A társadalmi felelősségvállalásról való nyílt értekezés nem is lehetne aktuálisabb egy olyan társadalmi jelenség fénykorában, amikor lényegében bárki életkortól, lakhelytől és indíttatástól függetlenül szólhat másokhoz, és ugyanígy bárki el is érheti ezeket a tartalmakat. Lássuk, hogy mi a véleményük erről a mostani népszerű videósoknak.

A Penta Media Group szervezésében második alkalommal rendezték meg a Real Talk elnevezésű egynapos rendezvényt, ahol népszerű és ismert youtuberek beszélgettek többek között a saját és a nézők felelősségéről.

A Real Talk elnevezésű rendezvényen népszerű youtuberek beszélgettek a saját és a nézők felelősségérőlForrás: Dózsa-Vépy Renáta

A két, hazánkban elérhető legnagyobb „videós” oldalon más-más jellegű tartalomgyártás folyik. Míg a YouTube elsősorban előre felvett, jobb esetben igényesen megvágott tartalmakra építi bázisát, addig a Twitch az élő – elsősorban gaming és podcast – videók platformjaként működik.

Bár számtalan igénytelen és értelmetlen videót találni ezeken az oldalakon, a probléma elsősorban mégis abban keresendő, hogy nem ahhoz a korosztályhoz jut el az adott videó, akinek szánva lett, vagy alapvetően sincs meghatározva a célközönség. Márpedig a legtöbb gyerek – legyen az egészen fiatal, vagy már serdülő – a videósok közül választja ki a példaképeit, veszi át a tőlük látott viselkedési mintákat. 

Amíg a tartalom nem közvetít negatív üzenetet, addig az sem feltétlenül kötelessége, hogy jó példát mutasson” – Walrusz.

Ám ez még mindig nem lenne akkora gond, ha a szülő tudná, hogy gyermeke mit néz az interneten, és a megfelelő időben reagálna rájuk.

Forrás: Shutterstock
A YouTube a kisgyerekek heroinja; eufóriát és kemény függőséget is okozhat


Tegyük a szívünkre a kezünket, és úgy mondjuk, hogy sohase adtuk oda a mobilt vagy a tabletet a gyerek kezébe, csak hogy ezzel pár perc időhöz jussunk. A YouTube-ra nem kell véres szemmel tekinteni, sok jó dolgot találhat ott magának a gyerkőc, de érdemes figyelmesen követni, hogy mit néz rajta, és nem elsősorban a felnőtt tartalmak miatt. Olvasd tovább!

Oláh-Paulon László rendőr alezredes, a BRFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője szerint a legveszélyesebb az, hogy ezeket látják a fiatalok. A szörnyűségekben igencsak bővelkedő Andersen vagy épp Grimm meséken több generáció is felnőtt viszonylag egészségesen. A szakemberek azt mondják azért, mert csak hallgatták. Lehet, hogy este rosszat álmodtak, de csak annyira voltak képesek elképzelni a sárkányt, amennyire az életkoruk erre teret adott számukra – épp ezért képesek voltak feldolgozni. Reggel pedig felkeltek, és élték tovább az életüket. Most, ha megnéznek egy videót, készen kapnak valamit, amin nem kell gondolkodniuk, egyszerűen csak elfogadják, de sok esetben nem fogják érteni, amit látnak, nem tudják azt a helyén kezelni.

TheVR Pisti emelte ki, hogy bár gyerekkorában nézett olyan filmeket, amelyek nem az ő korosztályának szóltak – mint az Alien vagy a Predátor –, de azt az édesapjával tette, akitől kérdezhetett róluk, ő pedig válaszolt. Elmagyarázta, hogy ezek filmek, a szereplők színészek, a benne látottak igazából nem történtek meg, ami megnyugtatta őt. El tudta választani a valóságot a fikciótól. Ez a fajta kommunikáció az, ami ma sok esetben hiányzik egy szülő-gyermek kapcsolatból. Álláspontja szerint, ha anya vagy apa csak annyit tud, hogy gyermeke számítógépezik, az sajnos túl kevés. Hiszen annyiféle, rá nézve káros vagy értelmezhetetlen, esetleg félreérthető tartalomra bukkanhat, ami összezavarhatja. Akkor, ha nincs a szülőnek minimális ismerete sem arról, hogy a gyerek milyen oldalakat, videósokat néz, mikkel játszik, nem is lesz esélye arra, hogy a fejében lévő kérdőjeleket megválaszolhassa. 

