Tetoválást tervezel? Ezeket jó ha tudod

Forrás: Shutterstock -
tetoválás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Biztos mindenki fejében megfordult már a gondolat egyszer az életben, hogy csináltat egy tetoválást. Ha Te már hajlasz afelé, hogy valóban magadra varratod, és azt is tudod, mit szeretnél, nem árt ha ezekkel a dolgokkal tisztában vagy.

Az első és legfontosabb, hogy nem mindenkinek szabad tetoválást csináltatnia. Kizáró tényező például a vérzékenység, a bőrallergia, a keloidképződésre való hajlam (hegesedési zavar). Nem ajánlott továbbá terhesség, szoptatás alatt, cukorbetegeknek, epilepsziában szenvedőknek illetve akiknek a családjában előfordult bőrrák. De a szervátültetésen átesett vagy immunbetegségben szenvedőknek is érdemes megfontolniuk.

Hiába tudod már biztosan, hogy szeretnél egy tetkót, ne hamarkodd el a döntést arra vonatkozóan, hogy pontosan mit és hová szeretnél varratni. Kutakodj a neten, inspirálódj, nézd meg, másokon hogyan mutat az általad elképzelt vagy ahhoz hasonló rajz, milyen méretben, melyik testrészen a legesztétikusabb. Vannak olyan területek a testen ahol könnyebben kopnak a tetoválások, például kéz-, lábfej. Bizonyos helyeken pedig jobban fog fájni: a csontok és hajlatok területén, és itt nehezebben is gyógyul.

Ne hamarkodd el a döntést arra vonatkozóan, hogy pontosan mit és hová szeretnél varratni Forrás: Shutterstock

Találd meg a megfelelő tetováló művészt! Ma már nagyon sok szakember közül válogathatsz, és meg tudod nézni a munkáit, láthatod, melyikük csinál olyan stílusú tetkókat, amit Te elképzeltél.

Fontos, hogy megbízható tetoválóhoz menj, a higiéniai előírások betartása elengedhetetlen, hiszen tudjuk, hogy akár fertőzéseket,súlyos betegségeket is el lehet kapni a nem megfelelően tisztított eszközökkel. A hivatalosan működő szalonokban, az engedéllyel rendelkező tetováló művészek kötelesek betartani ez előírásokat, hiszen ellenőrzik őket.
Ne a pénz alapján dönts, ezt valószínűleg egy életen át viselni fogod, nem érdemes rajta spórolni.
Ha megvan, ki fogja rád varrni a tetoválást, előtte konzultálj vele, mert nem biztos, hogy amit elképzeltél „papíron", az a testeden is úgy fog mutatni. Lehetséges, hogy a profi egy-két változtatást javasol majd.

A bőr alap árnyalata befolyásolja a tetoválás színét. Minél világosabb, annál élénkebbek lesznek a színek.

Találd meg a megfelelő tetováló művészt! Forrás: Shutterstock

Jó ha tudod, hogy a bőröd idővel változik, így a tetoválásod is. A bőr ahogy veszít rugalmasságából, a kontúrok nem lesznek már olyan élesek, mint amikor elkészült.

Semmiképp se nyaralás előtt csináltasd meg, nagyon fontos, hogy a friss tetoválást óvni kell a napsugaraktól és a szoláriumtól néhány hétig. De alapjáraton nem javasolt túl sokat süttetni a tetkót, mert hamarabb ki fog kopni.

A tetoválások ugyan eltávolíthatóak, de ennek nyoma maradhat, illetve nem teljesen veszélytelen. A sebészeti úton végzett eltávolítás után heges lesz a bőr. Ezért gyakoribb módszer a lézeres eltávolítás, melynek során a festékek pigmentjei gyakorlatilag szétrobbannak, egyes vélemények szerint ezek felszívódnak a véráramba, nyirokrendszerbe, ahol akár egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.