Orvosi tanácsok az őszi vitaminraktározáshoz - ezekre figyelj!

Forrás: Shutterstock -
vitamin orvosi tanácsok ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
10 évvel ezelőtt még nem volt elterjedt kifejezés a superfood. Az évek alatt azon egyre többen megtanulták, mit is takar ez az összefoglaló név - gyümölcsök, gabonák, magok, zöldségek egytől egyig tápanyagban gazdag élelmiszerek, amik kiemelkedően jótékony hatással vannak az egészségre. A sárvári hotel orvosa, Dr. Tatár Ákos most bemutat néhány magyar superfoodot.

Az internet és a közösségi média tele van különféle ételtrendekkel, amiket sokan választanak az egészséges életmód érdekében - ezek közül is az egyik legismertebb az úgynevezett superfood őrület. Mindenféle hangzatos, egzotikus alapanyagokról írnak, amikről hirtelen azt sem tudjuk,mit jelentenek. Ezek többsége valóban nagyon egészséges, ráadásul sok közülük könnyen elérhető, és megvásárlásukkal még a hazai termelőket is támogathatod. Ideje, hogy megismerkedj a hazai superfoodokkal!

Hajdina – a köretek királynője


A hajdina gyakorlatilag ugyanannyi rosttartalommal bír, mint a quinoa, viszont sokkal olcsóbb annál. Nagy mennyiségben található meg benne E-, C- és többféle B-vitamin is, valamint tartalmaz mangánt, rezet, magnéziumot és cinket is. Fogyasztása jótékony hatással bír a májra, a koleszterinszintre, sőt cukorbetegek is bátran ehetik. Teheted fasírtba, de köretnek és levesbetétnek is kitűnő.

A hajdina köretnek és levesbetétnek is kitűnő Forrás: Shutterstock

Mandula – a kemény külső értékes belsőt rejt


A mandula a makadámdióhoz hasonlít, sőt számos értékében jobb is annál. Riboflavint és L-karnitint tartalmaz, amelyek serkentik az agyműködést. A benne rejlő nagy mennyiségű E-vitamin semlegesíti a szabad gyököket a szervezetedben, csökkenti az oxidatív stressz mértékét, így segít védekezni a daganatok ellen. Rendszeresen fogyasztva csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Eheted magában, de salátaként és sütemények adalékaként is.

Napraforgómag – egy magnyi egészség a nap erejével


A mindenki által ismert napraforgómagnak ugyan nem olyan jó a híre, mint például a fenyőmagnak, ám biztonsággal felveszi a versenyt. Segíti a vérképződést és az emésztést. Jótékonyan hat a csontokra, az izmokra és a szívre. Az idegrendszer és az anyagcsere jó barátja. Fehérjék, sok-sok vitamin, ásványi anyag, nyomelem és foszfor is található a kis szemekben. Esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban, magnéziumban és szelénben gazdag mag. Kiemelkedő folsavtartalma igencsak értékessé teszi a nők számára.

Fehérjék, sok-sok vitamin, ásványi anyag, nyomelem és foszfor is található a napraforgómagban Forrás: Shutterstock

Lenmag – az aprócska csodaszer


A chia magot nehéz lkörözni de a lenmagnak sikerül. Magasabb az Omega-3 zsírsav tartalma, mint a a chia magé. A lenmagban megtalálható a B-vitaminok külfönféle fajtái, antioxidánsok, mangán, cink, lignán és szelén. Lassítja az érelmeszesedés folyamatát, és nem elhanyagolható módon nagyon ízletes adaléka lehet turmixoknak, granoláknak vagy az egészséges pékáruknak is.

Repceolaj – Észak olívaolaja


A kókuszolaj igencsak megosztja a szakembereket, egyszer károsnak kiáltják ki, aztán mégis jótékonynak találják. Szerencsére kéznél van egy remek alternatíva: a repceolaj, amiben biztosan nem fogsz csalódni! A repce nemcsak sárga virágával örvendeztet meg, hanem a belőle sajtolt olaj is sok jó tulajdonsággal rendelkezik. Észak olívaolajának is nevezik, nem véletlenül: bővelkedik Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban, továbbá E- és K-vitaminban. Egyensúlyban tarja a vércukor- és koleszterinszintet. Nem hőérzékeny, így nyugodtan használhatod sütésre és főzésre is, de salátadresszing alapanyagként is igazán jó választás.

A repceolaj bővelkedik Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban, továbbá E- és K-vitaminban Forrás: Shutterstock

Csipkebogyó – a kiapadhatatlan C-vitaminforrás


Az egyik legnépszerűbb superfood kétségtelenül a goji bogyó. Az ötcsillagos sárvári hotel orvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek a népszerű gyümölcsnek szinte az orrunk előtt van a legjobb helyettesítője: a csipkebogyó. Ez a kis piros termés huszonkétszer több C-vitamint tartalmaz, mint felkapott társa. Elképesztő, nem igaz? Szerves savakat, ásványi sókat és pektint is magában rejt. Serkenti a vese- és epeműködést, támogatja az immunrendszert. Kedvező élettani hatása már régóta ismert, mégis egy ideje mellőzik. Húsából leggyakrabban tea, illetve szörp készül, de lekvár formájában is érdemes kipróbálnod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.