A szülőknek sokkal nehezebb dolguk van, mint húsz évvel ezelőtt, nekik is naprakésznek kell lenniükForrás: Dózsa-Vépy Renáta

Azért vagyunk olyan erősek ezen a platformon, mert nehezebb elválasztani a valóságot a megjátszott dolgoktól”  – mondta Pamkutya Béla, aki elismerte, hogy a szülőknek sokkal nehezebb dolguk van, mint például húsz évvel ezelőtt. Iszonyatosan képzettnek és naprakésznek kell lenniük, hiszen a valóság összemosódott a kitalált dolgokkal.

A gond tehát nem csupán az erőszakos, káromkodós, káros szenvedélyeket nyíltan felvállaló videókkal van, hanem azokkal is, amelyekre a gyermekek még nem állnak készen. A rejtett üzenetek, a kétértelműség, a szimbolikák értelmezéséhez ugyanis el kell érni egy bizonyos életkort, érettséget. 

Fontos lenne tudni elkülöníteni a valót a nem valótól: ez egy hétköznapi életet valóban bemutató szituáció vagy egy túljátszott vlog? Mindenhol megy a képmutatás, de arra nem gondolnak, hogy a gyerekeknek még nem feltétlenül olyan fejlett az a képességük, hogy felismerjék az iróniát, azt, hogy valami túl van játszva”  – Nessaj.

A YouTube-on bárki nézhet bármit, ráadásul számtalan norma és kulturális minta keringForrás: Dózsa-Vépy Renáta

Tóth Márk – Bobek egy igen fontos tényre világított rá a beszélgetés során. A mostani szülők olyan tartalmakat fogyasztottak, olyan kulturális mintát láttak, amiket hozzáértő emberek készítettek, és meg voltak szűrve. Ezzel szemben a YouTube-on bárki nézhet bármit, ráadásul számtalan norma és kulturális minta kering. Egy gyerek pár perc alatt készít magának álprofilt, amivel felnőtt tartalmakat is elér, sőt sok esetben a szülők felhasználói fiókjával néznek videókat.

Simonffy Péter szerint fontos, hogy a videósok felelősséget vállaljanak a tartalmaikért, vagy hogy a platformokon rendszerek szűrjék például a családbarát tartalmakat, de ezeknél sokkal lényegesebb, hogy milyen a szülő-gyerek kapcsolat, hiszen elsősorban a szülők felelősek azért, hogy mit engednek elérhetővé tenni gyermekeik számára.

Nem a hiperszenzitivitás felerősítése a megoldás

Egyrészt meg kell adni azt a szabadságot a videósoknak, hogy olyan tartalmat gyárthassanak, amilyet ők akarnak. Természetesen csak addig, amíg ezekkel semmiféle törvényt vagy jogszabályt nem sértenek.

Fontos, hogy a videósok felelősséget vállaljanak a tartalmaikértForrás: Dózsa-Vépy Renáta
Nessaj
A kulcs az, hogy önazonos dolgokat csinálj, és utána ne szégyelld magad.

A kreatív alkotás útján járó, a minőségi szórakoztatást, ismeretterjesztést vagy épp vizuális és kulturális élményt nyújtó csatornák ugyanis nem kell, hogy a szülői oldal felelősségét is magukra vállalják. Hiszen erről sem szabad megfeledkezni. A könyvtárban is számtalan kötet sorakozik a polcokon, mégis megválogatod, hogy melyiket adod oda az 5, a 10 és a 16 éves gyermekednek. Nincs ez másként a videókkal se. Tudd, hogy mit néz, légy része az életének, és mindig legyen időd megválaszolni a kérdéseit!

Tudj meg többet a cikkben említett videósokról – lapozz!