Titokzatos lyuk tátong a bolygón: a tudósok szerint ez a pokol kútja - Fotó

Forrás: AFP -
kút rejtély Jemen természeti jelenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos rejtély övezi a Jemenben található Barhúti kutat. Eddig még senkinek sem sikerült lejutnia a mélyére, és a szakértők is találgatnak, mi lehet ott. A helyiek szerint a kút magába szippantja azt, ami a közelébe kerül.

A titokzatos Barhúti kút Jemen keleti részén, az ománi határ közelében található. Egy igen ritka természeti jelenségről van, amit még a tudósoknak sem sikerült megfejteniük. A pokol kútjaként is emlegetik, rengeteg legenda övezi.

A helyiek úgy gondolják, a kutat démonok börtöneként hozták létre, ezért is árad belől furcsa bűz. A babona szerint, ami a lyuk közelébe kerül, azt beszippantja a mélység, ezért sokan a mai napig nem mernek oda merészkedni.

Még a tudósok sem jöttek rá, mi lehet a titokzatos kút mélyén Forrás: AFP

Szaláh Babhaír a mahrai földtani és bányászati hivatal főigazgatója szerint a kút többmillió éves lehet, 30 méter széles, és 100-250 méter mély. Eddig senki sem tudott lemenni a legaljára, ezért senki sem tudja, pontosan mi is van ott. Annyit tudni, hogy kevés az oxigén, és nincs szellőzés. Körülbelül 50-60 méterig sikerült lemenniük, de különös dolgokat tapasztaltak a mélységben – írja az AFP.

Ez is érdekelhet: Íme a titkos strand a lakatlan szigeten: a szerelmesek fövenye

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.