Babonapszichológia: Hogyan hatnak ránk a babonák, miért hiszünk bennük?

hiedelem babona magazin Világ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha definiálnunk kéne a babonát, akkor röviden és tömören annyi, hogy hiszünk a természetfeletti erőkben - például a sorsban - vágyunk arra, hogy létezzék olyan erő, amely befolyásolja a kiszámíthatatlan tényezőket. Mindenkinek szüksége van a bizonytalanság megszüntetésére; ily módon tehát az egyéni hiedelmek és tapasztalatok hozzák létre és alkalmazzák a babonákat. Ez jó magyarázat arra is, hogy a babonák általában miért irracionálisak.

A babonák ugyanúgy működnek, mint a tudományok. Összefüggéseket ígérnek bizonyos jelenségek között, melyek segítenek minket. Ha a dohányzás összefüggésbe hozható a tüdőrákkal, akkor a leszokással csökkenthető ennek kockázata. Ha a gyorshajtás kapcsolatban áll a balesetek számával, akkor lassabban kell vezetni. Ha a kézfertőtlenítés csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét, akkor kezet kell mosni. A babonáknál is hasonlóan működnek a dolgok: növeli a balesetek kockázatát, hogy a hónap tizenharmadik napja péntekre esik, így aznap figyelmesebben kell közlekednünk. A különbség a tudomány és babonák közt csupán annyi, hogy a tudományok által igazolt összefüggések léteznek is.

Szokás vagy babona?

Az emberek sok esetben a szokások miatt tartják magukat babonásnak, nem pedig azért, mert valóban hisznek is benne. Ilyen lehet például egy kisgyermek, aki nem érti, miért nem közlekedhet felelőtlenül a közúton, de az anyukája ezt tanította neki, így betartja a kérését. A jövőben pedig annyira megszokja, hogy ez lesz a mérce, ami szerint éli majd az életét. Szinte minden embernek vannak kisebb berögződései, apró szertartásai, amit szeret mindig és pontosan betartani.

Vannak olyan babonák, hiedelmek, amik emberek millióira hatással vannak. Ilyen a bűvös péntek 13-a.

De vajon honnan ered a péntek 13-tól való félelem?

A péntek és a tizenhármas szám már a korai időktől kezdve balszerencsés párosításnak számított. Geoffrey Chaucer 14. századi Canterbury mesék-ben szerencsétlen napként emlegeti a hét e napját, amelyet az újkor során a népi babonában is egyre negatívabb érzelmekkel társítottak.

A péntek és a tizenhármas szám már a korai időktől kezdve balszerencsés párosításnak számított Forrás: Shutterstock

A huszadik században tovább erősödött a péntek 13-tól való félelem; ezzel kapcsolatban pedig egyre több film is született. Azok, akik negatív érzelmekkel viseltetnek a péntek tizenharmadika iránt, ezen a napon képesek otthon maradni és kerülni a balszerencsét hozó tárgyakat.

Míg a világon szinte mindenütt a péntek 13 a balszerencse napja, addig Olaszországban hasonló érzelmeket a péntek 17-e vált ki az emberekből. Kínában pedig a négyes a rettegett szám, ahol vannak olyan épületek, ahol nincs is negyedik emelet, mivel ezt a számot egyszerűen átugorják a számozás során.

Babonák világszerte

A világ minden táján találkozunk babonákkal, hiedelmekkel. Amik még közösek lehetnek, az összetört tükör, létra alatt átmenni, vagy a fekete macska.

Franciaországban, ha bal lábbal lépünk a kutyagumiba, az boldogságot jelent, ám ha jobb lábbal, akkor szerencsétlenségre számíthatunk.

Finnországban nem szabad a pókot lecsapni, mert ha így teszünk, akkor másnap özönvíz zúdul az egész országra. Máltán a templomokban minden óra pontatlanul jelzi az időt, hogy ezzel is megtévesszék a gonoszt.

Finnországban nem szabad a pókot lecsapni, mert ha így teszünk, akkor másnap özönvíz zúdul az egész országra Forrás: Shutterstock

Szenegálban a helyiek úgy tartják, ha valaki utazik, akkor nem szabad elárulni az úticélt, mert különben szabotálni fogják a terveit.

Talán a legérdekesebb babona a ruandaiaké. A helyi nők ugyanis kerülik a kecskehús fogyasztását, vagy a hússal való érintkezést, ugyanis úgy vélik, ettől kinő az arcukon a szőr.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.