A kerti házról többeknek a mérhetetlen luxus jut az eszükbe, ám ez nem egyenértékű a vendégházzal. Egy kerti tároló ma már szinte hozzátartozik egy házhoz, számtalan funkciót képes betölteni, amellyel maga a főépület is jobban kihasználhatóvá és kényelmesebbé válhat.

Sokaknak lehet ismerős a nagyszülők kertjének végében található sufni. Ezek általában különálló, kis alapterületű épületek, amelyekbe maximum az áram lett bevezetve. Innen hozták elő nyáron a kismedencét, ide tették a benejlonozott leandereket télen, de tárolóként vagy kis műhelyként is betölthették szerepüket. A téglából, vályogból vagy fából készült kis házakhoz hasonlóan, a kertekbe – mérettől függetlenül – most is nagy szükség lehet tárolóra, épp csupán modernebb kivitelben.

Egy kerti tároló rengeteg helyet felszabadíthat a családi házbanForrás: Shutterstock

Miért válassz kerti házat?

A szerszámok, kis gépek, nyári bútorok és egyéb más, épp nem használatos tárgyak tárolását legtöbben a családi ház pincéjében, garázsában vagy épp padlásán oldják meg. Egy ilyen kerti tároló tehát rengeteg helyet felszabadíthat a családi házban, amelyet így más, kényelmi célokra is át lehet alakítani. Egy ilyen kis ház tehát kétszeresen is kiváló befektetés: a kert rendezettebbé válik, a ház pedig nagyobbá.

Milyen az ideális kerti tároló?

Ha a mobilitás, az idő és az ár legalább olyan fontos szempont, mint a praktikum, úgy számodra a műanyag kerti ház a legmegfelelőbb választás. Ezt a kerten belül, sőt, költözésnél vagy a nyaraló megújításakor is könnyen áthelyezheted. Nincs szükség alapra, a ház egyszerűen, vízszintes kavicságyra építhető. Nem igényel karbantartást sem, hiszen nem rozsdásodik, nem korhad. Méretét tekintve sok variánssal találkozhatsz, valamint előkezelés nélkül, igény szerint tetszőleges színre le is festhető, így egészen biztosan megtalálod a házadhoz leginkább illőt.

A fából készült kerti házakat is lapra szerelt állapotban szállítják, összeszerelésük helyben történik, ám a műanyaggal ellentétben itt a zsindelyezésről is gondoskodni kell, valamint karbantartására is több időt, valamint energiát kell rászánnod. Ez elvehet némi időt, míg a kerti tárolód befogadó képessé válik, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy akár egyedi mérettel és igényekkel rendeld meg.

A műanyag kerti ház praktikus választás, hiszen költözésnél könnyen áthelyezhető, nem rozsdásodik vagy korhad elForrás: Shutterstock

Hol legyen a helye?

Elsőként azt kell eldöntened, hogy mennyire szeretnéd közszemlére tenni a kerti házadat – elő- vagy hátsókert. Másodsorban a terepviszonyokra érdemes figyelned, hiszen a műanyag kerti házak kivételével, mindenképp szükség lesz egyfajta komolyabb tereprendezésre, hogy ne süllyedjenek meg – ami lehet egy egyszerű döngölés, de a ház típusától, illetve a tárolandó termékek súlyától függően akár betonozás is.

Egy kisebb kertbe érdemes a kerítéshez vagy valamelyik sarokba helyezni, hiszen így tudod a legkisebb értékesen kihasználható helyet fenntartani. A nagyobb kertekben akár közvetlenül a ház mellé is teheted, de a szaletlivel „összekötve" egy egész kis kültéri épületkomplexumot is kialakíthatsz – ha az illetékes építésügyi hatóság erre engedélyt ad.

Kiválasztásánál és elhelyezésénél tehát a számodra legpraktikusabban kihasználható és a legesztétikusabb megoldás mellett dönts.

A cikket támogatta a Bauhaus Szakáruházak.