Ezért nem olyan egészséges a fehérjepor: a természetes forrás mindig jobb

Forrás: Shutterstock -
fehérjepor magazin egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A porok fogyasztásával gyorsan és egyszerűen bevihetjük a szükséges fehérjemennyiséget, nem véletlenül olyan népszerűek egyes sportolók körében, ám ezeknek a fogyasztása mégsem olyan, mintha természetes forrásokból vennénk magunkhoz a hasonló mennyiségű tápanyagot. Nem mindig egészséges választás a fehérjepor, hiszen az egészséges élet és szervezet alapja a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás.

A fehérjepor rendkívül egyszerű módja annak, hogy a megfelelő mennyiségű fehérjét vigyük be a szervezetünkbe az edzések mellett. Nem véletlenül örvenedenek különös népszerűségnek az erő és az izomtömeg fenntartása, növelése érdekében. Ezek az étrend-kiegészítőket az izmok egészségéért isszuk, noha egyes esetekben ezek a fehérjeporok nem számítanak kifejezetten egészségesnek.

A fehérjeporok nem mindig tesznek jót a bőrnek

A fehérjeporok többsége tejsavófehérjét tartalmaz, amelyben vannak olyan hormonok és bioaktív peptidek, amelyek fokozzák a faggyútermelést, ezáltal pattanások kialakulásához vezethetnek. Az, aki hajlamos a pattanásokra, vagy érzékenyebb a bőre, jobb, ha nagyon megfontolja a fehérjeporok fogyasztását, vagy nagyon körültekintően választ.

Kiegyensúlyozatlan tápanyag-összetétel

Amennyiben egy-egy adag fehérjeport egy teljes étkezés helyettesítésére iszunk, figyelembe kell vennünk, hogy a tápanyag-összetétele nem olyan kiegyensúlyozott, mint a természetes fehérjeforrásoké, mint a húsé, a tejé, vagy a tojásé.

Nem mindig egészséges választás a fehérjepor Forrás: Shutterstock

Emésztőrendszeri problémák

Habár kis mennyiségben és ritkábban fogyasztva egészen biztos, hogy nem okoznak problémát a fehérjeporok, a tejsavóban olyan anyagok és vegyületek is találhatóak, amelyek nem tesznek feltétlenül jót a bálflóra egészségének.

Veszélyes is lehet

A fehérjeporok természetesen engedélyeztetéseken mennek keresztül, ennek ellenére utólagos vizsgálatok során olyan anyagokat is találtak egyes gyártók termékeiben, amelyek távolról sem jelentenek semmi jót az egészségünkre nézve: nehézfémeket. És lehet, hogy az ólom, vagy a higany igen kis mennyiségben található meg a termékben, valahogy mégsem szeretnénk bevinni ilyesmit a szervezetünkbe.

Természetesen ezek nem jelentik azt, hogy a kis mennyiségben fogyasztott porok nagy kárt okoznak a szervezetünknek, de ezeket arra találták ki, hogy kiegészítsék a szükséges mennyiséget, és nem arra, hogy helyettesítsék a fehérje természetes forrásait. A legjobb tehát, ha tojást, lencsét, halféléket, csirkemellet, magokat és zabot eszünk, és csak olykor-olykor fordulunk a fehérjeporokhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.