II. Erzsébet brit királynő állapot trón uralkodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig néhány nap telt el Fülöp herceg temetése óta, egyre többen azt találgatják, hogy férje halála után vajon meddig marad még trónon II. Erzsébet brit királynő. 

Robert Johnson a királynő életrajzírója szerint, II. Erzsébet nem akar lemondani a trónjáról, de ő is tudja, hogy elérkezik majd a pillanat, amikor arra kényszerül, hogy átadja a helyét az utódjának. Johnson szerint a hatalmas döntés a királynő még az idei évben fogja meghozni, ami abból is következtethető, hogy egyre több feladatot ad át 72 éves fiának, Károly hercegnek - írja a Bors.

II. Erzsébet királynő számára rendkívül nehéz lehet a jelenlegi időszak Forrás: AFP/Jonathan Brady

A királyi tudósítók és történészek azonban nem értenek egyet az író fenti állításaival. Alison Weir úgy gondolja, hogy az uralkodás egész életre szól, amivel a királynő is tisztában van, hiszen amikor hatalomra került megígérte, hogy élete végéig szolgálni fogja a koronát.

Hugo Vickers történész is egyetért Weirrel, azonban ő vallási okokra hivatkozik:

"A brit uralkodó az anglikán egyház feje is, az Istennel kötött szövetségből pedig nem lehet egyszerűen "kilépni."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.