YouTube-videósok a társadalmi felelősségvállalásról

youtuber YouTube felelősség társadalmi felelősségvállalás TheVR szülő videó PamKutya gyereknevelés Twitch gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A társadalmi felelősségvállalásról való nyílt értekezés nem is lehetne aktuálisabb egy olyan társadalmi jelenség fénykorában, amikor lényegében bárki életkortól, lakhelytől és indíttatástól függetlenül szólhat másokhoz, és ugyanígy bárki el is érheti ezeket a tartalmakat. Lássuk, hogy mi a véleményük erről a mostani népszerű videósoknak.

A Penta Media Group szervezésében második alkalommal rendezték meg a Real Talk elnevezésű egynapos rendezvényt, ahol népszerű és ismert youtuberek beszélgettek többek között a saját és a nézők felelősségéről.

A Real Talk elnevezésű rendezvényen népszerű youtuberek beszélgettek a saját és a nézők felelősségéről Forrás: Dózsa-Vépy Renáta

A két, hazánkban elérhető legnagyobb „videós” oldalon más-más jellegű tartalomgyártás folyik. Míg a YouTube elsősorban előre felvett, jobb esetben igényesen megvágott tartalmakra építi bázisát, addig a Twitch az élő – elsősorban gaming és podcast – videók platformjaként működik.

Bár számtalan igénytelen és értelmetlen videót találni ezeken az oldalakon, a probléma elsősorban mégis abban keresendő, hogy nem ahhoz a korosztályhoz jut el az adott videó, akinek szánva lett, vagy alapvetően sincs meghatározva a célközönség. Márpedig a legtöbb gyerek – legyen az egészen fiatal, vagy már serdülő – a videósok közül választja ki a példaképeit, veszi át a tőlük látott viselkedési mintákat.

Ám ez még mindig nem lenne akkora gond, ha a szülő tudná, hogy gyermeke mit néz az interneten, és a megfelelő időben reagálna rájuk.

A YouTube a kisgyerekek heroinja; eufóriát és kemény függőséget is okozhat


Tegyük a szívünkre a kezünket, és úgy mondjuk, hogy sohase adtuk oda a mobilt vagy a tabletet a gyerek kezébe, csak hogy ezzel pár perc időhöz jussunk. A YouTube-ra nem kell véres szemmel tekinteni, sok jó dolgot találhat ott magának a gyerkőc, de érdemes figyelmesen követni, hogy mit néz rajta, és nem elsősorban a felnőtt tartalmak miatt. Olvasd tovább!

Oláh-Paulon László rendőr alezredes, a BRFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője szerint a legveszélyesebb az, hogy ezeket látják a fiatalok. A szörnyűségekben igencsak bővelkedő Andersen vagy épp Grimm meséken több generáció is felnőtt viszonylag egészségesen. A szakemberek azt mondják azért, mert csak hallgatták. Lehet, hogy este rosszat álmodtak, de csak annyira voltak képesek elképzelni a sárkányt, amennyire az életkoruk erre teret adott számukra – épp ezért képesek voltak feldolgozni. Reggel pedig felkeltek, és élték tovább az életüket. Most, ha megnéznek egy videót, készen kapnak valamit, amin nem kell gondolkodniuk, egyszerűen csak elfogadják, de sok esetben nem fogják érteni, amit látnak, nem tudják azt a helyén kezelni.

TheVR Pisti emelte ki, hogy bár gyerekkorában nézett olyan filmeket, amelyek nem az ő korosztályának szóltak – mint az Alien vagy a Predátor –, de azt az édesapjával tette, akitől kérdezhetett róluk, ő pedig válaszolt. Elmagyarázta, hogy ezek filmek, a szereplők színészek, a benne látottak igazából nem történtek meg, ami megnyugtatta őt. El tudta választani a valóságot a fikciótól. Ez a fajta kommunikáció az, ami ma sok esetben hiányzik egy szülő-gyermek kapcsolatból. Álláspontja szerint, ha anya vagy apa csak annyit tud, hogy gyermeke számítógépezik, az sajnos túl kevés. Hiszen annyiféle, rá nézve káros vagy értelmezhetetlen, esetleg félreérthető tartalomra bukkanhat, ami összezavarhatja. Akkor, ha nincs a szülőnek minimális ismerete sem arról, hogy a gyerek milyen oldalakat, videósokat néz, mikkel játszik, nem is lesz esélye arra, hogy a fejében lévő kérdőjeleket megválaszolhassa.

