Elítéltek egy volt koncentrációs tábori őrt, bűnrészesnek találták több ezer gyilkosságban

Forrás: MTI/PAP/Andrzej Grygiel -
gyilkosság ítélet koncentrációs tábor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy hamburgi bíróság kétévi felfüggesztett börtönre ítélt csütörtökön egy 93 éves férfit, egy náci koncentrációs tábor egykori őrét, aki az ítélet szerint bűnrészes volt 5230 ember meggyilkolásában.

A német jog előírásai miatt csak Bruno D.-ként azonosított férfi kilenc hónapon át volt őr a második világháború idején megszállt Lengyelország területén található stutthofi koncentrációs táborban, Gdansk közelében. A bíróság bűnösnek találta őt abban, hogy bűnrészes volt az 1944 augusztusa és 1945 áprilisa között elkövetett gyilkosságokban.

A férfi elismerte, hogy a táborban volt az említett időben, de úgy érvelt, hogy jelenléte nem volt bűncselekmény. Akkor 17-18 éves volt, így szerinte a fiatalkorúakra vonatkozó ítélkezési irányelvek érvényesek rá.

A német média szerint Bruno D. a héten, a bírósághoz intézett utolsó tanúvallomásában ugyan megbocsátást kért azokért a szenvedésekért, amelyeket az áldozatok átéltek, de nem vállalt felelősséget a történtekért.

A fotó illusztráció. Forrás: MTI/PAP/Andrzej Grygiel

Azt mondta, bocsánatot kér mindenkitől, beleértve a hozzátartozókat is, akik "keresztülmentek az őrültségnek ezen a poklán" - számolt be az NDR műsorszolgáltató és számos más hírközlő.
A nácik emberek millióit, köztük az európai zsidóság több millió tagját gyilkolták meg koncentrációs és megsemmisítő táborokban a második világháború idején. Stutthofban 60 ezer embert öltek meg. Bruno D. pere minden bizonnyal az utolsók közé tartozik, hiszen a még élő háborús bűnösök többsége már aggastyán. A tábor egy másik egykori őre ellen tavaly leállították az eljárást, mert egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy felelősségre vonják.

Az Auschwitz könyvelőjeként hírhedtté vált Oskar Gröning, aki a meggyilkolt zsidóktól ellopott pénz nyilvántartásáért felelt a legrettegettebb megsemmisítő táborban, tavaly 96 évesen meghalt, mielőtt megkezdhette volna a rá kiszabott büntetés letöltését - írta az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.