Most azonnal hívd fel az édesanyádat! Eláruljuk, miért van rá szükséged

Forrás: Shutterstock -
édesanya anya-gyermek kapcsolat stresszhormon kutatás stressz anya oxitocin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rossz napod volt? Egy ideje már feszültnek érzed magad? Nos, nem is találhatnál jobb alkalmat arra, hogy felhívd az édesanyádat! Nem elsősorban tanácsért, a hangja lesz rád igen jótékony hatással.

Kutatás igazolja, hogy az anya hangja komoly hatással van a gyermeke életére, még felnőtt korában is.

Felnőttként, kirepülve a családi fészekből egyre ritkulnak a személyes találkozások, de még a hívások is, pedig ha anyukádon múlna, akkor valószínűleg minden egyes nap beszélne veled. A Wisconsin-Madison Egyetem kutatásait megismerve azonban lehet, hogy te is gyakrabban fogod igényelni édesanyád hangját.

Kutatás igazolja, hogy az anya hangja komoly hatással van a gyermeke életére, még felnőtt korában is Forrás: Shutterstock

A 2012-es kutatás során arra voltak kíváncsiak, hogy az anyával való kommunikáció egyes formái jobbak-e, mint mások. A kommunikáció három típusát - személyes, telefon vagy üzenet - vizsgálták, hogy meghatározzák, melyik a legelőnyösebb. Sőt, arra is keresték a választ, van-e valami egyedülállóan értékes az anya hangjában.

A kutatás

Hatvannyolc, 7 és 12 év közötti lányt hoztak igen stresszes helyzetbe: különböző nehéz feladatokat kellett megoldaniuk negyedórán keresztül, méghozzá stresszinterjú-környezetben. Ezután a kutatók véletlenszerűen csoportra osztották a lányokat: voltak, akiknek utána egyedül kellett várakozniuk, anyukával való érintkezés nélkül, és voltak, akik egyből kapcsolatba léphetett az anyukájukkal – személyesen, telefonon vagy üzenet formájában.

Ezt követően a kutatók nyál- és vizeletmintából megmérték a lányok kortizol, vagyis stresszhormon és oxitocin szintjét.

Az oxitocin hormon a hipothalamus neuronjaiban termelődik, majd az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében raktározódik el. Innen képes felszabadulni különböző ingerek hatására. A neve elsődlegesen a terhesség és az anyaság témaköréből lehet ismerős, mivel hozzá társítják többek között a kötődés és a bizalom kialakulását. Ám szeretethormonnak is szokták nevezni, mivel nyugtató és stressz-csökkentő hatása is van. Az oxitocin termelődés tehát mindig pozitív hatással van a mindennapi életünkre.
Ha egy kis nyugtatásra lenne szükséged, csak hívd fel az anyukádat, és kérd meg, hogy beszéljen hozzád Forrás: Shutterstock

Az eredmény

Annak a két csoportnak, melyek tudtak beszélni az anyukájukkal - akár személyesen, akár telefonon -, magasabb volt a szeretethormonnak is nevezett oxitocin szintje az üzenetváltós és az egyedül üldögélős csoportéhoz képest. Nem volt azonban különbség a személyes és a telefonos csoport között, ami arra utal, hogy ez a fajta előny abban rejlik, hogy hallják az anyjuk hangját.

Összességében ez a tanulmány azt sugallja, hogy az anyukával való egyszerű szöveges kommunikáció nem elég. A hangja ugyanis az, ami egyedülálló nyugtató hatást képes kifejteni. Amennyiben legközelebb egy kis nyugtatásra lenne szükséged, csak hívd fel az anyukádat, és kérd meg, hogy beszéljen hozzád.

Természetesen ez csak abban az esetben válik igazzá, ha megfelelően közeli és szeretetteljes a kapcsolat anya és gyermeke között. Bár erre vonatkozó kutatásról nem tudni, de a logika alapján igencsak elképzelhető, hogy az anya helyét ebből a szempontból átveheti az apa, valamelyik nagyszülő, vagy más olyan személy, akivel kapcsolatban erős és egészséges kötődés alakult ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.