Hogy melyik egyetemi szakon végezve lehet 420 ezret is keresni és hol tanulnak a majd legtöbbet kereső gépészmérnökök? Mire jó a Diákhitel 2 és miért a Debreceni Egyetem a legek egyeteme? Ezekről a kérdésekről is szólt az Origo felsőoktatási sorozata, ami a felvételi jelentkezés egész ideje alatt, folyamatosan készült, így segítve a felvételizőket és szüleiket.

A közel százezer felvételizőt - és szüleiket - releváns kérdésekkel megcélzó videósorozat az origo.hu-ra és a videa.hu, magyar videós portálra készült. Ugyan a kampány jelentős részét a 2020. januári Educatio kiállításon készült videósorozat tette ki, azonban már 2019 szeptemberétől kezdve megjelentek egyetemek által szponzorált tartalmak is.

Horváth DávidForrás: Horváth Dávid

Ezek közül kettőt a Debreceni Egyetem, egyet pedig a Dunaújvárosi Egyetem megrendelésére készített el Horváth Dávid influencer, de még a Diákhitel Központ is őt választotta szolgáltatásai népszerűsítéséhez. A Debreceni Egyetem így 116 ezer, a Dunaújvárosi Egyetem 48 ezer megtekintést gyűjtött be még az Educatio előtt, míg a Diákhitelről készült videót közel 100 ezerszer indították el.

Az Educatio kiállításon videónként három, különböző egyetemet képviselő hallgató válaszolt azokra a kérdésekre, hogy

  • mit csinál a gyakorlatban az, aki az adott szakon végez?
  • mennyit lehet keresni szakirányos elhelyezkedéssel?
  • és végül, hogy miben tud többet nyújtani az adott egyetem másoknál?

Bár a kérdések elsőre triviálisnak tűnnek, nem minden kiállító tudott teljes körű választ adni. Márpedig a továbbtanulási expón az említett hallgatók informálják a felvételizőket, így fontos látni, mennyire is vannak képben. A szakkiállítás utáni sorozaton 519 ezer videóindítás és 447 ezer végignézés keletkezett. Az idei szakokat bemutató videók eredményeit nézve a legtöbb megtekintést a Debreceni Egyetem gyűjtötte össze – több mint 437 ezret. 

felsőoktatás egyetemekForrás: Horváth Dávid

Érdekesség, hogy a korábbi sorozatban is ők jelentek meg a legtöbbször, 933 ezerszer. A  megtekintések számát befolyásolta, hogy a debreceniek a legnépszerűbb 10 szak mindegyikén indítanak képzést, valamint az egyetemet képviselő hallgatók nagyon szívesen válaszoltak az influencer kérdéseire, míg mások nehezebben vagy egyáltalán nem nyilatkoztak.

 A második helyre a kecskeméti Neumann János Egyetem került 231 ezer megtekintéssel. Kis lemaradással követi őket a Pécsi Tudományegyetem, ahol hat szakról is nyilatkoztak, amivel 217 ezer megtekintést generáltak az intézménynek. A Budapesti Gazdasági Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem egyaránt négy megszólalóval járult hozzá kampányunk sikerességéhez - előbbi 169 ezer, utóbbi 126 ezer potenciális felvételizőt ért el. De 2 szakkal 65 ezer megtekintést tudhat magáénak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is, illetve közel 38 ezres nézettséggel büszkélkedhet a Szegedi Tudományegyetem: hallgatójuk az ápolás és betegellátás szakukról mesélt.

A cikk a következő oldlaon folytatódik, lapozz!