Házikedvencet szeretnél? Válassz a személyiségtípusodhoz leginkább illő kutyát

blogbejegyzés kutya Vizsla magazin westie gazdi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbben, amikor elhatározzák, hogy egy kutya gazdái szeretnének lenni, elsősorban annak alapján választanak fajtát, hogy külsőre melyik tetszik nekik a legjobban. Abba bele sem gondolnak, hogy vajon mennyire fog passzolni a temperamentumuk egymáshoz, és hogy a kis jövevény képes lesz-e alkalmazkodni örökbefogadója életritmusához.

Sokan abban hisznek, hogy a kutya egyfajta tükör a gazdi számára. Hiszen, mivel éjjel-nappal együtt vagyunk kis kedvencünkkel ezért az ő viselkedése a mi személyiségünket is megmutatja.

Egy nyugodt kutyának valószínűleg nyugodt, befelé forduló gazdája van, míg egy aktív, extrovertált kutyushoz egy hozzá hasonló vérmérsékletű, temperamentumos gazdi tartozik. Sőt, egyesek szerint a kutyák és a gazdáik egy idő után hasonlítani kezdenek egymásra. Mivel tényleg ők az ember legjobb barátai, bármilyen fajtát is választunk, biztos, hogy imádni fogjuk; de mielőtt elmennénk egy menhelyre, vagy esetleg vásárlásra adjuk a fejünket, érdemes utánanézni, hogy mi jellemző az egyes fajtákra.

Amikor kiskutyára vágyunk, és történetesen beleszeretünk egy adott fajtába, akkor nem is gondolunk arra, hogy vajon valóban össze fogunk-e passzolni a kis választottunkkal. Ráadásul úgy, ahogy a divatvilágban folyamatosan változik a cipők és ruhák trendje, úgy időszakonként divatba jön egy-egy kutyafajta is.

Emlékezzünk csak vissza, amikor néhány évvel ezelőtt szinte minden nő karjaiban Yorkshire terriert láthattunk. A pici, alig 1-2 kilogrammot nyomó állat apró termete ellenére nagyon hangos és olykor agresszív tud lenni. Szokták mondani, hogy néha a legkisebb kutyáknak van a legnagyobb hangja... rájuk ez tökéletesen igaz. Cukisága ellenére nagyon akaratos és domináns, ezért azoknak az embereknek lehet a legjobb választás, akik maguk is karakán személyiségek, és sakkban tudják tartani a világ legaranyosabb zsarnokját.

A Yorkshire terrier cukisága ellenére nagyon akaratos és domináns Forrás: Shutterstock

A westik, azaz a west highlander white terrierek szintén nagyon megtévesztők lehetnek, hiszen ők az igazi angyalbundába bújt ördögök. Csillogó gombszemeiknek és édes kis pofijuknak senki sem tud ellenállni, és még akkor sem tudunk haragudni rájuk, ha rossz fát tesznek a tűzre. Mozgásigényük óriási, igazi kis kalandorok, imádnak csavarogni és emberek között lenni. Ha te is a társaság középpontja vagy, aki szereti a folyamatos pörgést, akkor titeket az ég is egymásnak teremtett.

A West Highland White Terrier csillogó gombszemeinek és édes kis pofijának senki sem tud ellenállni Forrás: Shutterstock

A lustább gazdáknak lusta kutya való. Ha odavagy a nagy délutáni szundikért, utálsz sportolni, és sétálni is csak akkor vagy hajlandó, ha nagyon muszáj, akkor ne gondolkodj tovább. Te egy tökéletes angol bulldog-gazdi lennél. Ők ugyanis akár egész nap képesek otthon, a kényelmes kanapén üldögélni kedvenc plüssjátékaik társaságában, és maximum akkor kelnek fel, ha meghallják a kutyatáp zacskójának csörgését.

Az angol bulldog akár egész nap képes otthon, a kényelmes kanapén üldögélni Forrás: Shutterstock

Ám, ha éppen ellenkezőleg, igazi futóbolond vagy, akkor a legjobb, ha az agarak vagy a vizslák, vagyis alapvetően a nagy mozgásigényű, dinamikus fajták közül válogatsz. Ők azok, akik tökéletes edzőtársaid lesznek, hiszen imádnak futni. Nem csak kitartóan fognak melletted sprintelni, de hatalmas motivációt és támogatást is jelenthet számodra a társaságuk.

Ha igazi futóbolond vagy, akkor a legjobb, ha az agarak vagy a vizslák között válogatsz Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.