Elhízáshoz vezethetnek a feldolgozott élelmiszerek

Forrás: Shutterstock -
elhízás egészség étkezés feldolgozott élelmiszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több evésre késztetnek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek, ezzel pedig növelik az elhízás kockázatát – derült ki egy friss felmérésből.

Az amerikai tanulmány először vizsgálta önkéntesek bevonásával a többszörösen feldolgozott ételek fogyasztásának kockázatait. A kutatás résztvevőinek étkezését egy hónapig figyelték. Kiderült, hogy amikor a résztvevők erősen feldolgozott ételeket fogyasztottak, napi 500 kalóriával többet vettek magukhoz ahhoz képest, mint amikor nem feldolgozott ételt ettek – írja az MTI.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet értékelése szerint a túlzottan feldolgozott ételek valószínűleg hatással vannak az éhségérzettel kapcsolatos hormonokra, ezért folytatja az evést, aki ilyet fogyaszt.

Kevin Hall, a tanulmány vezető kutatója elmondta, a feldolgozott ételek pontos definícióját nehéz megadni. „Olyan ez, mint a pornográfia, nehéz leírni, de az ember rögtön felismeri, ha meglátja." Ide sorolják azokat az ételeket, amelyek csomagolásán több mint ötféle összetevő szerepel, édes vagy ízesített sós snackek, chipsek, csokoládé és más édesség, édesített üdítőitalok, instant levesek, fagyasztott vagy konzerv készételek, valamint a főként vagy teljesen cukorból, olajokból és zsírokból készült élelmiszerek.

A feldolgozott élelmiszerek hizlalnak Forrás: Shutterstock

A szakemberek a kutatás után kifejtették, hogy amikor az ember nem feldolgozott ételt eszik, az éhséget elfojtó hormonok egyike, a PYY szintje megnövekedik annak ellenére, hogy kevesebb kalóriát fogyasztunk. A kutatás azt is kimutatta, hogy a nem feldolgozott étel fogyasztásakor az éhségérzetet kiváltó hormon szintje csökken.

Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem tudósa szerint a kutatásban részt vevők fogyaszthatóbbnak találták a feldolgozott ételeket, gyorsabban ették őket, és ebből kifolyólag valószínűleg tovább tartott, amíg elérték a teltségérzetet. A másik érdekes eredménye a tanulmánynak a kalóriánkénti költség: a feldolgozott ételek jelentősen olcsóbbak voltak, mint a nem feldolgozott ételekből álló koszt, és ennek valószínűleg szintén jelentősek a közegészségügyi vonzatai.

Egészséges étrendre váltott, így fogyott le a 195 kilós férfihttp://www.life.hu/ez-zsir/20190527-nicholas-latham-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlMár kisgyermekként is túlsúlyos volt, 30 évesen pedig egy drasztikus diéta után elérte mindenkori legmagasabb súlyát: 195 kiló lett. Nicholas Latham ez után határozta el, hogy lefogy. Ismerd meg Nicholas életmódváltásának történetét! Ez Zsír!Origo38 kilóra fogyott anorexiája miatt a műkorcsolyázóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190527-38-kilora-fogyott-anorexiaja-miatt-a-mukorcsolyazo.htmlAnorexiájáról vallott Demi. A műkorcsolyázó lány 38 kilósra fogyott étkezési zavara miatt. Ez Zsír!OrigoJosephine Desgrand az Instagramnak köszönheti a fogyását: 63 kilótól szabadult meghttp://www.life.hu/ez-zsir/20190524-josephine-desgrand-az-instagramnak-koszonheti-fogyasat-63-kilotol-szabadult-meg.htmlJosephine Desgrand az Instagramnak köszönheti, hogy megváltozott az élete: a közösségi oldal inspirálta fogyásra, most másoknak mutat példát. Ez Zsír!OrigoCsökkentsd a cukorfogyasztásod minimálisra ezekkel az egyszerű ötletekkelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190520-csokkentsd-a-cukorfogyasztasodat-minimalisra-ezekkel-az-egyszeru-otletekkel.htmlA cukor ott les ránk szinte minden készételben, italban. Gyakran nem is tudjuk, hogy mennyi fehér „méreg” kerül egy-egy általunk igen kedvelt, elsőre talán édességnek nem is gondolt termékbe. Számolj le a cukor iránti vágyaddal pár egyszerű trükkel! Ez Zsír!OrigoEltűnhetnek az üzletekből a ketreces tartásból származó tojásokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190522-eltunhetnek-az-uzletekbol-a-ketreces-tartasbol-szarmazo-tojasok.htmlNemzetközi áruházláncok jelentették be, hogy pár éven belül eltüntetik polcaikról a ketreces tartásból származó tojásokat. A szakértő szerint így drágulhat majd a termék. Ez Zsír!--Egy influencer megmutatta követőinek, mi a különbség a koplalás és egészséges étkezés közötthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190521-egy-influencer-megmutatta-kovetoinek-mi-a-kulonbseg-a-koplalas-es-egeszseges-etkezes-kozott.htmlEgy népszerű influencer videón mutatatta meg, miért nem éri megkoplalni a vékony alakért. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.