A szülőknek sokkal nehezebb dolguk van, mint húsz évvel ezelőtt, nekik is naprakésznek kell lenniük Forrás: Dózsa-Vépy Renáta

A gond tehát nem csupán az erőszakos, káromkodós, káros szenvedélyeket nyíltan felvállaló videókkal van, hanem azokkal is, amelyekre a gyermekek még nem állnak készen. A rejtett üzenetek, a kétértelműség, a szimbolikák értelmezéséhez ugyanis el kell érni egy bizonyos életkort, érettséget.

A YouTube-on bárki nézhet bármit, ráadásul számtalan norma és kulturális minta kering Forrás: Dózsa-Vépy Renáta

Tóth Márk – Bobek egy igen fontos tényre világított rá a beszélgetés során. A mostani szülők olyan tartalmakat fogyasztottak, olyan kulturális mintát láttak, amiket hozzáértő emberek készítettek, és meg voltak szűrve. Ezzel szemben a YouTube-on bárki nézhet bármit, ráadásul számtalan norma és kulturális minta kering. Egy gyerek pár perc alatt készít magának álprofilt, amivel felnőtt tartalmakat is elér, sőt sok esetben a szülők felhasználói fiókjával néznek videókat.

Simonffy Péter szerint fontos, hogy a videósok felelősséget vállaljanak a tartalmaikért, vagy hogy a platformokon rendszerek szűrjék például a családbarát tartalmakat, de ezeknél sokkal lényegesebb, hogy milyen a szülő-gyerek kapcsolat, hiszen elsősorban a szülők felelősek azért, hogy mit engednek elérhetővé tenni gyermekeik számára.

Nem a hiperszenzitivitás felerősítése a megoldás

Egyrészt meg kell adni azt a szabadságot a videósoknak, hogy olyan tartalmat gyárthassanak, amilyet ők akarnak. Természetesen csak addig, amíg ezekkel semmiféle törvényt vagy jogszabályt nem sértenek.

Fontos, hogy a videósok felelősséget vállaljanak a tartalmaikért Forrás: Dózsa-Vépy Renáta

Nessaj

A kulcs az, hogy önazonos dolgokat csinálj, és utána ne szégyelld magad.

A kreatív alkotás útján járó, a minőségi szórakoztatást, ismeretterjesztést vagy épp vizuális és kulturális élményt nyújtó csatornák ugyanis nem kell, hogy a szülői oldal felelősségét is magukra vállalják. Hiszen erről sem szabad megfeledkezni. A könyvtárban is számtalan kötet sorakozik a polcokon, mégis megválogatod, hogy melyiket adod oda az 5, a 10 és a 16 éves gyermekednek. Nincs ez másként a videókkal se. Tudd, hogy mit néz, légy része az életének, és mindig legyen időd megválaszolni a kérdéseit!

Tudj meg többet a cikkben említett videósokról – lapozz!

TheVR – Pisti és Jani – három YouTube- és egy Twitch-csatornájával összesen 1,5 millió követővel rendelkezik. Elsősorban gaming és techvideóikkal építették fel a WeAreTheVR közösséget, de kreativitásuk kiterjed beszélgetős műsorokra és filmes bemutatókra is. Ők valóban kihasználják a saját magukban és a videós portálokban rejlő potenciált.

A Pamkutya egy testvérpár, „Béla és Pista” közös projektje. Csatornájukra javarészt zeneparódiákat készítenek, amelyekkel már több mint egymillió követőt toboroztak maguk mellé. Védjegyük a napszemüveg és a lényegében mindennel megfűszerezett humor.

Nessaj immár közel 500 ezer feliratkozóval büszkélkedhet. Önmagát császárpingvinként definiálja, és elhatárolódik az influenszer titulustól. A Twitchen gaming videókkal, a YouTube-on szórakoztató, tematikus és vlogszerű tartalmakkal képviselteti magát.

Simonffy Péter egyedi hangvételű csatornájával kicsivel több mint 40 ezer feliratkozót gyűjtött össze – ami a minőségét tekintve nagyon csekély szám. Elsőként zenei videókkal kezdte, majd kitekintett a vlog világába. Mára már ő sem igazán tudja behatárolni a munkásságát, a kísérleti videózás és a benyomásalapú történetek azok, amelyek az elmúlt időszakban meghatározzák feltöltött tartalmait.

Walrusz csatornájának közel 131 ezres követőbázisa van. Érdekes, kreatív és szórakoztató ismeretterjesztő videóiban nagy szerepet kap a képi világ.

Tóth Márk – Bobek YouTube-karrierje során számos videót készített, amelyek elsősorban vlogos tartalmakat jelentenek. Ő az a videós, akinek életfelfogásához és stílusához hangulat kell, ez pedig eddig valamivel több mint 4 ezer feliratkozót hozott számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.