Az öltönyviselés művészete kihalófélben van - nem mindegy, hogy milyen hosszú a nyakkendő

Forrás: Shutterstock -
öltöny magazin stílus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az öltönyviselés művészete a boldog tudatlanságnak hála, kihalófélben van a modern férfiak körében. Már az olyan egyszerű szabályok, mint hogy milyen hosszúnak kell lennie a nyakkendőnek sincsenek benne a köztudatban - mutatott rá egy tanulmány. A kutatás továbbá rávilágított arra, hogy tízből négy férfi rendszeresen elkövet olyan stílusbakikat, mint például hogy nem hangolják össze a nyakkendő és az öltöny színét.

Vannak más, kevésbé köztudott szabályok is, például, hogy a nyakkendőnek pont olyan hosszúnak kell lennie, hogy eltakarja a nadrág gombját, nem lehet sem hosszabb, sem rövidebb.

A Suit Direct tanulmányt tette közzé a férfiak öltönyviselési szokásairól. Egy stylist, Benedict Browne, aki összeállt a Suit Direct csapatával, elmondta, hogy mielőtt az ember magára vesz egy öltönyt, sok mindent kell átgondolnia: "Sajnos, öltönyt viselni egyáltalán nem annyiból áll, hogy az ember beleugrik egy háromrészes öltözetbe. Számolni kell a sok apró részlettel is, amelyek teljessé teszik a szettet."

A kutatásból az is kiderült, hogy egy férfi élete során általában maximum hat öltönnyel rendelkezik, és általában 21 éves kor körül kerül sor a legelső öltöny beszerzésére. Az átlag férfi egyszerre többnyire három öltönnyel rendelkezik, és nagyjából hat évig tárol egyet a szekrényében, mielőtt lecseréli.

Egy férfi élete során általában hat öltönnyel rendelkezik maximum Forrás: Shutterstock

"Elegánsan felöltözni egy briliáns módja annak, hogy emeljük az önbizalmunkat, és felturbózzuk a hangulatunkat. Egy ránk szabott öltönnyel minden egyes esemény fényét tovább emeljük" - mondta a stílustanácsadó.

Na de akkor hogyan kell helyesen, stílusosan viselni az öltönyt?

Összeszedtünk néhány alapvető szabályt, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy olyan eleganciával viseljünk öltönyt, akárcsak James Bond:

Nyakkendő vagy sem?

Ez rajtad múlik. A mai, modern férfiöltözeteknél nem szükséges nyakkendőt hordani ahhoz, hogy igazán elegánsak legyünk. Egy megfelelő, jó minőségű ing összepárosítva egy semleges színű öltönnyel letisztult megjelenést kölcsönöz önmagában is. Természetesen semmi nem szól a nyakkendő ellen, nyugodtan fel lehet kötni, hogy megjelenésünket egy következő szintre emeljük.

A kiegészítők azért vannak, hogy megmutasd a saját, személyes stílusodat

A kiegészítők, akár egy merészebb nyakkendő, vagy egy feltűnő zokni segítenek egy kis egyediséget csempészni az öltözetbe. Vegyük úgy, hogy az öltöny a kezdőpont, és abból kiindulva lehet építkezni. Érdemes olyan kiegészítőket választani, amelyek személyiségünket tükrözik, de fontos azt is észben tartani, hogy a kevesebb több: egy-két feltűnőbb kiegészítő már teljessé teszi az öltözetet.

A kiegészítők, akár egy merészebb nyakkendő, vagy egy feltűnő zokni segítenek egy kis egyediséget csempészni az öltözetbe Forrás: Shutterstock

Rétegek, rétegek, rétegek

Egy mellény vagy felöltő az öltöny felett kifinomultságot sugall. A mellény kiegészíti a háromrészes öltönyt, és ha a zakó lekerül, önmagában is megállja a helyét az ing felett.

Az öv és a cipő összehangolása

Ki nem mondott szabály, hogy az öv és a cipő színének ugyanolyannak kell lennie. Ettől letisztulttá, teljessé válik az öltözet, és egyik darab sem vonja el a figyelmet a teljes szettről. A legjobb, ha egy bőrövet párosítunk egy bőrcipővel, jellemzően feketét vagy barnát.

És a gombok?

A zakó utolsó gombja mindig legyen kigombolva, és ülésnél érdemes kigombolni a felső gombot is, hogy a zakó ne gyűrődjön. A legfelső gomb viszont mindig legyen begombolva, ha nyakkendőt is viselünk.

A zakó utolsó gombja mindig legyen kigombolva Forrás: Shutterstock

A méret igenis számít - legalábbis ebben az esetben

Az öltöny mérete legyen megfelelő, ránk szabott. Nem túl elegáns, ha valahol hosszú, valahol rövid, valahol szorít, valahol bő, ráadásul még csak nem is lesz komfortos egy rosszul szabott öltöny viselése.

Díszzsebkendő

A díszzsebkendő legyen egyedi, ne idomuljon a nyakkendő mintájához. Ha sötét az öltöny, a díszzsebkendő legyen világos, ha az öltöny világos, akkor fordítva. A díszzsebkendők kiemelkedő, feltűnő részletként szolgálnak.

Az öv határvonalként is szolgál

A nyakkendőnek és a zakónak is az övig kell érnie, nem tovább, ahhoz, hogy letisztult legyen a megjelenés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.