11 étel, aminek minden cukorbeteg konyhájában ott a helye

Forrás: Shutterstock -
cukorbetegség étrend magazin diabétesz vércukorszint cukorbeteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem titok, hogy a jól felszerelt konyha megkönnyíti az egészséges táplálkozást. De mit tarts mindig kéznél, ha cukorbeteg vagy? Most segítünk!

Azon gondolkodsz, hogy milyen ételeket kell nélkülöznöd a diabétesz miatt? Ne tedd! Inkább vedd számba azokat, amiket ezzel cukorbetegként is fogyaszthatsz, sőt! Összpontosíts a sok finomságra, melyeket az étrendedbe beépítve elősegítheted a vércukorszinted stabilizálását, és elkerülheted, csökkentheted a diabétesz miatti szövődmények kialakulásának esélyét.

Íme, 11 étel, melyeknek minden cukorbeteg konyhájában ott van a helye!

Teljes kiőrlésű gabonák

Barna rizs, quinoa, zab, árpa... Noha magas a szénhidráttartalmuk, a teljes kiőrlésű gabonák rostban gazdagok, így emésztésükkor kevésbé lesznek hatással a vércukorszintre. Nem szabad azonban korlátlanul fogyasztanod, egy étkezés alkalmával körülbelül egyharmad csészényit készíts el, ami 15 gramm szénhidrátot jelent.

A teljes kiőrlésű gabonák rostban gazdagok, így emésztésükkor kevésbé lesznek hatással a vércukorszintre Forrás: Shutterstock

Tojás

A tojást számtalan módon elkészítheted, rántva, főzve, buggyantva, de egy biztos, igazi energiabomba. Stabilizálja a vércukorszintet és hosszú időre jóllakottságérzetet biztosít, így pedig a fogyást is segíti.

Édesburgonya

Az édesburgonya egy másik cukorbetegség-barát szénhidrátforrás: egy közepes édesburgonya 4 gramm rostot és a napi C-vitamin közel egyharmadát tartalmazza. Sőt! Az A-vitamin egyik legfőbb forrása is, amely egyes megállapítások szerint javíthatja az inzulint termelő sejtek működését.

Zsírosabb halak

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők akár négyszer nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek. Az Omega-3-ban gazdag halak – mint például a lazac, a hering, a szardínia, a makréla, a pisztráng - fogyasztása azonban csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és megakadályozhatja a gyulladásokat.

A zsíros halak továbbá védhetik a cukorbetegséggel összefüggő szembetegségekkel szemben is.

Az Omega-3-ban gazdag halak fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát Forrás: Shutterstock

Leveles zöldségek

Az olyan leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta és a mángold nagyon alacsony kalória- és szénhidráttartalommal rendelkeznek, így érdemes beépíteni a cukorbetegek és a cukorbetegség kapujában állók étrendjébe.

Csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mivel magas koncentrációban tartalmaznak polifenolokat és C-vitamint, amelyek mind antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

Avokádó

Ez a krémes zöld gyümölcs nagyban hozzájárul a szív egészséges működéséhez. Az avokádó rostokban is gazdag, ami kiegyenlíti a vércukorszintet. Magas kalóriatartalma miatt azonban megfontoltan kell adagolni.

Az avokádó nagyban hozzájárul a szív egészséges működéséhez Forrás: Shutterstock

Bab, lencse, csicseriborsó

Az ezekben lévő rostok és fehérje segít stabilan tartani a vércukorszintet.

Görög joghurt

A hozzáadott cukor nélküli görög joghurtban magasabb a fehérje- és a szénhidráttartalom, mint a hagyományos joghurtokban. Emiatt hosszabb ideig nyújt jóllakottságérzetet, és kevésbé növeli meg a vércukorszintet.

Bogyós gyümölcsök

Az ilyen gyümölcsök kiváló vércukorszint-stabilizáló rostokkal és antioxidánsokkal vannak ellátva, amelyek segíthetnek elkerülni a szívbetegségeket.

A bogyós gyümölcsök kiváló vércukorszint-stabilizáló rostokkal és antioxidánsokkal vannak ellátva Forrás: Shutterstock

Diófélék

Nassoláshoz legyen kéznél sózatlan mogyoró vagy bármilyen dióféle. Fehérjét, rostot és egészséges zsírokat tartalmaznak, így többek között stabilizálják a vércukorszintet.

Fahéj

A fahéjjal remekül lehet ízesíteni a zabkását, a joghurtot, a kávét. Ám azt kevesen tudják, hogy javítja a vércukorszintet, mivel lelassítja a szénhidrátok felszívódását és megkönnyíti a sejtek inzulinfelvételét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.