Ahogy eljutott arra a pontra, hogy változtatnia kell az életén, onnantól kezdve meg sem állt a célig az 53 éves Barry Parkes, aki rendkívül tudatosan, észszerűen és mindenféle diéta nélkül adott le 55 kilót. Ismerd meg a történetét!

Barry Parkes soha életében nem élt kifejezetten sportos, aktív életet. Soha nem edzett, de még csak sétálgatni sem szeretett, az étrendje pedig rengeteg feldolgozott élelmiszerből és persze gyorskajából állt. A fejében azonban volt egy határ, egy bűvös szám, a 300 font (nagyjából 136 kiló), ami alatt, legalábbis úgy érezte, hogy rendben van, és nem kell foglalkoznia a súlyával. De aztán túlnőtt ezen a határon.

Barry Parkes 147 kilót nyomott, amikor tudatosította magában, hogy változtatnia kellForrás: Barry Parkes

„Ráálltam a mérlegre, ami 325 fontot (147 kilót) mutatott. Ez a szám egyenesen sokkolt” – mesélte az 53 éves férfi, aki ekkor kilépett a probléma tagadásának fázisából, és nem állított fel újabb határt, hanem tudatosította, hogy változtatnia kell. Viszont fogalma sem volt, hogyan induljon el. „Nem tartottam jó ötletnek, hogy kiiktassak mindenféle szénhidrátot, a fehérjefogyasztást pedig a végletekig növeljem. Életszerűtlen volt. Tudtam, hogy hosszú távon nem menne, és nem is tenne jót.”

Végül egy kalóriaszámláló alkalmazást hívott segítségül, hogy nyomon követhesse a napi kalóriabevitelt. Nem kezdett drámai fogyókúrába, de természetesen eltolódtak a hangsúlyok a korábbi étrendjéhez képest. Ahogy elkezdte jobban érezni magát a bőrében, a feleségével, Shaunával rendszeres sétákat iktattak be a mindennapjaikba. Egyre jobban rákaptak a mozgásra, nemsokára már 5–10 kilométeres távokat gyalogoltak.

Másfél évvel később Barry 55 kilóval nyomott kevesebbet, 92 kilóra fogyott. Mindezt úgy, hogy nem kezdett őrült diétába, észszerű változtatásokat eszközölt az étrendjében, és napi szinten sétált.

Másfél évvel később Barry 55 kilóval nyomott kevesebbet, azaz 92 kilóra fogyottForrás: Barry Parkes

Korábban azt jelentette számomra a diéta, hogy kihagytam a reggelit és az ebédet, de aztán rámtört az éhségroham, és hazaérve megettem két egész pizzát. Sokáig nem láttam be, hogy ez mennyire egészségtelen. A koplalás is, illetve az is, hogy aztán egyszerre beviszek 4000 kalóriát” – mesélte Barry, aki számára az életmódváltásnak nem a súlyvesztés volt az egyetlen pozitív következménye.

„Már nem horkolok, ráadásul határozottan több energiám van. A feleségem szerint kirobbanó páros lettünk. Tavaly nyáron Alaszkába utaztunk, ahol kisebb-nagyobb túrákat is tettünk. A hátfájásom teljesen megszűnt, és a koleszterinszintem is normális lett” – mesélte Barry, aki a leginkább mégis annak örül, hogy a 30 éve tartó kapcsolatuk feleségével ennyire meg tudott újulni a fogyásnak köszönhetően. Apropó, Barry felesége, Shauna is leadott közben 18 kilót a kalóriaszámlálásnak és a sétáknak köszönhetően.

Barry mellett felesége, Shauna is leadott 18 kilót a kalóriaszámlálásnak és a sétáknak köszönhetőenForrás: Barry Parkes

A férfi tanáccsal is szolgált a kezdő életmódváltóknak: „El kell jutni arra a pontra, ahol azt mondod, hogy elég, és ekkor 100 százalékban el tudod kötelezni magad a változás mellett. Kitartásra és következetességre van szükség” – mondta.