Nehezen alszol el? Ez állhat a háttérben!

Forrás: Shutterstock -
alvás életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismerős az érzés, amikor egész nap másra sem vágysz csak, hogy bezuhanj az ágyba, és mély álomba szenderülj, ám amikor végre elérkezik ez a pillanat, sehogy sem jön álom a szemedre? Csak forgolódsz, és ahogy telnek a percek, az órák egyre mérgesebb leszel, mert csakis arra tudsz gondolni, hogy megint nem alszod ki magad, így a helyzeted csak egyre rosszabb lesz. Ráadásul, ha ez többször megismétlődik, annak káros egészségügyi hatásai is lehetnek, nem beszélve arról, hogy napközben ingerlékeny vagy, nem tudsz koncentrálni a munkában.

Lehet, hogy tisztában vagy már néhány alap dologgal, amire oda kell figyelni, ha nehezen alszol el, de elképzelhető, hogy valami elkerülte a figyelmedet, és pont ez okozza a problémát.

Egyértelmű, hogy aki nem tud könnyen elaludni, ne igyon este kávét, de azért nem árt alaposan odafigyelni a koffeinfogyasztásra, ha nem jön álom a szemedre. Ugyanis nem csak a feketében található meg, hanem teákban, szénsavas üdítőkben, de akár fájdalomcsillapítókban, fogyasztó tablettákban, vagy allergia gyógyszerekben is.

Nem csak a kávét, a teát és a szénsavas üditőket is kerülni kell lefekvés előtt Forrás: Shutterstock

Azt gondolod, elcsépelt tanács, hogy ne használj elalvás előtt telefont, ne bámuld a monitort vagy a tévét? Nos, ezek az eszközök gátolják a melatonin hormon termelését, amelynek nagy szerepe van az elalvásban, ez tudományosan bizonyított tény. Így ha jót akarsz magadnak, hanyagold az erős fényt az ágyban.
Amúgy is tanácsos időt hagyni az átállásra, megnyugtató és csendes tevékenységeket végezni. Ne pörögj, dolgozz vagy sportolj közvetlenül alvás előtt!

Nagyon sok esetben a nem alvás oka a szorongás, a stressz, a napi problémákon való rágódás, ez pedig kortizol hormont termel, ami nehezíti az elalvást. Érdemes a stresszoldásra légzőgyakorlatokat vagy meditációt végezni elalvás előtt, hogy el tudd engedni a negatív gondolatokat.

Ne nézd állandóan az órádat, mert ezzel csak rontasz a helyzeten, ugyanis egyre idegesebb leszel, amiért látod, hogy milyen késő van már, így még nehezebb lesz az elalvás.

Nem mindegy, milyen a hőmérséklet a hálószobádban! Ugyanis sem a túl meleg, sem a túl hideg nem kedvez az elalvásnak. Az ideális hőmérséklet egyes tudósok szerint 18,3 fok. Persze ezt nem kell hajszálpontosan betartanod, de megközelítőleg 18-20 fokban érdemes elaludni. A friss levegő is kedvező hatású lehet.

Ne nézd állandóan az órádat, mert ezzel csak rontasz a helyzeten Forrás: Shutterstock

Fontos, hogy mikor, és mit eszel. Elalvás előtt két-három órával érdemes vacsoráznod, mert így a szervezet addigra végez az emésztéssel. A teli és az üres gyomor sem kedvez a nyugodt alvásnak. Könnyű, ne túl fűszeres, zsíros ételeket válassz estére, mert különben túltermelődik a gyomorsav, úgy pedig biztosan nem fogsz jól aludni.

Akár hiszed, akár nem, a banán jó hatással van az alvásra! Ugyanis melatonin illetve triptofán található benne, amely egy olyan aminosav, ami segíti az alvást. Ez a tejtermékekben is van, ezért nem hiába mondják, hogy egy kis tejet is érdemes este inni.

Ne gondold azt, hogy alvás előtt egy pohárka bor majd segít a pihenésben. Lehetséges, hogy maga az elalvás könnyebben megy majd tőle, de az éjszaka során többször fogsz felébredni. Tehát maximum három órával lefekvés előtt fogyassz szeszes italt.

Ha minden szabályt betartottál, és továbbra is rendszeresen nehézségeid vannak az elalvással, akkor érdemes lehet szakemberhez fordulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.