Nem bírt élni férje a magyar színésznő nélkül: halála után öngyilkos lett

Forrás: Wikipédia -
halál öngyilkosság Dajka Margit férj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dajka Margit október 13-án, 109 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. A Kossuth-díjas színésznő vezető egyénisége lett a magyar filmművészetnek. Négyszer házasodott, az utolsó férje a halálba is követte őt.

Dajka Margit minden bizonnyal édesapjától örökölte művészi vénáját, Dajka János ugyanis balettmester volt, emellett gyönyörűen tudott hegedülni. A művésznő 109 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Nagyváradon, és már kilencéves korában a színpadon állt. Ugyan akkor még csak liftesfiút alakított, de már felismerték benne a tehetséget.

Dajka Margit a „Szerelmi láz” című film Évájaként Forrás: Wikipédia

Komoly pályafutása 17 évesen indult el, és megállíthatatlan volt. Karrierje alatt számos darabban játszott. Csaknem 50 mozifilmben és 30 tévéfilmben volt látható, rajongtak érte az emberek, főként a férfiak. Dajka Margit magánéletét nem teregette ki, de azt tudni, hogy négyszer házasodott. Kovács Károly színésszel 11 évig éltek együtt, mielőtt elváltak útjaik 1940-ben. Egy évvel később már Kolczonay Ervin rendező felesége volt, kapcsolatuk azonban nem tartott sokáig, 1945-ben véget ért. Dajka Margitnak ekkor kezdett el udvarolni Lajtos Árpád katonatiszt, akit annyira lenyűgözött a színésznő tehetsége, hogy rögtön feleségül is kérte, de akkor nem mondott igent a színésznő. Kapcsolatuk csak évekkel később folytatódhatott, ugyanis a katonatiszt hadifogolyként a Szovjetunióba került, szabadulása után pedig börtönbüntetésre ítélték. Dajka Margit eközben Bakay Lajos színésszel élt együtt, az ő útjaik 7 év után váltak el. Ekkor kérhette meg kezét ismét Lajtos Árpád, akinek ezúttal egyből igent mondott a színésznő. Az egykori katonatiszt annyira szerette Dajka Margitot, hogy nem bírta elviselni felesége halálát, aki 1986. május 24-én távozott az élők sorából. Másnap véget vetett a saját életének, megmérgezte magát.

Hív a vasút, vár a mozi: a legemlékezetesebb, vonaton játszódó filmek http://www.life.hu/kult/20161012-vonaton-jatszodo-filmek-a-lany-a-vonaton-cimu-film-kapcsan.htmlNagy sikerrel játsszák a hazai mozik A lány a vonaton című filmet, melyben Emily Blunt nap mint nap a vasúton utazva lesz szemtanúja egy rejtélyes bűnügynek, majd részese a rejtély megoldásának. Ezen alkalomból mi pedig összegyűjtöttük a filmtörténet sok-sok híres vonatos filmje közül a legfontosabbnak tartott és kedvenc darabjainkat. Kult--Megvan, ki kapta az irodalmi Nobel-díjathttp://www.life.hu/kult/20161013-bob-dylan-irodalmi-nobel-dij-csutortoki-bejelentes-hatalmas-az-orom-a-szakmaban.htmlBob Dylan győzelmére nagyon kevesen számítottak. Ötven éve a popzene egyik meghatározó alakja. Kult--Finom falatok és szakmai viták: vajon ki kerül ki győztesként? http://www.life.hu/kult/20161012-kulturalis-programajanlo-fluor-tomi-es-ettermek-hete-valassz-kedvedre.htmlMozi, színház és érdekes előadás is szerepel a listán, úgyhogy bárki megtalálja a kedvére valót a következő összeállításunkban. Bár a nyár véget ért, attól még nem kell bezárkóznod a négy fal közé. Nézz körül a nagyvárosban, hiszen számtalan izgalmas és érdekes program vár rád. Vedd elő a naptárad, és írd be a következő eseményeket. Kult--Micsoda megtiszteltetés! Halász Judit különleges szerepet kapott http://www.life.hu/kult/20161012-halasz-judit-jatssza-majd-ii-erzsebetet-uj-darab-a-rendezo-vallo-peter.htmlAz Audiencia az utóbbi évek egyik sikerdarabja a Broadway és a West End színházaiban, október 14-től pedig Magyarországon először a Pesti Színházban látható Halász Judit főszereplésével, a rendező Valló Péter. KultOrigoRod Stewartot lovaggá ütötték a Buckingham Palotábanhttp://www.life.hu/kult/20161012-rod-stewartot-lovagga-utottek-a-buckingham-palotaban-vilmos-herceg-gratulalt-neki.htmlLovaggá ütötte Rod Stewart énekest Cambridge hercege a Buckingham Palotában - számolt be róla kedden a BBC News. Kult--Elhunyt Joan Marie Johnson énekesnőhttp://www.life.hu/kult/20161012-elhunyt-joan-marie-johnson-enekesno-a-dixie-cups-poptrio-tarsalapitoja.htmlElhunyt 72 éves korában Joan Marie Johnson, a New Orleans-i Dixie Cups lányokból álló poptrió társalapítója. Az énekesnő szívelégtelenség következtében halt meg New Orleansban - közölte szerdán a BBC News. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.