Biztos mindenki fejében megfordult már a gondolat egyszer az életben, hogy csináltat egy tetoválást. Ha Te már hajlasz afelé, hogy valóban magadra varratod, és azt is tudod, mit szeretnél, nem árt ha ezekkel a dolgokkal tisztában vagy.

Az első és legfontosabb, hogy nem mindenkinek szabad tetoválást csináltatnia. Kizáró tényező például a vérzékenység, a bőrallergia, a keloidképződésre való hajlam (hegesedési zavar). Nem ajánlott továbbá terhesség, szoptatás alatt, cukorbetegeknek, epilepsziában szenvedőknek illetve akiknek a családjában előfordult bőrrák. De a szervátültetésen átesett vagy immunbetegségben szenvedőknek is érdemes megfontolniuk.

Hiába tudod már biztosan, hogy szeretnél egy tetkót, ne hamarkodd el a döntést arra vonatkozóan, hogy pontosan mit és hová szeretnél varratni. Kutakodj a neten, inspirálódj, nézd meg, másokon hogyan mutat az általad elképzelt vagy ahhoz hasonló rajz, milyen méretben, melyik testrészen a legesztétikusabb. Vannak olyan területek a testen ahol könnyebben kopnak a tetoválások, például kéz-, lábfej. Bizonyos helyeken pedig jobban fog fájni: a csontok és hajlatok területén, és itt nehezebben is gyógyul.

Ne hamarkodd el a döntést arra vonatkozóan, hogy pontosan mit és hová szeretnél varratniForrás: Shutterstock

Találd meg a megfelelő tetováló művészt! Ma már nagyon sok szakember közül válogathatsz, és meg tudod nézni a munkáit, láthatod, melyikük csinál olyan stílusú tetkókat, amit Te elképzeltél. Fontos, hogy megbízható tetoválóhoz menj, a higiéniai előírások betartása elengedhetetlen, hiszen tudjuk, hogy akár fertőzéseket,súlyos betegségeket is el lehet kapni a nem megfelelően tisztított eszközökkel. A hivatalosan működő szalonokban, az engedéllyel rendelkező tetováló művészek kötelesek betartani ez előírásokat, hiszen ellenőrzik őket.
Ne a pénz alapján dönts, ezt valószínűleg egy életen át viselni fogod, nem érdemes rajta spórolni.
Ha megvan, ki fogja rád varrni a tetoválást, előtte konzultálj vele, mert nem biztos, hogy amit elképzeltél „papíron", az a testeden is úgy fog mutatni. Lehetséges, hogy a profi egy-két változtatást javasol majd.

A bőr alap árnyalata befolyásolja a tetoválás színét. Minél világosabb, annál élénkebbek lesznek a színek. 

Találd meg a megfelelő tetováló művészt!Forrás: Shutterstock

Jó ha tudod, hogy a bőröd idővel változik, így a tetoválásod is. A bőr ahogy veszít rugalmasságából, a kontúrok nem lesznek már olyan élesek, mint amikor elkészült.

Semmiképp se nyaralás előtt csináltasd meg, nagyon fontos, hogy a friss tetoválást óvni kell a napsugaraktól és a szoláriumtól néhány hétig. De alapjáraton nem javasolt túl sokat süttetni a tetkót, mert hamarabb ki fog kopni.

 A tetoválások ugyan eltávolíthatóak, de ennek nyoma maradhat, illetve nem teljesen veszélytelen. A sebészeti úton végzett eltávolítás után heges lesz a bőr. Ezért gyakoribb módszer a lézeres eltávolítás, melynek során a festékek pigmentjei gyakorlatilag szétrobbannak, egyes vélemények szerint ezek felszívódnak a véráramba, nyirokrendszerbe, ahol akár egészségügyi problémákat is okozhatnak.