A Kossuth-díjas színésznő, Dajka Margit vezető egyénisége volt a magyar filmművészetnek. Négyszer házasodott, az utolsó férje a halálba is követte őt. Aradszky László özvegye, Éva mesélt magánéletének kulisszatitkairól.

Dajka Margit minden bizonnyal édesapjától örökölte művészi vénáját, Dajka János ugyanis balettmester volt, emellett gyönyörűen tudott hegedülni. Komoly pályafutása 17 évesen indult el, és megállíthatatlan volt. Karrierje alatt számos darabban játszott. Csaknem 50 mozifilmben és 30 tévéfilmben volt látható, rajongtak érte az emberek, főként a férfiak. Dajka Margit magánéletét nem teregette ki, de azt tudni, hogy négyszer házasodott. Aradszkly László özvegye, Éva 50 évvel ezelőtt kötött a színésznővel szoros barátságot.

Dajka Margit Kossuth-díjas színésznőForrás: MTI/Rohonyi Iván

"Margitka keveseket engedett közel magához, de akit a szívébe zárt, azzal örökre tette, hacsak nem csalódott benne hatalmasat. Rettegtek tőle, mert nem bírta elviselni, ha valaki tehetségtelen. Szeretni, gyűlölni is nagyon tudott, ahogy játszani is csak teljes szívvel és odaadással" - mesélte a Blikknek Éva.

Dajka Margit 20 évesen ment hozzá Kovács Károly színészhez, akivel a házassága csúnya véget ért. Kovács Károly színésszel 11 évig éltek együtt, mielőtt elváltak útjaik 1940-ben. Egy évvel később már Kolczonay Ervin rendező felesége volt, kapcsolatuk azonban nem tartott sokáig, 1945-ben véget ért.

"Ha valakit megszeretett, csak a szívére hallgatott, ám második házassága is csupán négy évig tartott. A harmadik a szintén színész Bakay Lajossal hét esztendeig működött. Az utolsó frigye volt igazán kalandos. Amikor katonák táborában lépett fel, Lajtos Árpád egykori katonatiszt elé állt és megkérte a kezét, de Margitka elhajtotta: „Egy év múlva térjünk erre vissza, most nem érek rá!" Ugyanis előző férjével még nem váltak el. Árpi ezredes volt, de börtönbe került. Szabadulása után megjelent Margit ajtajában, megint megkérte a kezét, és alig egy hónap után megesküdtek. Hatalmas szerelem volt. Haláláig, harminc éven át minden gondolatát leste a férje" - idézte fel az özvegy.

Árpád akkor is hű társa maradt Margitnak, amikor tűdőrákot diagnosztizáltak nála.

"Árpi órák hosszat fogta Margit kezét a kórházi ágyon. Akkor is így volt, amikor 1986. május 24-én, egy szombati napon örökre elaludt. Utolsó szavaival azt mondta neki Árpád: nemsokára hazamegyünk. Akkor még senki sem tudta, mire készül az özvegy. A lakásukba érve végrendeletet írt: ne temessék felesége mellé, börtönviselt múltjával nem akarja beszennyezni az emlékét. Másnap még elintézte a temetést, majd öngyilkos lett. Nem akart a párja nélkül élni. Napok múlva találtak rá..." - mesélte el Éva.