Dajka Margit október 13-án, 109 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. A Kossuth-díjas színésznő vezető egyénisége lett a magyar filmművészetnek. Négyszer házasodott, az utolsó férje a halálba is követte őt.

Dajka Margit minden bizonnyal édesapjától örökölte művészi vénáját, Dajka János ugyanis balettmester volt, emellett gyönyörűen tudott hegedülni. A művésznő 109 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Nagyváradon, és már kilencéves korában a színpadon állt. Ugyan akkor még csak liftesfiút alakított, de már felismerték benne a tehetséget.

Dajka Margit a „Szerelmi láz” című film ÉvájakéntForrás: Wikipédia

Komoly pályafutása 17 évesen indult el, és megállíthatatlan volt. Karrierje alatt számos darabban játszott. Csaknem 50 mozifilmben és 30 tévéfilmben volt látható, rajongtak érte az emberek, főként a férfiak. Dajka Margit magánéletét nem teregette ki, de azt tudni, hogy négyszer házasodott. Kovács Károly színésszel 11 évig éltek együtt, mielőtt elváltak útjaik 1940-ben. Egy évvel később már Kolczonay Ervin rendező felesége volt, kapcsolatuk azonban nem tartott sokáig, 1945-ben véget ért. Dajka Margitnak ekkor kezdett el udvarolni Lajtos Árpád katonatiszt, akit annyira lenyűgözött a színésznő tehetsége, hogy rögtön feleségül is kérte, de akkor nem mondott igent a színésznő. Kapcsolatuk csak évekkel később folytatódhatott, ugyanis a katonatiszt hadifogolyként a Szovjetunióba került, szabadulása után pedig börtönbüntetésre ítélték. Dajka Margit eközben Bakay Lajos színésszel élt együtt, az ő útjaik 7 év után váltak el. Ekkor kérhette meg kezét ismét Lajtos Árpád, akinek ezúttal egyből igent mondott a színésznő. Az egykori katonatiszt annyira szerette Dajka Margitot, hogy nem bírta elviselni felesége halálát, aki 1986. május 24-én távozott az élők sorából. Másnap véget vetett a saját életének, megmérgezte magát.