Iskolakezdés – Ilyen kiadásokkal tervezhetünk, ha iskolába megy a gyerek

Forrás: Shutterstock -
elsős iskolatáska minikölcsön2019 iskola iskolakezdés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szeptemberi iskolakezdést már hetekkel megelőzi a gyermekek izgatott várakozása és a szülők édes aggódása. Ám nem szabad elmennünk amellett, hogy egy ilyen életeseményt nem csupán érzelmileg, de anyagilag is megérez a család. Nézzük meg együtt, mivel kell számolnod, ha idén kezdi az iskolát a gyermeked!

Alapfelszerelés

Iskolatáska

Mindenképp elsősök számára, ergonomikusan kialakított, vagy kisbőröndként is funkcionáló táskát érdemes venned. Hiába nincs még sok felszerelésük, az olvasás-, írás- és matematikakönyvek elég nehezek ahhoz, hogy egy nem megfelelő hátkiképzésű iskolatáska hosszú távú cipelése megterhelje a kicsi gerincét. Ez az a darab, amit nem célszerű a gyermek „háta mögött" beszerezni, mivel a legmarkánsabb iskolai szimbólum. Emlékeztesd magad, hogy nem te fogsz vele napi 5-6 órát eltölteni, így elsősorban a gyermekednek kell tetszenie.

Egy ilyen iskolatáska átlagosan 15-20 ezer forintba kerül, de találni 35-40 ezerért is. Épp ezért, mielőtt táskanézőbe indulnátok a leendő elsőssel, válaszd ki azokat, amelyek beleférnek az iskolakezdési költségvetésetekbe, és célirányosan ezeket mutasd meg neki.

Ergonomikusan kialakított, vagy kisbőröndként is funkcionáló táskát érdemes venni Forrás: Shutterstock

Füzetek

Egy elsős gyereknek még nem kell sok füzet, jellemzően évközben sem kell majd újakat venni. Természetesen az alapdarabok olcsóbbak (90-160 forint), de talán érdemes az első iskolai élményt még szebbé tenni pár mintás borítós füzettel. Ezek ára magasabb ugyan (230-300 forint), de hidd el, megéri ez a pluszkiadás.

A füzeteket és a könyveket is be kell kötni, ezt a legegyszerűbb öntapadós fóliával megtenni, de a füzetcímkékről se feledkezz meg!

Tolltartó és ami belefér

A kemény tetejű, téglalap alakú lesz a legpraktikusabb, ebben ugyanis pont elfér az a mennyiségű színes és grafitceruza, amennyit elvár az iskola. A radírral, hegyezővel, vonalzóval együtt 3-4 ezer forintba is kerülhet ez a készlet.

A kemény tetejű, téglalap alakú tolltartó a legpraktikusabb Forrás: Shutterstock

Technika-, rajz- és matematikacsomag

Ezeket külön kell összeválogatnod, és bár apró tételekről beszélünk, együtt bizony sok ezer forintot is otthagyhatsz értük a papír-írószer boltban.

Tisztasági csomag

Iskolánként eltérő lehet az ezzel kapcsolatos elvárás. Amit általánosságban tartalmaz: fogkefe, fogkrém, kis törülköző, műanyag pohár, papír zsebkendő, szalvéta, folyékony szappan, vécépapír. Ne feledd mindre ráírni gyermeked nevét vagy monogramját. Ezek egy részét az otthoni készletből is megoldhatod, de 2000-2500 forint környéki összegért újonnan is összeválogathatod.

Könyvek

Bár a tankönyvek ingyenesek, sok iskolában külön kell megvenni a nyelvkönyveket, ezek ismét 3-5000 ezer forintos pluszköltséget jelenthetnek.

Bár a tankönyvek ingyenesek, sok iskolában külön kell megvenni a nyelvkönyveket Forrás: Shutterstock

Azon túl, hogy megveszel mindent, amit a pedagógustól korábban kapott, átlagosan két A4-es oldalból álló listán találsz, még egyéb más kiadásokkal is érdemes számolnod.

Ez érinti a hétköznapi viseletet - ez már nem óvoda, ide nem jó a kitérdelt, bátran nyúzható melegítő -, az ünneplőt, a tornafelszerelést, a váltócipőt, de az óvodáskor végét jelzi a tízórais szett is. A kulacs mindenképp ajánlott, továbbá célszerű egy uzsonnásdobozt is beszerezni, ez ugyanis megvédi a táska tartalmát a morzsától és a maszatoló ételektől is.

Célszerű egy uzsonnásdobozt is beszerezni, ez ugyanis megvédi a táska tartalmát a morzsától Forrás: Shutterstock

Egy átlagos iskolakezdés 35-45 ezer forintba kerül, ami nem kis összeg, de nyugtasson a gondolat, hogy a beszerzett tanszerek nagy részét a következő évben már nem kell újra megvenni.

A rovat tippje (x)

A minikölcsönt akár egy óra alatt is megkaphatja az ügyfél, expressz szolgáltatással külön díj ellenében és ehhez nem kell semmilyen erőfeszítést tennie. Megfelelő infrastruktúra mellett online is igényelhető, vagyis a szobából sem kell kimenni – persze aki ragaszkodik a papír alapú szerződéskötéshez, az is megtalálja a számítását. Munkáltatói igazolás helyett választhatjuk a bankszámlamegosztó funkciót, ami tovább egyszerűsíti az igénylési folyamatot. Legfeljebb 600 ezer forint igényelhető fix törlesztőrészletekkel. Ha az ügyfél meghosszabbítaná a törlesztés futamidejét, annak sincs akadálya, erre több egymást követő alkalommal is lehetősége van.

A cikk megjelenését a Minikölcsön.hu támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.