Hatalmas robajjal zuhant a világhírű doveri fehér sziklák egy darabja a La Manche-csatornába, a természeti jelenséget a közelben tartózkodók fotói és videófelvételei is megörökítették. 

A doveri sziklák mintegy 90 millió évesek, fehér színüket magas krétatartalmuknak köszönhetik. A puha mészkőféle miatt különösen erőteljesen érvényesül rajtuk az erózió. A sziklák egyre több része zuhan a tengerbe. A kutatók szerint az elmúlt 150 évben a sziklák tízszer gyorsabban erodálódtak, mint az azt megelőző 7000 évben. A Kent Live hírportál információi szerint viszont az elmúlt 20 évben mindössze két alkalommal zuhant le hasonlóan nagy szikladarab.

A tengerjárás és az erózió folyamatosan pusztítja a puha kőzetből álló sziklafalatForrás: Wikimedia Commons/Remi Jouan

Az erózió együttes oka a meglehetősen puha kréta, a szikláknak csapódó hullámok ereje, valamint a viharok és a heves csapadék. A közösségi oldalak felhasználói némi gúnnyal az Egyesült Királyság politikai helyzetét látják visszatükröződni a természeti jelenségben.

"Milyen humora, iróniája és időzítése van a természetnek: Brexit-Britannia ikonikus sziklái a jeges tengerbe zuhannak" - írta egy Twitter-felhasználó.