Hamarosan diákok ezrei fognak elballagni szeretett iskoláikból, ami ballagási csokrok sok ezreit jelenti. Ám ezek a virágok pár nap alatt elhervadnak, vagyis az így elköltött súlyos összegek semmivé lesznek. Lenne azonban más lehetőség is ezeknek az elköltésére, mellyel nem csupán rászorulóknak segíthetünk, de a díszpapírba csomagolt kirakatértékek helyett még példát is mutathatunk.

Egy ballagási csokor ára minimum 5000–6000 Ft, de ha extrákkal vagy épp különleges virágkompozícióval kívánjuk megmutatni, mennyire büszkék vagyunk a ballagóra, úgy már bőven 10 000 forint felett kell számolnunk. Egy diák minimum 3–6 csokorral végzi a tantermek végigjárását, ami már osztályokra lebontva is hihetetlen végösszeget mutat.

Forrás: Shutterstock
„Nincs értelme” – Egy tanár véleménye a szóbeli érettségiről

A szóbeli érettségi vizsgák nem csupán a diákokat „gondolkodtatják” el. Egy tanár – aki évek óta vesz részt a szóbeli érettségiken – a Life.hu olvasóinak elmondja a véleményét, sőt. Meg fogsz lepődni azon, amin változtatna! Olvasd tovább!

Természetesen a hagyomány része, hogy virággal gazdagítsuk a ballagók egyetlen szabad kezét, miközben ők nosztalgikus könnycseppeket morzsolnak el szemük sarkában a Gaudeamus igitur sorait énekelve. Nem is kell ezt az élményt elvenni se tőlük, se magunktól. Ám ahelyett, hogy tízezrekért vennénk kidobásra ítélt csokrokat, megtehetnénk, hogy csupán egy szál virágot ajándékozunk, a többi pénzt pedig adományként felajánljuk valamilyen alapítványnak, szervezetnek. Ezt sok helyen megtehetjük a gyermek nevében, sőt, van, ahol támogatói oklevelet is kiállítanak, amit a virág mellé helyezhetünk.

A ballagási csokor árának egy részét idén fordítsd jótékony célokraForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A középiskolai kötelező önkéntes munka is azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok megértsék, a járványszerű nárcizmusból van kiút. Az empátia növelése közös érdekünk, melyet példamutatással a legegyszerűbb és a leghatékonyabb elérni. Akár a ballagó diáktól is megkérdezhetjük, hogy ő milyen alapítványnak, szervezetnek adna szívesen. Sőt, a legjobb, ha őt bevonva döntünk, mivel így fogja igazán ajándéknak érezni.

Harmadik éve tart egy kezdeményezés, melynek KézenFogva Ballagunk a neve. Idén már több mint 1000 középiskolai diák kéri rokonaikat, barátaikat, hogy a ballagásra szánt virágok árának egy részét fordítsák inkább jótékony célra, és segítsék közösen a fogyatékos fiatalokat.

Ebből is látszik, hogy a fiatalok érzik, adni épp olyan jó, mint kapni, és sokan gondolnak azokra, aki nem olyan szerencsések, mint ők. Ez a hozzáállás pedig reményt ad egy jobb jövőre.