesítheted egy magasabb, biztos lábakon álló székkel is.

Ez az átalakítás járhat csupán a szoba átrendezésével, de pár bútor kikerülésével is. A változtatásokat minden esetben együtt határozzátok meg. Semmi sem rosszabb, mintha egy tini feje felett döntesz.

Fotó: Adrienne Salinger
Ilyen volt egy hamisítatlan tiniszoba a 90-es években


A kilencvenes években még igazán lehetett lázadni. Akkoriban még nem a feng shui szerint rendeztük be a szobánkat, nem számított sem a színek összhangja, se a luxus érzése. Az egyediségen és praktikusságon volt a hangsúly. Ezek tették és teszik ma is igazán különlegessé az akkori tiniszobákat. Olvasd tovább!

Ne félj térben elhelyezni a bútorokat, hiszen egy tinédzsernek már nem kell játszótér a szoba közepén. Sokkal többre értékeli, ha nem az ágyán ülve kell beszélgetnie, olvasnia, zenét hallgatnia.

A gyerekszoba-nappali remek megoldás az elköltözés előtt álló fiatal számára is. Hozzászokik ugyanis ahhoz az élettérhez, amelybe hamarosan egyedül lesz kénytelen belecsöppenni.

Ha tehát adott a minimális tér, úgy ne habozz, és tizenéves gyermekednek add meg a privát mininappali lehetőségét.