Azért halhatnak ki a királypingvinek, mert túl nagy utat kell megtenniük az élelemig

Forrás: Shutterstock -
óceán víz védett állat állatok tenger kibeszélő magazin veszélyeztetett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az élőhelyük elpusztítása, az orvvadászat és a környezetszennyezés következtében sajnos némely állatok a kipusztulás szélére kerültek. Jobban kellene vigyáznunk a vadon élő állatokra, mert a vadvilág, ami körülvesz minket, csodálatos, de nagyon sok helyen veszélybe került.

Lássuk, hogy mely vízi állatok vannak veszélyben:

Kaliforniai disznódelfin

A Kaliforniai-öböl legészakibb csücskében, Nyugat-Mexikó partjainál él a kaliforniai disznódelfin, más néven vaquita. Nagyobbrészt a sekély vizű lagúnákat kedveli. A halászat, a halászhálóba gabalyodás, a szennyezés növekedése és élőhelye pusztulása egyaránt veszélyezteti. Nagyon ritkán figyelhető meg a természetben.

A kaliforniai disznódelfin Nyugat-Mexikó partjainál él Forrás: Greenpeace/Marcelo Otero

Közönséges cserepesteknős

A két térítő között, az Atlanti- és a Csendes-óceánban, valamint a hozzájuk tartozó tengerekben él. Könnyen siklik a vízben, annak köszönhetően, hogy mellső lábai viszonylag hosszúak. Lapított testén pedig páncél található, ami védi. Sajnos, e faj számára nagy veszélyt okoz a modern halászat és a környezetszennyezés, ezen kívül páncéljából különböző használati tárgyakat készítenek. Körülbelül 30–50 évig élhetnek a vadon élő példányok.

A közönséges cserepesteknős a két térítő között, az Atlanti- és a Csendes-óceánban, valamint a hozzájuk tartozó tengerekben él Forrás: Shutterstock

Hector-delfin

Csupán az Új-Zéland környéki vizekben él ez a faj. Pillanatnyilag az egyik legritkább tengeri delfin a világon. 1984 és 1988 között becslések szerint a 760 delfin egyharmada fulladt meg hálókban. Szerencsére azóta itt tilos a halászat, mert a veszélyeztetett területet védetté nyilvánították.

A hector-delfin az Új-Zéland környéki vizekben él Forrás: Shutterstock

Jegesmedve

A jegesmedvék nagyon jól tudnak úszni, de élőhelyüket nem a tenger, hanem a sarki jégtáblák jelentik, ettől függetlenül sok időt töltenek a vízben. Viszont a szárazföldön vadásznak, párosodnak és ott nevelik a kicsinyeiket.

Nagyon fontos szerepet töltenek be egy adott térség élővilágában, ebben az esetben az Északi-sarkéban. Nagyragadozók, azok a fajok, amelyek a tápláléklánc csúcsán helyezkednek el. A zord körülményekhez is remekül alkalmazkodik ez a faj, mégis veszély fenyegeti az élőhelyét. Az Északi-sark jege folyamatosan olvad a globális felmelegedés okán. Így sajnos a jövőben lehet esély arra, hogy ezek a bámulatos állatok örökre elveszíthetik az élőhelyüket.

A jegesmedvék nagyon jól tudnak úszni, de élőhelyüket nem a tenger, hanem a sarki jégtáblák jelentik Forrás: Shutterstock

Kék bálna

A kék bálna gyakori volt a Föld összes óceánjában és nagyobb tengerében a XX. század elejéig, egészen addig, ameddig az ember ipari mértékben gyilkolni kezdte ezt a fajt. A kék bálnákat egy évszázad alatt a vadászat majdnem a kihalás szélére sodorta. Annak érdekében, hogy sikerüljön megmenteni a világ legnagyobb emlősét, 1966-ban nemzetközi összefogással intézkedéseket hoztak.

A kék bálna gyakori volt a Föld összes óceánjában és nagyobb tengerében a XX. század elejéig Forrás: Shutterstock

Izraeli feketebéka

Az 1950-es években a faj élőhelyein a mocsarakat mezőgazdasági célokra használták a malária elleni küzdelem részeként. Ez a különleges békafajta a múltban egy meglehetősen kis területen élt Észak-Izraelben, a Hula-tó környékén, valamint Szíria déli részén, édesvízi, mocsári környezetben. Az 1950-es évek óta kihaltnak gondolták az izraeli feketebékát, de 2011 novemberében láttak egy példányt, és azt feltételezik, hogy több is élhet a közelben.

Az izraeli feketebéka egy meglehetősen kis területen élt Észak-Izraelben, a Hula-tó környékén, valamint Szíria déli részén, édesvízi, mocsári környezetben Forrás: edgeofexistence.org/Frank Glaw

Királypingvin

Az Antarktiszon honos királypingvin a klímaváltozás okán a tudósok becslése alapján az évszázad végére felkerülhet a súlyosan veszélyeztetett fajok listájára. 2100-ig egyre nagyobb lesz a távolság a királypingvinek lakóhelye és azon helyek között, ahol táplálék van számukra. Így a szárazföldön váró fiókáknak nagyon sokat kell majd várniuk vadászó szüleikre.

Az Antarktiszon honos királypingvin a klímaváltozás okán az évszázad végére felkerülhet a súlyosan veszélyeztetett fajok listájára Forrás: Shutterstock

Swinhoe-lágyhéjúteknős

A tudósok azt hitték, szabadon már egyáltalán nem él, annyira ritka a Swinhoe-lágyhéjúteknős, és fogságban is csak három példányról volt tudomásuk. Ez a teknősfajta élhet több mint 100 évig is, és megnőhet akár 135 kilogrammosra és egy méteresre is. A fajt szinte teljesen kiirtotta a vadászat, a környezetszennyezés és a fészekrakó területek csökkenése.

A swinhoe-lágyhéjúteknős élhet több mint 100 évig is, és megnőhet akár 135 kilogrammosra és egy méteresre is. Forrás: Wikipedia

Ez is érdekelhet: Ezek a legtöbbet érő, vadon élő állatok Magyarországon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.