Nyilvánosságra került, hogy mi lesz a pontos forgatókönyv II. Erzsébet királynő halálakor. A Buckhingam-palota gőzerzővel keresi a szivárogtatót.

Egészen idáig a legnagyobb titokban tartották a 95 éves II. Erzsébet brit uralkodó halála esetében életbe lépő titkos tervet, amit a napokban valakinek mégis sikerült kiszivárogtatnia.

A művelet kódneve "London Bridge", amelynek hasonló a menetrendje, mint Fülöp herceg búcsúztatásának.

A terv nagyon részletesen tartalmazza a különféle teendőket, többek között azt is, hogy a királynő halála esetén haladéktalanul feketére változik majd az uralkodóház honlapjának háttérszíne, valamennyi brit zászlót félárbocra eresztik, ezt követően Boris Johnson miniszterelnök, majd Károly herceg, aki követi a trónon édesanyját, szól a nemzethez.

A királynő halálakor tíznapos gyászt rendelnek el Nagy-Britanniában, a tizedik napon helyezik majd örök nyugalomra az elhunyt uralkodót. A gyászmisét a Westminsteri apátságban tartják, II. Erzsébetet pedig férje, Fülöp herceg mellé temetik majd a Windsori kastélyban - írja a Daily Mail.

Kiderült, hogy mi lesz a pontos menetrend II. Erzsébet brit királynő halálakorForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Wpa Pool

A részletes menetrend a következő:

Íme, a pontos menetrend:

  • A királynő halálának napján először kormányfőt,majd a nyilvánosságot is hivatalos közleményben értesítik. A zászlókat félárbocra eresztik, majd a miniszterelnök és Károly herceg is beszédet mond.
  • A gyász első napján Károlyt királlyá nyilvánítják.
  • A második napon a királynő testét a Buckingham-palotába szállítják át.
  • A harmadik napon az új uralkodó Károly megkezdi körútját az Egyesült Királyságban, végigjárva Angliát, Skóciát és Walest.
  • A negyedik napon Károly Észak-Írországban fogadja majd a részvétnyilvánításokat.
  • Az ötödik napon a királynőt felravatalozzák a Westminster-palotában.
  • Az ötödik és kilencedik nap között a királynő koporsója a ravatalon fekszik majd, a nép a nap 23 órájában róhatja le kegyeletét.
  • A tizedik napon lesz a királynő temetése a Westminsteri apátságban. Aznap két percre megáll majd az élet az egész királyságban. Ezt követően a koporsót II. Erzsébet végső nyughelyére, a Windsori kastélyba kriptájába szállítják.