Egy kutatás rávilágított, hogy tízből nyolc ember szeretne újra aktív közösségi életet élni

Forrás: Shutterstock / Készítette: Kamil Macniak -
pandémia kutatás közösségi élet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ország kétharmada kimondottan várja már, hogy lokális eseményekre mehessen és ezek az élmények nagyon is hiányoztak a pandémia alatt. Még ennél is többen tervezik, hogy a közeljövőben részt is vegyenek egy vagy több helyi rendezvényen. Azonban az egyes generációk és eltérő lakóhelyen élők más-más fontossági sorrendbe helyezik az ilyen kezdeményezések fontosságát és az aktív részvételt - derül ki a Dreher 24 reprezentatív* felméréséből.

Az elmúlt egy év alatt kevés lehetőség volt arra, hogy kimozduljunk és részt vegyünk egy-egy helyi közösségi programon. A most készült országos kutatás jelzi ezeknek az alkalmaknak a fontosságát: a válaszadók 70 százaléka kifejezetten hiányolta ezeket az eseményeket. Többségük egyetért azzal az állítással is, hogy a helybeli aktív közösségi kezdeményezések nagyban hozzájárulnak az országos szintű társasági, közösségi élet beindításához is.

Egy kutatás rávilágított, hogy tízből nyolc ember szeretne újra aktív közösségi életet élni Forrás: Shutterstock / Készítette: Kamil Macniak

A válaszadók 87 százaléka szerint fontosak a helyi rendezvények és közösségi programok, a látásmódot azonban a lakóhely, valamint a generációs különbség is befolyásolja kis mértékben. Az egyértelműen látszik, hogy a megyei jogú városban élők a legnagyobb rajongói az ilyen eseményeknek.

A többség azt gondolja, hogy a helybeli aktív közösségi élet nagyban hozzájárul az országos szintű társasági élet beindításához is. Ezzel az állítással leginkább a megyei jogú városok (64 százalék) és a főváros (57 százalék) lakosai értenek egyet.

Kétharmaduk látja úgy, hogy az egyéni szerepvállalásnak is fontos szerepe van abban, hogy minél hamarabb újrainduljon a társasági élet.

A községben élők 55 százaléka, míg a fővárosiak 66 százaléka ért egyet az egyéni aktivitás fontosságával. A fiatalabb generáció nem tulajdonít ennek jelentőséget, a 15-19 évesek közel fele gondolja azt, hogy a programok szervezésekor az egyéni felelősségvállalás csupán kisebb szerepet játszik.

A teljes népességet tekintve tízből nyolcan tervezik, hogy a közeljövőben részt vesznek helyi közösségi eseményeken. Az idősebb generációk azonban óvatosabbak, a baby boomer és az X generációs válaszadóknak csupán egyharmada biztos abban, hogy elmegy egy helyi rendezvényre a nyáron.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.