10+1 étel, amit soha ne tárolj hűtőben

Forrás: Shutterstock -
hagyma paradicsom hűtő krumpli banán magazin kenyér vaj sajt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha azt gondolod, hogy az az étel, amit hűtőben tárolsz, tovább friss marad, tévedsz. Természetesen vannak olyan élelmiszerek, amelyeket azonnal le kell hűteni vagy a megvásárlás után a hűtőszekrényben a helyük, de nem mindent. Van, amivel egyenesen rosszat is tehetünk, ha hűtőbe tesszük. Nézzük, melyek ezek! 

1. Kenyér

Sokan próbálják a kenyér szavatosságát úgy meghosszabbítani, ha hűtőben tárolják. Nem jó ötlet: egyrészt az élvezeti értékéből is veszít, másrészt a párás környezetben hamarabb megpenészedik. Ha mindenképp nagyobb adagot tárolnál, inkább szeletenként a fagyasztóba tedd. A legjobb azonban, ha annyit veszel, amit 1-2 napon belül elfogyasztasz. Az elől tárolt kenyeret is vedd ki a zacskóból, inkább konyharuhába tekerve tárold. Inkább kicsit száraz legyen, mint nyirkos.

A kenyér párás környezetben hamarabb megpenészedik Forrás: Shutterstock

2. Hosszan érlelt sajtok

Bár tejtermék, mégsem a hűtőben van a legjobb helye. A hosszan érlet sajtoknak egyáltalán nem tesz jót, ha hűtőben tartod, szobahőmérsékleten puhábbak és finomabbak is maradnak.

3. Vaj

A jó minőségű vajat érdemes szobahőmérsékleten tartani, a pasztörizált termékeknek ugyanis nem lesz néhány napig. Az íze és az állaga azonban sokkal jobb lesz, ha elől hagyod.

Bár a diófélék könnyen megavasodnak, mégsem jó, ha tűtőbe teszed. A legnagyobb gond, hogy könnyen átveszik más ételek szagát, így a kamrádban sokkal jobb helyük lesz, egy légmentesen zárható tárolódobozban.

4. Krumpli

A hideg a krumpliban lévő keményítőt cukorrá változtatja, ez pedig a zöldség ízét és állagát is nagyban befolyásolja. Ezzel együtt jó, ha száraz és hűvös helyen tartjuk, csak ne hagyjuk műanyag zacskóban.

A krumplit száraz és hűvös helyen tároljuk, és ne hagyjuk műanyag zacskóban Forrás: Shutterstock

5. Hagyma

A krumplihoz hasonlóan a száraz, hűvös hely az ideális tárolási forma a hagyma számára is. A hűtőben csak megpuhulnak, majd bepenészesednek. A vöröshagymához hasonlóan a fokhagyma sem szereti a hűtést, nagyon gyorsan megpenészedik.

6. Dinnye


Bár a dinnye lehűtve az igazi, sokat veszít értékéből, ha lehűtöd. Egy kutatás eredményei szerint sokkal több jótékony hatású antioxidáns van azokban a dinnyékben, melyeket szoba hőmérsékleten tárolnak. Ha már felvágtad, akkor azonban mehet a hűtőbe.

Bár a dinnye lehűtve az igazi, sokat veszít értékéből, ha lehűtöd Forrás: Shutterstock

7. Banán

Biztos te is tapasztaltad már, hogy a banán héja a hűtőben megbarnul, és a hideg ellenére felgyorsul az érése. Sokkal jobb, ha hűtő helyett szobahőmérsékleten tartjuk, ráadásul finomabb is.

8. Olívaolaj

Az olívaolaj megdermed a hűtőben, így ha használni szeretnéd előre kell gondolkodnod, mert várni kell vele, amíg a salátádra öntheted. Semmi baja nem lesz, ha elől tárolod, csak a szavatossági ideje lejártáig használd el.

9. Méz

A mézet felesleges hűtőbe tenni, hiszen a méz cukrokat tartalmaz, amit nem kell ilyen módon tartósítani. Ráadásul az a gyönyörű, folyékony, tiszta méz kikristályosodik a hidegtől, ami az állagának egyáltalán nem tesz jót.

A mézet felesleges hűtőbe tenni, hiszen a méz cukrokat tartalmaz, amit nem kell ilyen módon tartósítani Forrás: Shutterstock

10. Lekvár

A közhiedelemmel ellentétben a felbontott lekvár sem indul azonnal romlásnak: néhány hónapig eláll szobahőmérsékleten. Csak arra figyelj, hogy mindig tiszta kanállal nyúlj az üvegbe, és akkor nem szaporodnak el benne a baktériumok. Egyébként a gyümölcsben található és a hozzáadott cukor is kiváló tartósítószer.

+1 Paradicsom

A paradicsom nem csak a zamatát veszíti el a hűtés hatására, de a húsa is kásássá válik. Érdemes egyszerre csak annyit venni belőle, ami pár nap alatt elfogy.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.