Megdöbbentő dolgot állít a WHO: a szívre is veszélyes lehet az irodában végzett munka

Iroda zajszennyezés zaj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Földünkön egy decibellel nő a háttérzaj mértéke évente. Az unió lakosságának 45 százaléka, a magyar lakosságnak pedig 30 százaléka, közel 3 millió ember él és dolgozik az egészséget károsító 55 decibeles határértéknél nagyobb zajszint mellett. Most kiderült, milyen hatással van ez a szervezetünkre.

A legtöbben hetente 40 órát töltünk a munkahelyükön. Egy nem megfelelően berendezett iroda nemcsak a hangulatunkra, de az egészségünkre, mentális jólétünkre is hatással van. Az emberek zajjal szembeni érzékenysége eltérhet, így a munkáltató nincs könnyű helyzetben, ha mindenki igényeit szeretné figyelembe venni.

Körülbelül 60 éve terjedtek el a nyitott - open office - irodák. Az egy légtérben való tartózkodás segíti a kollégák közti együttműködést, javít az egymás közti kommunikáción, és közelebb hozza egymáshoz őket. A gyakorlatban azonban egy ilyen helyen folyamatos a telefoncsörgés, a légkondicionáló és egyéb gépek zúgása, a munkatársak beszélgetése.

A szakemberek szerint a zajszint egy egyterű irodában elérheti akár a 70 db-t is, ami figyelemzavart és fáradságot válthat ki.

Egyes irodai dolgozók elmondása alapján 55 db-nél már úgy érzik, hogy nehezebben összpontosítanak, és a huzamosabb ideig tartó kis intenzitású zaj növeli a stressz-szintet - írja a Blikk.

Forrás:

A WHO egy korábbi felméréséből kiderül, hogy sokaknál jelentkezhetnek pszichés zavarok, alvási- és koncentrációs nehézségek, szív- és érrendszeri elváltozások, vagy akár halláskárosodás is.

A zajos környezetben történő munkavégzés nem mindig zökkenőmentes sem a munkaadó, sem a munkavállaló számára. Fontos tehát a megfelelő hangszigetelés biztosítása, melyet a hangelnyelő elemek megfelelő kiválasztásával és pontos elhelyezésével oldhatunk meg. A hangszigetelő panelek megszűrik, esetenként meg is szüntetik a nemkívánatos visszhangokat és túlhangokat a munkahelyi környezetben.

Ez is érdekelhet: Halld újra tökéletesen a világot a tesztgyőztes hallókészülékkel

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.