család kirándulás túra toptippek2019
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen Magyarországon számos természeti látnivaló található, és habár a kirándulás nyáron is élvezetes lehet, mégis a kellemes, őszi időben a legjobb az erdők, tanösvények felfedezése. Összeszedtünk öt olyan túraútvonalat vagy térséget, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni a családdal, mert kicsiknek és nagyoknak egyaránt felejthetetlen élményt nyújtanak.

Galyatető és környéke

A Mátrában található üdülőhelyen, amely Mátraszentimre része nagyon sok a látnivaló, és sokféle szálláshely közül választhatunk, ha többnaposra tervezzük a kirándulást: wellness-szállodában ugyanúgy megpihenhetünk, mint a turistacentrumban. Galyatetőt számos turistaút érinti, köztük az Országos Kéktúra egyik szakasza, de ahová mindenképpen el kell gyalogolni, az a Galya-kilátó, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói terveztek újra. Innen lélegzetelállító, 360 fokos körpanoráma nyílik a Mátrára, a Bükkre, és tiszta időben a Tátrára is.

A Galya-kilátóból 360 fokos körpanoráma nyílik a Mátrára Forrás: Shutterstock


Szilvásvárad

A Heves megye északi csücskében található ékszerdobozba már csak a friss, tiszta levegő miatt is érdemes ellátogatni, de azért látnivalókban is bővelkedik a település. Szilvásvárad legismertebb nevezetessége a Fátyol-vízesés, amelynek szépsége felnőtteket és gyerekeket egyaránt ámulatba ejt. A közel 2 kilométer hosszú Milleniumi tanösvényen juthatunk fel a kilátóhoz, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Szilvásváradra, ami még nevezetes a Lipicai méneséről és a sebes pisztrángról, utóbbi inkább a felnőttek számára lehet vonzó.

Fátyol-vízesés, Szilvásvárad legismertebb nevezetessége Forrás: Shutterstock


Gemenci erdő

A Magyarország középső déli részén, a Duna mentén elterülő ártéri erdő egész napos látnivalót kínál az egész családnak. Változatos túraútvonalainak köszönhetően pedig a táj teljes szépségét megcsodálhatjuk, csak választani lesz nehéz! A Vajas-torok útvonal ugyanis a jégmadarak és hódok világán vezet át, a Molnárka tanösvény az interaktivitása miatt lehet rendkívül vonzó, a Forgó tavi tanösvényt végigjárva pedig a vízimadarakat, a szarvasokat vagy éppen a vaddisznókat figyelhetjük meg. És ne feledkezzünk el az Erdei Vasútról, amely 31 kilométeren át járja be a térség érdekességeit.

Gemenci erdei kisvasút Forrás: Shutterstock


Őrség, Fürge Cselle tanösvény

Az Őrség csodálatos vidékén vezető tanösvény a legkisebbeknek is könnyen teljesíthető túra, ugyanakkor egy csodálatos világba nyerhetnek betekintést azalatt a körülbelül két kilométer alatt, amíg végigjárják. A Fürge Cselle tanösvényt főként a Kerca-patak élővilágának megismertetésére hozták létre, hiszen van mit nézni ezen a vadregényes tájon: a bükkös-gyertyános tölgyest, a gyönyörű réteket és természetesen a gazdag lepkeállományt.

A Fürge Cselle tanösvény változatos élővilágáról, gazdag pillangó állományáról híres Forrás: Shutterstock


Gyadai tanösvény

Az ösvény Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén elterülő erdők és rétek bebarangolását segíti elő. A túrát végigkíséri a tanösvény jelképállata, Hangya Dani, aki mindenkit szeretettel vár a 13 állomásos kiránduláson, amit kényelmes tempóban nagyjából 2,5-3 óra alatt lehet megtenni. Ezalatt a kicsik és nagyok megismerkedhetnek a gyadai réttel, a gazdag állatvilággal, és az erdő nem mindennapos életével. Ehhez egy munkafüzetet is kaphatnak a gyerekek, melyben a látnivalókhoz kapcsolódó játékos feladatokat találnak.

A Gyadai tanösvény függőhídján Forrás: kirandulastippek.hu

A rovat tippjei

Családi túrákhoz kérhetjük a Provident Színes Kölcsönt csak 10,9% THM-mel, mely a túrákhoz kapcsolódó költségekben nyújt nagy segítséget. Kérjen visszahívást, vagy hívja ingyen a 06 80 40 60 60-as telefonszámot!
X


A cikket támogatta a Provident.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.