Az ehető virág kifejezés sokak számára furcsán hangozgat, ám ezek a finomságok izgalmasabbá tehetik ételeinket, sőt rendkívül ízletesek és egészségesek is.

Nem csak a szezonális ehető virágokat tudjuk fogyasztani, hiszen ha kiszárítjuk őket akár hónapokig, sőt mi több akár évekig is megőrizhetjük őket. Ebből kifolyólag  akár télen is süthetünk levendulás vagy rózsaszirmos ételeket. Ám azt nem árt megemlíteni, hogy nem minden virág szárítható egyszerűen.

A körömvirág, búzavirág, levendula, rózsa, cickafark, citromfű, majoranna virága, katicavirág, zsálya, ánizs virágával könnyű dolgunk lehet, hiszen ezeket gond nélkül száríthatjuk légszárítással. És hogy mikor tegyük mindezt? A virágok betakarítását a szárításhoz, legjobb ha késő reggel végezzük, miután a harmat elpárolgott a levelekről. 

A virágok betakarítását a szárításhoz, legjobb ha késő reggel végezzük, miután a harmat elpárolgott a levelekrőlForrás: Shutterstock

Ha levágtuk a virágokat, ajánlott minél előbb csokorba kötni, majd fejjel lefelé felakasztani egy jól szellőző helyen, ezzel elkerülve a penészt. Napfény nélkül, lehetőleg sötétben szárítsuk a virágokat. Minél több nap éri, annál jobban halványul a színe. A legtöbb virágot körülbelül 10-12 napig kell szárítani.

Vannak olyan növények, amelyeket szárítani nehézkes, frissen fogyasztva azonban valódi ízélményt nyújtanak. Sőt, nemcsak finomak, de még tápanyagokban is gazdagok.

Forrás: Origo