Nem titok, hogy a méheket a kipusztulás veszélye fenyegeti. Már az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete is arra szólította fel a világ országait, hogy tegyenek a szorgos beporzók védelme érdekében, valamint termesszenek nekik biztonságos és elegendő beporzandó növényt.

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben is említettük, az emberiség táplálékának 90 százalékát adó száz növényfajta 70 százalékát méhek porozzák be. A méhek számának drasztikus csökkenése az 1970-es évektől figyelhető meg, ami az ezredforduló óta hihetetlen mértékben felgyorsult. Okai közt szerepelnek a rádióhullámok, amelyek megzavarhatják őket a tájékozódásban, és így nem találnak vissza a kaptárjaikba, de a növényvédő szerek, az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés, valamint a természet kizsákmányolása is mind a méhek pusztulásához vezet.

Az emberiség táplálékának 90 százalékát adó száz növényfajta 70 százalékát méhek porozzák beForrás: Shutterstock
Tudtad?

- Egyetlen házi méh naponta átlagosan 7000 virágra száll rá
- Egy kilogramm méz előállításához mintegy négymillió virágot kell meglátogatniuk
- Négy haszonnövény közül három függ a méhek beporzásától
- Méhek nélkül nincs például kávé, paprika, alma és kakaó se

Elsősorban mezőgazdasági és élelmiszer-politikai változásokra van szükség a méhek védelméért, de az egyén felelőssége sem elhanyagolható. Ha mind elültetnénk az általuk igen kedvelt virágok közül párat – kertbe, erkélyre, ablakba kitéve –, máris rengeteget tettünk értük.

Kattints a képre, és nézd meg, milyen virágokkal támogathatod a méheket, és így a jövőnket:

Forrás: Shutterstock