A múzeumok vezetői rájöttek arra, hogy nem feltétlenül elég csak a gyűjteményeikkel, időszakos kiállításaikkal megragadni és elbűvölni látogatóikat. Egy meglepő épület nem csupán több ember érdeklődését kelti fel és bír betérésre, de magát a vizuális, kulturális élményt is megsokszorozza.

Meghökkentő múzeumi épületekből pedig nincs hiány, világszerte számos városban találunk érdekesebbnél érdekesebb építészeti remekeket. Ezekből szemezgettünk. 

Kunsthaus Graz – Graz, Ausztria 

Európa egyik legbizarrabb épülete a Mura partján áll, szürreálisan emelkedve ki a barokk házak öleléséből. Inkább emlékeztet egy mélytengeri vízi szörnyre vagy egy hatalmas, nem e világi lény szívére, mint modern művészeti múzeumra.

Kunsthaus, GrazForrás: museum-joanneum.at

2003-ra készült el az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyerő Grazban. A modern műalkotások bemutatására szolgáló épület a brit építészpáros, Peter Cook és Colin Fournier tervei alapján épült.

Forrás: museum-joanneum.at

 

Forrás: museum-joanneum.at

MMM Corones – Kronplatz, Olaszország  

Az olasz Dolomitokban, a dél-tiroli Plan de Corones-en (Kronplatz) áll egy csodás múzeum. A 2275 méter magasan fekvő épületet nem lehet egy egyszerű turistaúton megközelíteni, de a hegymászás előtt tisztelgő „szentély" minden fáradságot megér.

Messner Mountain MuseumForrás: messner-mountain-museum.it

Megálmodója Reinhold Messner híres hegymászó, aki elsőként mászta meg a Mount Everestet oxigénpalack nélkül. Az MMM Corones múzeum fotókon és Messner használati tárgyain keresztül vezeti végig az érdeklődőket a hegymászók életén, a hegymászás történetén és fejlődésén.

Forrás: messner-mountain-museum.it

A Zaha Hadid tervezte építmény két évig épült, javarészt beton felhasználásával. Egyetlen bejárat vezet a háromszintes föld alatti termekbe és galériákba, a végén pedig három kilátó nyújt feledhetetlen látványt az alpesi tájra.

Forrás: messner-mountain-museum.it

Kattints a képre, és nézd meg a többi meghökkentő múzeumot:

Fotó: Maciej Lulko