Érdemes minden nap meditálni! Így kezdj bele!

Forrás: Shutterstock -
magazin egészség meditáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szánj napi néhány percet meditációra, mivel rengeteg kellemes mellékhatása van a stressz csökkentése mellett. Az agyadra élénkítőleg hat, nem lesz szükséged annyi alvásra egy idő után, mert a szürkeállományod a meditációval is pihen. Olyan tudtaállapotba kerülünk vele, ami sokszor az alvásnál is hatékonyabban feltölt.

Kutatások bizonyítják, hogy ha rendszeresen végzel meditációs gyakorlatokat, az agyadnak sokkal nagyobb részét leszel képes használni.

A meditáció jelentősen csökkenti a mindennapi stresszt, és javít az általános kedélyállapotodon. Sokkal jobban fogod kezelni a kihívásokat, nem jössz ki olyan könnyen a sodródból. Ezenkívül a gyakorlatok képesek az agyban olyan receptorokat, hormonokat is aktiválni, melyek növelhetik az ember motivációját, optimizmusát. Ezáltal pedig csökkentik a szorongásra való hajlamot.
A meditáció javítja a memóriádat, növeli a kreativitást, sőt az érzelmi intelligenciára is kedvezően hat, mivel erősíti az empátia érzését.

Hogyan vágj bele?

Először is keress egy csendes helyet a lakásodban, ahol rendszeresen tudod végezni a gyakorlatokat, és semmi és senki nem zavar. Hasznos, ha minden nap ugyanott meditálsz. Érdemes rendet tenned mielőtt nekikezdesz, ha szükséges, mert ez elősegíti a harmóniát a lelkedben is.

Keress egy csendes helyet a lakásodban, ahol rendszeresen tudod végezni a gyakorlatokat Forrás: Shutterstock

Előtte szellőztesd ki a lakást, hogy friss legyen a levegő, vagy hagyd nyitva az ablakot, ha az időjárás megengedi. Sokan ajánlanak a folyamathoz nyugtató illóolajokat vagy füstölőket, amelyek segíthetnek az ellazulásban.

Többféle pozíció közül is választhatsz: törökülés, sarkakon vagy széken ülés, meditációs párnán. A fekvő helyzet azért nem ajánlott, mert fennáll a veszélye annak, hogy elalszunk közben, de ha ezt érzed a legkényelmesebbnek eleinte, akkor próbáld ki így. A lényeg, hogy kényelmes legyen, és meg tudd tartani ezt a testhelyzetet. A gerinced viszont mindig egyenes legyen, ám a tested laza, semmiképp se tartsd mereven.

Sokan úgy gondolják, hogy csukott szemmel érdemes meditálni, azonban így könnyebb elaludni, pláne fekvő helyzetben, akkor pedig az egész fölösleges volt. Próbáld meg inkább félig nyitva tartani a szemeidet!

Kezdj el a légzésre figyelni, lassan vedd a levegőt az orrodon át, érezd ahogy a tüdőd megtelik, majd szép lassan engedd ki. Szívd be 4 másodpercen keresztül, majd ugyanennyi idő alatt fújd ki. Közben képzeld el, hogy a sok negatív energia kiáramlik a testedből.

Kezdj el a légzésre figyelni, lassan vedd a levegőt az orrodon át, érezd ahogy a tüdőd megtelik, majd szép lassan engedd ki Forrás: Shutterstock

Nem könnyű erre összpontosítani, mert a gondolataid elkalandoznak, de igyekezz mindig visszaterelni a légzésre, és próbálj meg kizárni minden mást. Az is segíthet, ha valamilyen apró, nem túl zavaró zajra koncentrálsz, mert addig sem engedsz teret a problémáknak a fejedben.

Előfordulhat, hogy a tested akarva akaratlanul kisebb mozgásokat hajt végre, mert nincs ehhez az állapothoz szokva. Ha esetleg kényelmetlenné válik, változtass kicsit a helyzeteden.

Fontos, hogy vedd észre, ha elkalandoznak a gondolataid! Valami biztosan eszedbe fog jutni, majd egyik gondolat követi a másikat, de próbálj meg összpontosítani, és állítsd le ezt a folyamatot. Térj vissza mindig a légzés figyeléséhez.

Ne légy dühös, ha ez újra és újra megtörténik, mert az elején ez természetes, éppen ezt kell gyakorolni.
Ha kezdő vagy, elég elsőre csupán 5-10 perc, a lényeg, hogy addig próbálj kizárni mindent. Nem tűnik soknak ez az idő, de mégsem lesz könnyű elsőre „semmire se gondolni". Ám idővel majd annyira belejössz, hogy magától működni fog, és alig fog járni agyad.

Később 20 percre emelheted az időt, ez elég lesz ahhoz, hogy ellazulj. Érdemes vagy reggel ezzel indítani a napot, vagy pedig este ezzel zárni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.