Az, aki hajhullással küzd, valószínűleg sokféle csodaszert kipróbált már. A drogériákban és a gyógyszertárakban rengeteg olyan készítmény kapható, amely a probléma örök megoldását ígéri, sokszor kifejezetten borsos áron. Mindegyik megér egy próbát, hiszen minden szervezet más, és ami segít az egyiknek, az nem biztos, hogy alkalmas a másiknak, de a drága szerek mellett érdemes kipróbálni a természet ajándékát, az almát.

A hajhullás a mindennapok része, néhány szál elvesztése teljesen természetes, ha pedig több napig összefogva viseltük, akkor több is kihullhat egyszerre. Nagyjából napi 80-100 szál elhullása a normális, de természetesen ezt nagyon nehéz lenne figyelni, legtöbbször hajmosáskor tűnik fel, ha többet vesztünk, mint azelőtt. Télen és ősszel gyakrabban előfordul, hogy a hajunk és a fejbőrünk érzékenyebbé válik, ennek oka egyfelől a vitamintartalékaink kimerülése, a másik oka pedig a száraz levegő, aminek hatására a fejbőrünk is kiszárad. Ezt szezonális hajhullásnak nevezzük, de ezek mellett még számos oka lehet a hajmennyiségünk csökkenésének.

  • Hormonális változások
  • Stressz
  • B-vitamin hiány
  • Autoimmun betegségek
  • Egyoldalú táplálkozás
  • Gyógyszerek

Míg egyes esetekre csak orvos bevonásával lehet hathatós megoldást találni, a nem betegség kiváltotta hajhullás egyszerűbb módon is megállítható.

Az alma a haj egészségének is jóForrás: Shutterstock

Se szeri, se száma a drogériákban vagy gyógyszertárakban kapható hajhullás elleni szereknek, és bizonyára vannak olyanok, akiknek ezek jelentik a megoldást, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne próbálkozni olyan módszerrel, amely egyrészt olcsóbb, másrészt garantáltan természetes: az almával.

Az alma már régóta természetes immunerősítőnek számít, ha ugyan nem is tartja távol minden esetben az orvost, fogyasztása garantáltan jót tesz a szervezetnek, és a hajnak is. Esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amik erősítik a hajhagymákat és javítják a fejbőr egészségét. Olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amik a vérkeringést is serkentik, ezáltal pedig segítik a haj növekedését. Vagyis már akkor is jót teszünk a hajunkkal, ha naponta fogyasztunk almát, de a hajunkra is kenhetjük! Ezzel erős, dús, fényes és sima hajkoronát varázsolhatunk magunknak.

Almalé

A legegyszerűbb módja az alma felhasználásának a hajhullás ellen, ha kipréseljük 3 alma levét, és közvetlenül a fejbőrbe masszírozzuk. Körülbelül 30 percig érdemes rajta hagyni, hogy kifejtse áldásos hatását, majd alaposan meg kell mosnunk a hajunkat. Érdemes hetente legalább egyszer alkalmazni ezt a módszert a kritikus időszakban.

Almaecetes öblítés

Köztudott, hogy az almaecetnek számos pozitív hatása van, érdemes ezért a hajon is alkalmazni. Legjobb, ha hajmosás és balzsamozás után ezzel öblítjük le a hajunkat. A szaga gyorsan elpárolog, a hatása azonban nagyon sokáig megmarad. Számos szennyezést segít eltávolítani a hajszálakról, meggátolja a korpásodást, fényessé és egészségessé varázsolja a hajunkat. A kívánt hatás érdekében minden hajmosás után alkalmazhatjuk, 1 liter vízben keverjünk el 3 evőkanál ecetet, ezzel öntsük le a hajunkat, és alaposan masszírozzuk be a fejbőrünkbe is. Ha fokozni szeretnénk a hatást, akkor belsőleg is alkalmazhatjuk az almaecetet: étkezés után egy kávéskanálnyit keverjünk egy pohár vízbe, ezzel az emésztésünknek is nagyon jót teszünk.