Ezekben a megyékben kell hétfőtől az általános iskolákban maszkot viselni Franciaországban

Forrás: AFP/Denis Lovrovic -
általános iskola Franciaország Maszk koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Franciaország újabb megyéiben kell hétfőtől az általános iskolákban ismét maszkot viselniük a tanulóknak a koronavírus-járvány miatt: a jelenlegi 22 helyett 61-ben lesz érvényes a szabályozás a száz megyéből, miután a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma ötven fölé emelkedett e térségekben.

"A jövő héttől kezdve, az őszi iskolai szünet után, azokban a megyékben, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma ötven felett stabilizálódott, a maszk ismét kötelező lesz a gyerekeknek is az iskolákban"

- jelentette be a szerdai kormányülést követően Gabriel Attal kormányszóvivő. "Ez hétfőtől 39 olyan megyét is érint, ahol eddig nem volt kötelező a maszk a gyerekeknek" - tette hozzá.

A tanulók számára csaknem egy évig volt kötelező a tanárokhoz és az iskolai dolgozókhoz hasonlóan maszkot viselni az oktatási intézmények zárt tereiben. A korlátozás fokozatosan szűnt meg október elejétől azokban a megyékben, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma 50 alá csökkent.
Az őszi szünet előtt már csak 22-ben volt érvényben az intézkedés, jövő héttől 39-cel 61-re emelkedik vissza az érintett megyék száma.

"Van egy iránytűnk a járvány kezdete óta. Amint lehet enyhíteni a korlátozó intézkedéseken, megtesszük. Természetesen ez az elv mindkét irányban működik, és amint romlik a helyzet, sajnos, bizonyos intézkedéseket ismét életbe kell léptetnünk" - indokolta a döntést a kormányszóvivő.
Az egészségügyi miniszter szerint a járvány "gyenge erősödése" figyelhető meg az országban, a hetekig tartott csökkenés után.

Koronavírus - Franciaország újabb megyéiben kell hétfőtől az általános iskolákban ismét maszkot viselni (A kép illusztráció) Forrás: AFP/Denis Lovrovic

"A hőmérséklet csökkenésének és a nedvesebb időjárásnak van egy szezonális hatása, amely a vírus gyorsabb terjedésének kedvez, miután kevesebb időt töltünk a szabadban" - mondta egy keddi lapinterjúban Olivier Véran egészségügyi miniszter. A kormány azonban a magas átoltottságnak és a maszkviselési kötelezettségnek köszönhetően nem számít újabb járványhullámra.
A 67 millió lakosú országban a teljes lakosság 77, az oltásra jogosultak 89 százaléka vette fel a koronavírus elleni oltást.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga jelenleg 60, ami 10 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest. A napi esetszám átlaga az elmúlt hét napban 6 ezer volt, ez is 10 százalékos emelkedést jelent. A kórházi felvételek száma 4 százalékkal nőtt, de az intenzív osztályon ápoltak száma ugyanakkor másfél százalékkal csökkent az elmúlt hét napban. Kórházban továbbra is hatezer fertőzöttet ápolnak, s közülük ezren vannak súlyos állapotban.

A parlamentben harmadik hete folyik annak a törvénytervezetnek a vitája, amelynek értelmében a kormány 2022. július 31-ig kívánja meghosszabbítani a koronavírussal szembeni védettségi igazolás használatát, az ellenzék azonban csak február 28-ig támogatná. A végszavazás pénteken várható.
A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvény szerint november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.