Íme, a természet ajándékai, avagy miben rejlik a superfoodok ereje?

immunrendszer superfood macha magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy meghalljuk azt a szót, hogy superfood, valamiféle különleges erővel ruházzuk fel annak jelentését. A superfoodok a természet ajándékai. Az egészséges táplálkozás kiegészítői, de nem helyettesíthetik a kiegyensúlyozott táplálkozást.

De vajon mitől annyira különlegesek a superfoodok?

Azokat az élelmiszereket nevezzük superfoodnak, amelyeknek kimagaslóan magas a vitamin, ásványianyag valamint oxidáns tartalmuk van, és emiatt kedvező hatással vannak közérzetünkre, s legfőképpen egészségünkre.

A superfood széleskörű használata csak az 1990-es évek végén indult el. Ezzel a kifejezéssel jelent meg egy cikk az amerikai Nature Nutrition magazinban. A clean eating képviselői szerint vannak olyan szuperételek, amiknek a különlegességét az adja, hogy koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb különleges vegyületeket, amik hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez.

Ezek az alapanyagok valóban értékes tápanyagtartalommal rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásukkal pedig megfelelően hathatunk a közérzetünkre és a betegségek megelőzésére valamint kezelésére. Fontos azonban tudni, hogy a szuperételek nem csodaszerek, csupán a természet adta ajándékok, amik az egészségvédelem szempontjából igencsak kiemelkedő szerepet töltenek be életünkben.

Goji, avagy a szuperbogyóként emlegetett kínai gyümölcs nagyon sok mindenre jó hatással van. A sokszor csak farkasbogyónak, ördögcémának nevezett termésnek fontos összetevői vannak, amik nemcsak az egészségvédelemben, de a betegségek leküzdésében is jelentősek.

Goji, avagy a szuperbogyóként emlegetett kínai gyümölcs nagyon sok mindenre van jó hatással. Forrás: Shutterstock

A goji bogyó cserjeszerű évelő növény. Ázsiában honos, de a Föld minden meleg, szubtrópusi területén megtalálható. A növény hazánkban is elterjedt. Nagy ellenálló képességének köszönheti, hogy egyre nagyobb területeket hódít meg.

A goji bogyónak erős antioxidáns hatása van, még a fekete és vörös áfonyát is megelőzi ezen a téren. A goji segít a rák, az allergia, az ízületi gyulladás és a korai öregedés kockázatát is csökkenteni.
Ebban a pici bogyóban rengeteg erő van, hiszen csordultig van értékes tápanyagokkal. A gyümölcsök között kiemelkedő a fehérjetartalma.

Manapság nagy figyelem irányul azokra az ételekre és italokra, amik segítenek egészségünk megőrzésében és támogatásában. A matcha por sem kivétel ez alól - a superfood kategóriát erősíti. A matcha pornak magas a vitamin-, antioxidáns-, vagy ásványianyag-tartalma, és általánosságban véve organikus módon termesztik a növényt, így a legtisztább, vegyszermentes környezetből érkezik.

A matcha fő ereje abban rejlik, hogy segítségével leküzdhető a stressz és növeli a vitalitást. Energiát biztosít a nehéz napokon, így fókuszáltak maradhatunk, jobban és hosszabb ideig tudunk koncentrálni.

Reggelire - kávéindító helyett - tökéletes választás lehet a matcha. Forrás: Shutterstock

A matcha tea lecsendesíti az elmét és nyugtató hatással bír. A matchát bármikor fogyaszthatjuk. Reggelire - kávéindító helyett - tökéletes választás lehet a matcha, hiszen a kávéval ellentétben teanin nevű anyagot tartalmaz, ami egy aminosav, és segít az idegek lecsendesítésében és a nyugodt fókuszálásban.

Igazi különlegességnek számít az alapvetően Ázsiában és Afrikában őshonos csodafaként számon tartott moringafa, amit már a világ számos trópusi és szubtrópusi területén termesztenek. A moringa csodafa leveleiből nyerjük a moringa port, amiben minden megtalálható, ami a superfoodok általános jellemzője, és ami kiemeli őket a sorból. A moringa por természetes immunerősítő, így immunrendszerünk védőpajzsa. Ellenállóvá tesz bennünket a különböző betegségekkel szemben. Energiaszintnövelő hatásának köszönhetően javítja a koncentrációt és az állóképességet.

A moringa por természetes immunerősítő, így immunrendszerünk védőpajzsa. Forrás: Shutterstock

Étvágycsökkentő hatása miatt kifejezetten ajánlott a súlyproblémákkal küzdőknek. Bármilyen étellel lehet fogyasztani, nem okoz gondot a mindennapokba történő beépítése. Segít a vérnyomásos panaszokkal szemben is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.