Háborús boszorkányok, akik a történelem legkegyetlenebb fegyőrnői voltak

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Dpa -
fegyőrnő halál magazin történelem koncentrációs tábor kínzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Háborús boszorkányoknak nevezték azokat a női náci fegyőrnőket, akik ezreket kínoztak és öltek meg. Meztelen nőket vertek halálra és emberi bőrből készítettek lámpaernyőt.

A koncentrációs táborok 55 000-es parancsnoki gárdája között 10 000 fegyőrnő is volt, akik szintén arra voltak kiképezve, hogy ugyanolyan kegyetlenek legyenek, mint férfitársaik.

Gyakran azok az alacsony jövedelemmel rendelkező munkavállalók vettek részt az észak-németországi ravensbrucki táborban, akik így több pénzben reménykedtek. A kiképzésben aztán olyannyira megedződtek, hogy a büntetéseket csizmával, gumibottal, ostorral hajtották végre.
Néhányan részt vettek a halálos kimenetelű sterilizációs kísérletek lebonyolításában, mások segítettek a gázkamrák áldozatainak kiválasztásában, kutyákat uszítottak fiatal lányokra és a meggyilkolt rabokra, mielőtt elégették volna testüket.

Nem olyan régen egy 95 éves meg nem nevezett nőt tartóztattak le Németországban, akit 10 000 ember meggyilkolásában való bűnrészességgel vádolnak, mégpedig azzal, hogy 1943 júniusa és 1945 áprilisa között segített a zsidó foglyok, lengyel partizánok és szovjetorosz hadifoglyok szisztematikus megölésében.

Az egyik legkegyetlenebb és leghírhedtebb fegyőrnő Irma Grese, aki társai közül is az egyik legkönyörtelenebb volt. A nehéz sorsú kamaszlány a holokauszt történetének egyik legsötétebb női alakjává vált, akit „auschwitzi hiénaként" is emlegetnek.

Az egyik legkegyetlenebb és leghírhedtebb fegyőrnő Irma Grese volt (középen) Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Dpa

Az 1945-ös tárgyalásán nővére, Helene azt mondta, hogy Gresét tinédszer korában sokat bántották társai, de ő képtelen volt védekezni ellenük. 15 évesen hagyta el ezt a mérgező környezetet. Sokáig ápoló szeretett volna lenni, de próbálkozásai évekig kudarcba fulladtak. Az 1940-es évek elején aztán belépett az SS-be.

Az SS női „segédek" (Helferin) kiképzőközpontja a ravensbrücki koncentrációs tábor közelében volt, ahol csak női foglyok voltak. A kemény kiképzés után Grese szabad akaratából jelentkezett a táborban való munkára, ahol őrként kezdett el dolgozni. 1943-ban áthelyezték Auschwitz-Birkenauba, a leghírhedtebb haláltáborba. Grese hatalma eközben egyre csak nőtt, és egyre több női rab tartozott a felügyelete alá.

Irma Grese szabad akaratából jelentkezett a táborban való munkára, ahol őrként kezdett el dolgozni Forrás: Wikipedia/No 5 Army Film & Photographic Unit, Silverside

Egy amerikai történész a következőképpen ír a Nők és nácik: A népirtás végrehajtói című könyvében: Grese kegyetlenül bánt el a nőkkel, és egyik kedvelt módszere a nők melleinek ütlegelése volt fonott ostorral. Ezen kívül még gyakran eresztette kutyáját az általa felügyelt rabokra, sokszor véresre rugdosta őket szegecselt csizmájával.

A 22 éves Grese-t 1945. december 13-án felakasztották, így ő lett a legfiatalabb személy, akit a 20. század során brit hatóságok végeztek ki.

De nem Grese volt az egyetlen nő, aki kegyetlenségével halálra kínozta a fogolyokat. Juana Bormann Lichtenburgban, Auschwitzban, Hindenburgban és Bergen-Belsenben is szolgált. Bormann kutyákkal járta a táborokat, és sokszor azokat uszította a foglyokra, és végignézte, ahogyan szétmarcangolják őket. 1945-ben felakasztották bűneiért.

Juana Bormann kutyákkal járta a táborokat, és sokszor azokat uszította a foglyokra Forrás: United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of Hadassah Bimko Rosensaft

Elizabeth Volkenrath is felkerült a legkegyetlenebb nők listájára, mivel több ezer nőt és gyermeket választott ki a gázkamrákba. Egy alkalommal a jelenlévő 1400 fogoly közül 1100 -at küldött a halálba. A foglyokat brutális módszerekkel kínozta meg, és nem kímélt se fiatalt, se időset.

Elizabeth Volkenrath foglyokat brutális módszerekkel kínozta meg, és nem kímélt se fiatalt, se időset Forrás: Wikimedia Commons

Bormannt és Elizabeth Volkenrath-ot is halálra ítélték, miután bűnösnek találták őket az emberiség ellen elkövetett bűncselekményekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.