Nagy valószínűséggel a legtöbb ember hallott már a csakrákról, sőt talán azt is tudni véli, hogy minden csakra más és más színű. De mik is ezek voltaképpen, hol találhatóak és mire jók?

A csakra szanszkrit eredetű szó, amely azt jelenti kerék, korong. Az emberi testben a hindu filozófia szerint 7 fő csakra található, amelyek a gerincoszlop vonalában húzódnak végig, az aljától egészen a fejbúbig.
Ezek a szervezet energiaközpontjai, amelyek forgó mozgást végeznek és energiát vesznek fel illetve adnak le. A csakrák összefüggő rendszert alkotnak, így ha valamelyik nem megfelelően működik, az kihat a többire is, felborítva a kényes egyensúlyt.

A 7 fő csakraAz ember 7 fő energiaközponttal rendelkezik, amelyek a gerinc mentén húzódnak és különféle színek társulnak hozzájuk. Minden csakra más területért, testrészért, szervért felelős,s bár anatómiailag nem érzékelhetőek, mégis kihatnak fizikai valónkra, leli és szellemi fejlődésünkre, egészségünkre.

A 7 fő csakraForrás: ShutterstockA 7 fő csakra jellemzői


Gyökércsakra
A gerinc alján helyezkedik el, színe vörös és ez a test erőműve, a fizikai világhoz való kapcsolódás központja.

Hasi vagy szex csakra
A köldök és a farokcsont között az ágyéknál lehet megtalálni, színe narancssárga, és az érzelmekhez, szexualitáshoz kapcsolódik.

Köldökcsakra
A köldök felett és a szegycsont alatt található, színe napsárga és ez a csakra köthető össze a személyes energiával, életerővel és az önállósággal.

Szívcsakra
A mellkas közepén helyezkedik el, színe zöld, és hozzá tartozik a feltétel nélküli, önzetlen szeretet valamint a bizalom képessége, akár másokkal, akár saját magunkkal szemben.

Torokcsakra
A toroknál található, színe kék és a kommunikáció, önfegyelem, kreativitás, igazmondás és a hallás központja.

Homlokcsakra
A két szemöldök között ül, szokás harmadik szem csakrának is nevezni, színe indigókék és a gondolkodás, bölcsesség, hatodik érzék központja.

Koronacsakra
A koronacsakra a fejtetőn található, színe eleinte ibolyalila, ám ahogy tisztul, kezd kifehéredni. Ez a csakra köt össze az isteni, spirituális energiával, s ha ezt a szintet elérjük, akkor elmondható, hogy megtapasztaltuk a teljes szabadságot.

A csakrákkal való foglalkozás jótékonyan hat a működésükre, s így mind a lelki, mind a szellemi, mind pedig a testi jólétünket támogatja. A csakrákat intenzívebb energiacserére ösztönözhetjük légzőgyakorlatokkal, testgyakorlással, de akár meditációval is.