Ezeket az ételeket soha ne válaszd reggelire

Forrás: Shutterstock -
egészségtelen étel reggeli kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan még mindig nincsenek tisztában a jól megválasztott reggeli fontosságával, és a tartalmas, jófajta szénhidrátban, egészséges zsírokban, fehérjében és rostban gazdag fogások helyett csupán üres kalórákat visznek be a szervezetükbe. Megmutatjuk, melyek ezek a tipikus rossz reggelik, amelyeket érdemes messzire elkerülni. 
  • Müzli

A müzli iszonyatosan nagy csapda, ugyanis sokan azt gondolják, hogy a fitt, light, teljes kiőrlésű és hasonló címkével ellátott termékek szuperegészségesek, meg amúgy is gabonából készülnek. De ez sajnos nem így van. A legtöbb így is tele van cukorral, és a gabona ellenére kevés rostot tartalmaz. Az már egy ideális számnak mondható a gabonapehely kapcsán, ha legalább 5 gramm rostot és kevesebb mint 10 gramm cukrot tartalmaz adagonként. A reggelihez ebben az esetben is hozzá kell még adni a fehérjét: ehhez jó választás a görög joghurt, a tej, akár növényi tej, vagy a magok, amelyek jófajta zsírokban is gazdagok.

A legtöbb müzli tele van cukorral, és a gabona ellenére kevés rostot tartalmaz Forrás: Shutterstock
  • Csak kávé

Ha felkelés után azonnal nem is érzed magad éhesnek, attól még nem maradhat el a reggeli. Várj fél-egy órát, és egyél akkor. Egy kávé legurítása pedig nem minősül reggelinek. Habár a jó minőségű kávénak rengeteg pozitív hatása van a szervezetre, semmiféle tápanyaggal nem szolgál, amivel el kellene látnod reggel a testedet. Ennek ellenére bátran fogyaszthatod jótékony hatásai miatt, de csak a reggeli kiegészítője legyen.

  • Péksütemény

A fánkok, croissant-ok, de még a sima fehér zsemlék is igencsak híján vannak a tápanyagoknak. Sem rostot, sem fehérjét nem tartalmaznak, csak egy jó adag szénhidrátot, amelynek nagy része cukor, így rengeteg bennük a kalória. A kifejezetten édes péksütemények iránt ráadásul könnyen kialakul a függőség, amivel azonban egy ördögi kör alakul ki: ezek pont azok az ételek, amelyek az egekig dobják a vércukorszintet, emiatt lesz pár pörgős, aktív óránk, amikor azonban leesik a vércukorszint, fáradtak, levertek leszünk, és újból valami cukorbomba után nézünk.

A croissant-ok sem rostot, sem fehérjét nem tartalmaznak, csak egy jó adag szénhidrátot, amelynek nagy része cukor Forrás: Shutterstock
  • Zsírszegény joghurt gyümölccsel

Hiába egészséges, ez a fogás maximum a reggeli kiegészítője lehet. A zsírszegény joghurttól aligha laksz jól, és a gyümölcscukrot is hamar elégeti a szervezet, miközben viszont tényleg egészségesek, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt. A zsírszegény joghurt helyett válassz rendes görög joghurtot, keverj bele akár egy kevés túrót is. A gyümölcs mellett tegyél rá csonthéjasokat, illetve kiegészítheted lenmagtörettel, zabbal és chiamaggal is.

  • Gyümölcslé

Ha mindenképp úgy vagy vele, hogy csak italt tudsz legurítani reggelire, akkor ne gyümölcslére cseréld a kávét. Habár a frissen facsart változata valóban egészséges, nem tartalmaz minden tápanyagot, amire reggel szükséged van, és nem is laksz jól vele. Helyette készíts inkább egy kiadós smoothie-t. Rakj bele spenótot, banánt, akár egy marék mandulát, egy kevés tejet, akár egy kis rizsfehérjét. Ez így már inkább hasonlít egy reggelihez!

A narancslé nem tartalmaz minden tápanyagot, amire reggel szükséged van, és nem is laksz jól vele Forrás: Shutterstock

5 + 1 ok, hogy mindennap smoothie-val indítsd a reggelt

Nemcsak egyszerűen és gyorsan elkészíthető a reggeli turmix, de rendkívül egészséges is. Íme, 5 + 1 ok, hogy miért indítsd minden egyes napodat smoothie-val!

A harmóniát keresed? Ezeket a sportokat válaszd!http://www.life.hu/ez-zsir/20190801-sportok-a-harmonia-jegyeben.htmlA sport nemcsak fitten és egészségesen tart, a mentális, lelki egészséget is támogatja. Természetesen vannak olyan mozgásformák, amelyek kifejezetten a harmónia és az egyensúly megtapasztalását, megtalálást támogatják. Ha úgy érzed, neked is erre van szükséged, nézd meg a a mi kedvenceinket! Ez Zsír!OrigoLapos hasra vágysz? Könnyebben elérheted, mint gondolnád!http://www.life.hu/ez-zsir/20190730-tippek-a-lapos-hasert.htmlA fogyáshoz nem feltétlenül kell drasztikus változásokat hozni. Valójában egy olyan egészséges életmódot kell kialakítani, ami hosszú távon is tartható, ami nem okoz hiánybetegségeket, hanem éppen hogy feltölti a testünket jófajta tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és persze mindeközben fogyni is lehet. A lapos has titka is néhány apró változtatásban rejlik. Ez Zsír!OrigoEgy nagy csalódás után fogyott 60 kilót a fiatal lány: így kezdte újra tiszta lappal az életéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190710-kristen-mclaughlin-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlEgy ötéves kapcsolatot zárt le Kristen McLaughlin, miután a barátja megcsalta. Ezután viszont tiszta lappal újrakezdett mindent, és hamar meg is szabadult 60 kilótól, nagyjából a testsúlya felétől. Ismerd meg Kristen történetét! Ez Zsír!OrigoÉtelek, amelyekkel túlélheted a nyári kánikuláthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190702-etelek-amelyekkel-tulelehetd-a-nyari-kanikulat.htmlNyáron a könnyű ételek esnek a legjobban. A túl zsíros, nehéz fogások túlságosan megterhelik a meleg miatt amúgy is érzékeny szervezetet. Ha nem tudod pontosan, mit főzz a kánikulai napokon, most adunk néhány tippet. Ez Zsír!OrigoMindössze 30 perc kell egy alapos zsírégetéshez – így csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20190626-30-perces-hiit-es-kardio-zsiregeto-edzes.htmlEz a szuper gyakorlatsor mindössze 30 perc alatt izzaszt le, nem beszélve arról, hogy közben mennyi zsírt tudsz elégetni. Edzésre fel! Ez Zsír!OrigoLeküzdötte evészavarát, majd egy év alatt 6 ruhamérettel lett vékonyabbhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190710-kelly-howland-lekuzdotte-mertektelen-eveszavarat-es-30-kilot-fogyott.htmlHabár manapság is az anorexia és a bulimia a legismertebb evészavar, az utóbbi időkben egy másik, szintén súlyos evészavar érintette a legtöbb embert, ez pedig a mértéktelen evészavar (angolul binge eating desorder). Ebben szenvedett Kelly Howland is, aki felvállalta a betegségét, egyúttal le is tudta küzdeni. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.