Több evésre késztetnek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek, ezzel pedig növelik az elhízás kockázatát – derült ki egy friss felmérésből.

Az amerikai tanulmány először vizsgálta önkéntesek bevonásával a többszörösen feldolgozott ételek fogyasztásának kockázatait. A kutatás résztvevőinek étkezését egy hónapig figyelték. Kiderült, hogy amikor a résztvevők erősen feldolgozott ételeket fogyasztottak, napi 500 kalóriával többet vettek magukhoz ahhoz képest, mint amikor nem feldolgozott ételt ettek – írja az MTI.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet értékelése szerint a túlzottan feldolgozott ételek valószínűleg hatással vannak az éhségérzettel kapcsolatos hormonokra, ezért folytatja az evést, aki ilyet fogyaszt.

Kevin Hall, a tanulmány vezető kutatója elmondta, a feldolgozott ételek pontos definícióját nehéz megadni. „Olyan ez, mint a pornográfia, nehéz leírni, de az ember rögtön felismeri, ha meglátja." Ide sorolják azokat az ételeket, amelyek csomagolásán több mint ötféle összetevő szerepel, édes vagy ízesített sós snackek, chipsek, csokoládé és más édesség, édesített üdítőitalok, instant levesek, fagyasztott vagy konzerv készételek, valamint a főként vagy teljesen cukorból, olajokból és zsírokból készült élelmiszerek.

A feldolgozott élelmiszerek hizlalnakForrás: Shutterstock

A szakemberek a kutatás után kifejtették, hogy amikor az ember nem feldolgozott ételt eszik, az éhséget elfojtó hormonok egyike, a PYY szintje megnövekedik annak ellenére, hogy kevesebb kalóriát fogyasztunk. A kutatás azt is kimutatta, hogy a nem feldolgozott étel fogyasztásakor az éhségérzetet kiváltó hormon szintje csökken.

Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem tudósa szerint a kutatásban részt vevők fogyaszthatóbbnak találták a feldolgozott ételeket, gyorsabban ették őket, és ebből kifolyólag valószínűleg tovább tartott, amíg elérték a teltségérzetet. A másik érdekes eredménye a tanulmánynak a kalóriánkénti költség: a feldolgozott ételek jelentősen olcsóbbak voltak, mint a nem feldolgozott ételekből álló koszt, és ennek valószínűleg szintén jelentősek a közegészségügyi vonzatai.